Werkzekerheid tot 2011 bij VW?

Volkswagen had aangekondigd dat het 4 miljard euro wou besparen en 5.000 arbeidsplaatsen zou schrappen in Europa. Bij Volkswagen in Duitsland leek het er op dat er na weken van onderhandelen en dagelijkse werkonderbrekingen van enkele uren een algemene staking zou komen van alle werknemers in het bedrijf.

Dat gebeurde evenwel niet. De leiding van de vakbond IG Metall sloot immers een akkoord dat de werkgelegenheid tot 2011 “garandeert” voor 103.000 werknemers (op een totaal van 176.000) in de 6 vestigingen van Volkwagen in het westen van Duitsland. In ruil daarvoor is IG Metall akkoord gegaan met een blokkering van de lonen gedurende 2 jaar en verdere flexibilisering. Volkswagen zal meer mogelijkheden krijgen om arbeid te verschuiven tijdens het jaar naargelang de vraag naar auto’s. Men schat dat Volkswagen op die manier jaarlijks meer dan 1 miljard euro zal besparen o.a omdat het minder overuren moet betalen.

Bij Volkswagen Vorst werd recent het werk onderbroken als protest tegen de hoge werkdruk. Nu wil de directie nog eens 600 jobs schrappen: 200 bij VW en 400 bij toeleveranciers. Ondanks de bestaande hoge werkdruk en de vermindering van het personeel wil men per ploeg nog 20 wagens meer gaan produceren: 360 auto’s per ploeg in plaats van 340. Daarnaast is het afwachten wat de gevolgen van het Duitse akkoord zullen zijn bij VW-Vorst.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie