BBTK-Charleroi kondigt staking aan tegen ontwerp van IPA

Binnen de vakbonden wordt momenteel gediscussieerd over het ontwerp van Interprofessioneel Akkoord dat vorige week werd voorgesteld. BBTK was snel met een reactie waarin de belangrijkste punten van kritiek werden weer gegeven: een schandalig voorstel inzake de lonen (een eventuele verhoging met 0,3% in 2012 in de plaats van de 1,1% die door de CRB werd voorgesteld) en een onaanvaardbaar voorstel voor het eenheidstatuut van arbeiders en bedienden. In Charleroi gaat de lokale BBTK-afdeling over tot een staking.

Onaanvaardbaar IPA

Wat is er onaanvaardbaar aan dit IPA?

  • De loonnorm van 0,3% in 2012 (die bovendien voorwaardelijk is), nog minder dan de 1,1% voorgesteld door de CRB
  • De regeling van eenheidstatuut met een aanval op het bediendenstatuut
  • Het cadeau van 200 miljoen euro aan de overheid door het voorziene budget voor de welvaartaanpassingen voor sociale uitkeringen niet volledig te benutten
  • De aangekondigde ondermijning van de index en mogelijke ‘herziening’ van het Generatiepact

We hebben eerder al gewezen op de terechte reactie van de BBTK op het slechte voorstel tot IPA. In de media wordt vooral gewezen op het verzet van de bediendenbond tegen de afbraak van het bediendenstatuut, maar in de BBTK-reactie wordt ook gewezen op de slechte loonnorm: “Wat de loonmarge betreft beschouwt de BBTK wat voorzien wordt in de ontwerptekst, namelijk 0,3% maximale stijging te onderhandelen in 2012, als onvoldoende. Zeker aangezien steeds meer bedrijven opnieuw winst draaien.”

In de voorstellen inzake het eenheidsstatuut wordt een beperkte verbetering voor werklieden voorgesteld en een aanval op de bedienden. Dat het patronaat een toegeving moest doen voor de werklieden was evident. De afgelopen maanden verloor het patronaat een aantal processen van individuele arbeiders die voor de rechter een bediendenstatuut afdwongen. In de realiteit is er een tendens waarbij steeds meer werknemers voldoen aan de kwalificatie van een bediende. Om dat tegen te gaan, wil het patronaat beperkte stapjes vooruit toelaten voor werklieden. De langetermijnpistes voor de ontslagregeling van zowel arbeiders als bedienden die in het IPA worden aangehaald, zijn deze van het patronaat waarbij de werkenden moeten inleveren en de gemeenschap voor een deel van de kosten moet opdraaien. Een transfer van de gemeenschap naar het patronaat dus. Bovendien betekent deze vorm van ontslagvergoedingen eerder dat alle bedienden werklieden zouden worden. Zoals bij Brink’s dus.

Hetzelfde gebeurt met betrekking tot het budget voor de welvaartsaanpassingen van de sociale uitkeringen. De sociale partners besluiten namelijk om de voorziene enveloppe van 500 miljoen euro in 2012 niet volledig te benutten en te beperken tot 300 miljoen euro. De overige 200 miljoen euro worden cadeau gedaan aan de regering: “Indien de overheid, na overleg met de sociale partners, zou beslissen om in 2012 de resterende 40% van de enveloppe vrij te maken, dan zal deze prioritair aangewend worden ter verbetering van de minima-pensioenen en ter financiering van de kosten verbonden aan de voorstellen inzake arbeidsongevallen.”

In het ontwerp van IPA worden ook komende aanvallen aangekondigd: de index en de brugpensioenen. Er wordt letterlijk gesteld dat de sociale partners een studie willen om na te gaan hoe “de volatiliteit” van de index kan worden verminderd, “in het bijzonder op het gebied van de energieprijzen.” Het liefste zou het patronaat een index hebben waarin enkel producten zitten waarvan de prijzen niet stijgen… Deze aankondiging betekent dat zal geprobeerd worden om een vernieuwde versie van de gezondheidsindex door te voeren: een regelrechte ondermijning van de index dus. Verder wordt ook aangekondigd dat er tegen eind oktober 2011 een “grondige evaluatie van het Generatiepact” komt. Volgt dan een nieuwe aanval op de brugpensioenen?

Verzet in de vakbonden

De bediendenbond en de metaalcentrale van het ABVV hebben hun verzet al kenbaar gemaakt. Ook de Franstalige bediendenbond CNE stelt vast dat de prioriteiten van het ACV “niet bereikt” zijn, een standpunt dat wellicht ook gedeeld wordt door brede lagen binnen de bediendenbond LBC.

In Charleroi heeft de BBTK voor komende maandag een 24-urenstaking aangekondigd waarbij stakersposten de bedrijven en instellingen zullen blokkeren. Deze staking is belangrijk en moet worden gesteund. Het kan in andere regio’s een aanzet vormen voor de versterking van een strijdbaar verzet tegen de patronale provocaties die ook in het ontwerp van IPA hun ingang hebben gevonden.

De kans is reëel dat er in het ABVV een meerderheid tegen het ontwerp van IPA zal stemmen en binnen het ACV zal er minstens sprake zijn van een breed gedragen oppositie. Zal dat verzet ook worden omgezet in actie? Met de staking in Charleroi wordt een goede aanzet gegeven om die vraag positief te beantwoorden. Actie zal nodig zijn, maar het mag niet beperkt worden tot een wandeling in Brussel om wat stoom af te laten. Een verwerping van het ontwerp van IPA moet leiden tot een informatie- en mobilisatiecampagne waarbij op democratische wijze een actieplan wordt opgesteld.


Persbericht BBTK op 26.1

Vandaag kwam het federaal comité van BBTK bijeen. Aan de ingang ging het maandblad ‘De Linkse Socialist’ vlot van de hand. Het federaal comité heeft besloten om het ontwerp van IPA te verwerpen. Dit gebeurde unaniem. Bovendien wordt de deur voor actie open gezet. Hieronder het persbericht van BBTK dat deze avond is rondgestuurd.

Het federaal comité van de BBTK, samengesteld uit militanten van gans het land en alle sectoren, heeft de tekst van het ontwerp IPA besproken en unaniem verworpen. Uit onderstaande analyse wordt duidelijk waarom. Het dossier arbeiders/bedienden is natuurlijk doorslaggevend maar ook de andere luiken van het ontwerp IPA beantwoorden niet aan onze verwachtingen. Het federaal comité engageert zich ook om, bij voorkeur met de andere geledingen van het ABVV, te mobiliseren om de uitvoering van deze tekst wat betreft de punten over arbeiders/bedienden en de loonvorming tegen te gaan. Het federaal comité doet ook een oproep aan de bediendebonden van het ACV het bediendestatuut niet te laten vallen en – zoals de laatste jaren het geval was – door te gaan samen met de BBTK actie te voeren ter verdediging ervan. De BBTK start van nu af aan een sensibilisatie- en mobilisatiecampagne op. De mobilisatie zal op diverse vormen van acties uitmonden, inclusief 24-uren stakingen. Het federaal comité van de BBTK steunt alle acties die al werden vastgelegd.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie