Joe Higgins: stop de verschrikkelijke anti-holebiwetten in Oeganda

De laatste zitting van het Europees parlement in Straatsburg voor de kerstvakantie werd traditioneel besteed aan mensenrechten, minderheden en brutaliteiten door militaire regimes. Op dat ogenblik zijn de meeste parlementsleden al vertrokken. Joe Higgins was wel aanwezig en kwam tussen in de discussie over de vervolging van holebi’s in Oeganda.

Deze vervolging werd ten top gedreven toen het parlement een jaar geleden een wet goedkeurde om de rechten en vrijheden van homo’s en lesbiennes sterk te beperken. Het meest extreme onderdeel van de wetgeving is wellicht het feit dat het mogelijk wordt om iemand die HIV-positief is en die een homoseksuele relatie heeft, te executeren. Hetzelfde geldt overigens voor wie een relatie heeft met een gehandicapte persoon of met een minderjarige.

Andere homoseksuele relaties worden bestraft met gevangenisstraffen van 15 jaar tot levenslang. De wetgeving voorziet ook dat iedere inwoner van Oeganda die in een ander land een homoseksuele relatie heeft eveneens kan worden gestraft in het thuisland.

Deze wetgeving zal verregaande gevolgen hebben in het land. Er wordt aangestuurd op een verklikkersmentaliteit: wie niet binnen de 24 uur officiële melding maakt van holebi’s kan zelf worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar.

De wetgeving ging gepaard met een scherpe anti-holebicampagne die werd gesteund door president Museveni. Een krant publiceerde zelfs een lijst van gekende homo’s, een andere krant publiceerde foto’s en adressen onder de titel: “Hang ze op.”

Terwijl voorstanders van de wet stellen dat homoseksualiteit iets vreemd is en een uitdrukking van Westerse waarden die “vreemd zijn aan de Afrikaanse tradities”, is het duidelijk dat het homofobe standpunt sterk werd gestimuleerd door katholieke fundamentalisten vanuit de VS. De homofobe campagne wordt gebruikt om de aandacht af te leiden van de reële sociale en economische problemen in het land. De heersende partij wil de aandacht afleiden om bij de parlementsverkiezingen van 2011 te scoren.

Er zijn naar schatting een half miljoen holebi’s in Oeganda. Deze campagne zorgt voor heel wat angst en onveiligheid, het wordt moeilijk om hun identiteit te beleven. Dit is jammer genoeg geen alleenstaand gegeven in Afrika. In het debat in het Europees parlement werd vermeld dat 37 van de 53 Afrikaanse landen homofobe wetgeving kennen, waaronder de doodstraf in landen waar de shariawetgeving van toepassing is.

Solidariteit met de holebigemeenschappen in Afrika, maar ook bijvoorbeeld in Iran waar homo’s worden opgehangen, is meer dan noodzakelijk. Dit moet worden opgenomen door de georganiseerde arbeidersbeweging.

> Lees ook ons eerder artikel over de vervolging van holebi’s in Oeganda

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist