Vlaams Blok debat aan de Gentse unief gaat niet door

Recent vernamen we dat het KVHV een debat zou organiseren aan de Gentse Universiteit en dit over het proces tegen het Vlaams Blok. In dit debat zouden Frank Vanhecke en Matthias Storme zitten, respectievelijk Vlaams Blok/Belang voorzitter en formeel NVA’er met een uitgesproken sympathie voor het Blok. Aan de andere kant van de tafel: Paul Pataer, advocaat van de Liga voor de Mensenrechten. Het debat zou doorgaan op dinsdag 16 november om 20u in de Universiteitstraat.

Koenraad Depauw

PROTESTACTIE

Deze avond organiseren wij een protestactie voor het geval het debat toch zou plaatsvinden en alleszins om te protesteren tegen de aanwezigheid van racisten aan onze universiteit. Extreem-rechts zou naar verluidt proberen de meeting op straat te houden, waardoor een actie alleszins noodzakelijk is. Protesteer mee: deze avond om 19u00 aan de Kouter!

Nu bleek dat het KVHV Paul Pataer helemaal niet had uitgenodigd voor een debat met twee aanhangers van het Vlaams Blok/Belang, maar voor een ‘gespreksavond’ met hem alleen. Paul Pataer was niet op de hoogte van de inhoud van de avond en liet inmiddels weten niet te zullen aanwezig zijn op het debat. Hij bracht ook de rector daarvan op de hoogte.

Na protest van de Actief Linkse Studenten en omdat het KVHV helemaal geen activiteit had aangevraagd met Vlaams Blok-sprekers en ook niet over dit thema, besliste de rector deze morgen om het debat niet te laten doorgaan. Het KVHV zal misschien een proces in kortgeding aanspannen. Dat is nog niet volledig zeker. Vorig jaar verbood de rector een debat met Filip De Winter aan de universiteit na protest van ALS. Er kwam een proces in kortgeding van. Uiteindelijk sprak de rechter zich uit: het debat moest doorgaan. Studenten hadden de gebouwen van de Universiteitstraat bezet waardoor de aangevraagde zaal niet kon worden gebruikt. Dewinter kon uiteindelijk spreken in een andere zaal. Ondertussen is het Vlaams Blok veroordeeld en is de kans groter dat de rechter het debat niet laat doorgaan indien er een proces komt.

Officieel is het KVHV een onafhankelijke studentenvereniging maar zeker in Gent is het al langer duidelijk dat er zeer goede banden bestaan tussen KVHV, NSV en Vlaams Blok. De vroegere praeses van het KVHV, Tom Van den Driessche, was lid van de NJSV in Brugge toen ze daar de straten onveilig maakten, werd daarna lid van de NSV in Gent en uiteindelijk werd hij praeses van het KVHV (terwijl hij bij de verkiezingen kandidaat was voor het Vlaams Blok). Momenteel is hij verantwoordelijke voor de Vlaams Blok Jongeren in Brugge.

Het is dan ook niet toevallig dat KVHV Gent de enige afdeling van het KVHV in Vlaanderen was die op zaterdag 6 maart 2004 deelnam aan de ’12 uren cantus’ waar naast de Vlaams Blok Jongeren ook de NJSV, NSV en de Vlaamse Jongeren Mechelen (VJM) aanwezig waren. Stuk voor stuk organisaties die ‘bewezen’ hebben waar ze voor staan: intimidatie van andersdenkenden, racistische uitspraken, uitstapjes naar Franco herdenkingen,…..

Het Vlaams Blok probeert op alle mogelijke manieren haar ideeën te verspreiden op de universiteit en in academische kringen om de illusie te wekken dat ze een ‘normale’ partij is. Zeker na de nederlaag die ze hebben geleden met het vertrek van Roeland Raes uit de Raad van Bestuur willen ze opnieuw proberen om het cordon sanitaire tegen racisme, seksisme en vreemdelingenhaat op de unief te doorbreken. Aangezien de NSV of de Vlaams Blok Jongeren niet toegelaten of erkend worden aan de Universiteit, probeert het Vlaams Blok ingang te krijgen via het KVHV. Ook andere KVHV-afdelingen hebben duidelijk gemaakt dat KVHV-Gent iets anders is: namelijk, een studentenorganisatie die nauw verbonden is met het Vlaams Blok.

Voorlopig gaat het debat niet door. Voor alle zekerheid mobiliseren wij alvast voor een tegenactie deze avond om 19u00 aan de Kouter in Gent.

Delen: Printen: