Bedenkingen bij het drugsgeweld in Deurne

Kogelgaten in Deurne. Foto: socialisme.be

Als inwoner van Deurne-Noord kan ik niet zeggen dat het een saaie buurt is. Vorige week was er elke nacht wel ergens in de buurt een explosie, werd er geschoten of werden niet ontplofte granaten gevonden. De politieke verantwoordelijken in de stad kondigden voor de verkiezingen een ‘war on drugs’ aan. Zo te zien is er inderdaad een oorlog bezig, maar wordt die niet gewonnen door de ordediensten. Dat leidt natuurlijk tot veel discussie in de buurt. Hier en daar zeggen mensen dat het misschien tijd wordt om het leger in te schakelen. Die vraag is begrijpelijk, maar het biedt geen antwoord. Enkele bedenkingen.

Door Geert Cool

Eerste bedenking. Als je in Antwerpen binnenrijdt met je auto, dan is er in het kader van de lage emissiezone (LEZ) automatisch controle. Het systeem herkent de nummerplaat van je wagen en als die te oud is, krijg je een boete. Kortom: de autoriteiten zijn op de hoogte van elke verplaatsing met de wagen naar de LEZ. In de haven daarentegen weten ze niet wat er in alle containers zit die er aankomen. Er is jarenlang bespaard op de douane met als resultaat dat er volgens het personeel zelf slechts de mogelijkheid is om 1 op 200 containers te controleren op drugs. De RX-scanner waar verdachte of geselecteerde containers door moeten, ligt op enige afstand van de haven waarbij er niet altijd begeleiding is bij het transport van de containers naar de scanner. Als het douanepersoneel actie voert, is De Wever de eerste om te klagen over stakers. Ook bij de politiediensten bevoegd voor strijd tegen de invoer van drugs is te horen dat er een personeelstekort is. Waarom is er wel controle van gewone mensen mogelijk als die met de auto naar de stad gaan, maar niet van containers die naar de haven komen? Dat is toch de deur wagenwijd openzetten voor de drugsmaffia!?

Tweede bedenking. Nu krijgen we altijd te horen dat het onderzoek loopt en dat men ermee bezig is. De districtsburgemeester kondigde aan dat zijn partijgenoot De Wever wel de buurtbewoners wil komen geruststellen, maar dit door corona niet kan. Waarom spreken ze over ons geruststellen, als ze eigenlijk bezig moeten zijn met het oprollen van die drugbendes? Er is onbegrip omdat hier en daar wel geweten is wie er betrokken is bij drugshandel. Maar zelfs in die gevallen lijken de autoriteiten niet te reageren. Als wij al iets weten, dan moeten zij toch nog veel meer weten? Een paar maanden geleden was er een buurtonderzoek waarbij agenten deur aan deur gingen met foto’s van een man die had gesluikstort. Dat was aan een glascontainer vlak bij twee plaatsen waar er de voorbije maanden granaten ontploft zijn. Ze hadden foto’s van de vele camera’s die hier hangen en wilden de man op die basis identificeren. Als ze zoveel weten over een sluikstorter uit de buurt, wat weten ze dan niet allemaal over de mensen die betrokken zijn bij drugshandel? De gevallen in een volkse buurt als Deurne-Noord zijn uiteraard slechts de kleine garnalen: wie het een beetje maakt in de drugsmaffia kan zich ongetwijfeld een betere buurt veroorloven. Er wordt op straat verteld dat de kopstukken in Dubai en andere golfstaten zitten. Als dit op straat geweten is, moet dat elders toch ook het geval zijn?

Derde bedenking. Er is effectief een probleem met drugs in deze buurt, met dealers en met jongeren die meegesleurd worden in die wereld. Daar verandering in brengen, zal niet gebeuren door meer politie of zelfs het leger in te zetten. Die jongeren van de drugs houden, zal gebeuren door hen plezante ontspanningsmogelijkheden en een beter toekomstperspectief aan te bieden. Dat vereist investeringen in ontspanning, onderwijs, degelijke jobs … Het beleid vandaag gaat de andere kant uit. Eerst wordt een sociale woestijn gecreëerd en dan schrikt men dat er geen weelderige bloementapijten op groeien.

Het zit de mensen in de buurt hoog. Velen zijn bang. Wat als er morgen een granaat onder onze auto belandt omdat we voor het foute huis geparkeerd staan? Wat als het morgen in onze straat gebeurt in plaats van vlak achter de hoek zoals vorige week? De bezorgdheid is groot en terecht. Voor echte verandering moeten we niet op de traditionele politiekers rekenen of op meer van hetzelfde beleid dat ze al jaren voeren. Er is een breuk nodig met het beleid dat bespaart op controle in de haven en dat een grote groep jongeren en jonge volwassenen geen toekomstperspectief te bieden heeft.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist