LSP-Nieuws. In en om de partij

Protest komt terug op straat

De Covid-19 crisis maakt geen einde aan alle bestaande tegenstellingen onder het kapitalisme, integendeel. Het is dan ook logisch dat het ongenoegen en de woede naar manieren zoekt om zich te uiten. In de VS is er de uitbarsting van woede tegen racistisch politiegeweld. Het bestaan van racisme en politiegeweld elders leidt tot grote solidariteitsacties in verschillende landen. Daarnaast blijven de bestaande problemen op de werkvloer overeind. De zorgsector eist meer middelen en komt daarvoor op straat. Op zondag 14 juni is een actie aan het kabinet van minister De Block gepland. Verder zijn er onder meer de acties van mensen-zonder-papieren.

LSP neemt actief deel aan dit protest. We doen dit met inachtneming van veiligheidsmaatregelen, zoals fysieke afstand en mondmaskers. Maandag lagen Campagne ROSA, ALS en Blokbuster aan de basis van een initiatief voor een Gentse solidariteitsactie met de Amerikaanse beweging. Er kwam brede steun, vooral van jongeren die hun eerste ervaringen met protest opdoen. De opkomst was groot: ongeveer 500 aanwezigen en dat voor een actie op 24 uur georganiseerd. We wilden met dit initiatief bovendien een precedent scheppen dat sociaal protest opnieuw op straat komt. Het leverde twee leden een GAS-boete op. We deden een financiële oproep om deze boetes van samen 700 euro te betalen. 

Het potentieel voor acties is bijzonder groot. We zullen deelnemen aan de acties dit weekend. We doen dit uit solidariteit met de beweging in de VS, waar onze zusterorganisatie Socialist Alternative een actieve rol speelt (onder meer door syndicale steun op te bouwen). We doen het ook vanuit onze traditie om te reageren tegen racisme en alles wat ons verdeelt. Tegen dodelijk racisme is er nood aan actieve solidariteit.

Daarnaast roepen we op om deel te nemen aan de acties van het zorgpersoneel, in het bijzonder om te mobiliseren naar de grote zorgbetoging na de zomer.

Werken aan deze website

Vaste lezers hebben het mogelijk opgemerkt: deze week viel socialisme.be meermaals uit. We hebben de afgelopen weken hard gewerkt aan de achterkant van onze website. Momenteel wordt een transfer van onze hosting afgewerkt. Dit was niet evident gezien de omvang van onze website. We wilden echter niet dat ons uitgebreide archief zou verloren gaan. Er is nog een beetje werk, waardoor deze site nog een paar keer zal uitvallen. Maar dit is een kwestie van enkele dagen.

 

Extra bijlage op krant

Deze week vertrok onze juni-krant naar de abonnees. De meeste kranten kwamen woensdag of donderdag aan. In deze krant is de beweging in de VS nog niet verwerkt, die begon na het afsluiten van onze krant. We werken daarom aan een extra bijlage die in de krant zal gestopt worden bij verkoop op acties dit weekend en erna. De pdf hiervan zal morgen online verschijnen.

In de maand mei maakten we uiteindelijk 36 nieuwe abonnementen op onze krant. We hadden een doelstelling van 30, maar overschreden dit dus. In de maand juni willen we nogmaals 30 abonnementen maken. Nog geen abonnee? Breng daar vandaag nog verandering in.

[button link=”https://nl.socialisme.be/maandblad-de-linkse-socialist” type=”big” color=”red”] => Neem een abonnement[/button]

 

Internationale meeting over Black Lives Matters deze zondag

‘A World to win’, de wekelijkse broadcast van International Socialist Alternative via YouTube en Facebook Live, staat komende zondag volledig in het teken van de strijd rond Black Live Matters. Met sprekers uit de VS en elders in de wereld wordt onze benadering in de strijd voor systeemverandering uit de doeken gedaan. Niet te missen: zondag om 20u.

[button link=”https://www.facebook.com/events/285837075886648/” type=”big” color=”red”] => Facebook evenement[/button]

 

Meeting: ‘Why you can’t have capitalism without racism’

Malcolm X zei: je kunt geen kapitalisme hebben zonder racisme. Een uitspraak die 55 jaar na de moord op Malcolm X relevanter is dan ooit tevoren. Het kapitalisme bevindt zich in een van zijn diepste crises sinds zijn bestaan en racisme, onderdrukking, ongelijkheid en andere vormen van verdeeldheid vieren hoogdagen. Tegelijkertijd staan we midden in het begin van een historische strijdbeweging tegen racisme en politiegeweld, een beweging waarvan het lef en de moed mensen over de hele wereld inspireert om ook zelf ten strijde te trekken.

Maar hoe kan de Black Lives Matter beweging echte overwinningen boeken? Is enkel Trump wegkrijgen genoeg? Waarom moet de strijd volgens ROSA & ALS georiënteerd zijn tegen het kapitalisme? En hoe werp je een systeem omver? Dat is waar we dieper op ingaan tijdens deze ROSA & ALS discussieavond op woensdag 10 juni.

[button link=”https://www.facebook.com/events/287913862382187/” type=”big” color=”red”] => Facebook evenement (met ook de Zoom-code voor deze meeting)[/button]

Lees deze zomer marxistische boeken

In tijden van een pandemie zal vakantie er anders uitzien. Wat is er veiliger dan in afzondering boeken te lezen? Het is goed voor je gezondheid en je steekt er nog wat van op ook. Sinds enkele jaren beschikt LSP over een eigen uitgeverij: Marxisme.be. We brachten reeds 27 titels in het Nederlands en 21 in het Frans uit. Daaronder stevige kanjers zoals Trotski’s magistrale ‘Geschiedenis van de Russische Revolutie’ in drie boekdelen, maar evengoed dunnere toegankelijke werken zoals onze laatste aanvulling: ‘Fragmenten uit de geschiedenis van opstandige klassenstrijd in België’ dat 60 pagina’s telt.

Schaf in juni reeds je zomerlectuur aan. Bekijk hier onze webshop.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie