Toespraak Kshama Sawant op protest in Seattle

Afgelopen zaterdag was er in Seattle, net als in heel wat andere Amerikaanse steden, een grote protestactie tegen racisme en tegen politiegeweld. Op de actie in Seattle sprak Kshama Sawant, een verkozen socialistisch gemeenteraadslid in de stad. Hieronder een vertaling van de toespraak door Kshama.

 

“George Floyd zei dat hij niet kon ademen. Hij herhaalde dit steeds weer, terwijl zijn laatste levensadem werd weggerukt door de politie van Minneapolis. Dit is moord. Het is moord door toedoen van de politie en de racistische staat, en het is gemeengoed in het kapitalistische Amerika, waar we net de racistische moorden op Breonna Taylor en Ahmaud Arbery zagen.

“De politieke instanties in Minneapolis, hier in Seattle, en in het hele land lijken verbaasd dat gewone mensen boos zijn. Ja, we zijn boos. We zijn boos dat er weer een onschuldige zwarte man is vermoord. We zijn boos dat ondanks jaren van protest tegen racistisch politiegeweld, massale opsluiting, systemisch racisme en ongelijkheid, dat er zo goed als niets is gedaan. Dat onze eisen voor systeemverandering onbeantwoord blijven. Dat de president in het Witte Huis haat zaait en met geweld dreigt. Dat politiemoordenaars steeds weer ongestraft blijven.

“In plaats van onze eisen te beantwoorden, escaleert het establishment de repressie. Ze hebben de Nationale Garde in Minnesota ingeschakeld en dreigen nu de militaire politie te sturen. Dit is het verrotte politieke establishment dat het kapitalistische systeem beschermt. In Minneapolis voert het Democratische establishment deze reactie uit, niet de Republikeinen. De Democratische burgemeester van Minneapolis en de Democratische gouverneur van Minnesota doen dit. Zij hebben absoluut brute en repressieve maatregelen genomen tegen de betogers, waaronder traangas, matrakken, flashbangs en rubberen kogels. Door hun eigen escalatie en door het inschakelen van de Nationale Garde hebben ze een vreedzaam protest in de binnenstad van Minneapolis veranderd in een oproerig protest.

“Gewone mensen in Minneapolis – werkende mensen van alle gemeenschappen – strijden moedig voor gerechtigheid voor George Floyd. Het is krachtig geweest om te zien hoe de lokale gemeenschappen zich bij de betogers hebben aangesloten. Dit is een echte multi-raciale arbeiderssolidariteit tegen onrechtvaardigheid.

“Deze nationale protestgolf is een historische ontwikkeling in de strijd tegen systemisch racisme. Dit momentum staat op de schouders van de Black Lives Matter-beweging, ontketend in de nasleep van de moord op Michael Brown door de politie van Ferguson. Het komt ook in de context van een groeiende radicalisering, aangezien gewone mensen zagen hoe het politieke establishment van beide partijen en het grootkapitaal de status quo verdedigt en zich verzet tegen elke eis van onze sociale bewegingen, en nu de werkenden opoffert voor de winst van Wall Street in deze pandemie.

“Wij verwerpen de krokodillentranen van burgemeester Durkan van Seattle, politiechef Carmen Best van Seattle en het plaatselijke democratische establishment! Dezelfde politiefunctionarissen en politici, die beweren bedroefd te zijn over de moord op George Floyd, hebben het systematische racisme en geweld van de politie van Seattle mogelijk gemaakt. In 2018 stemden de burgemeester en elke Democraat in de gemeenteraad voor het politiecontract, dat veel van de beperkte controle  op de politie terugdraaide. Die controle werd onlangs onder druk van de Black Lives Matter-beweging afgedwongen, maar daar kwam nu een einde aan. Ik was de enige die daartegen stemde in de gemeenteraad.

“Jammer genoeg, hebben delen van de vakbondsleiding van Seattle ook met de politievakbond kant gekozen tegen meer toezicht op de politie. Daar tegenover namen 40 vakbondsverantwoordelijken en delegees standpunt in om mijn tegenstem te steunen.

“In Minneapolis zagen we krachtige arbeiderssolidariteit. Buschauffeur Adam Burch, een vakbondslid van ATU 1005 en lid van Socialist Alternative, weigerde publiekelijk om zijn arbeid te laten gebruiken om betogers naar de gevangenis te brengen. Andere buschauffeurs en vakbondsleden hebben zich bij hem aangesloten. Daarna heeft de ATU International een solidariteitsverklaring voor gerechtigheid voor George Floyd gepubliceerd, net als de lerarenvakbonden van Minnesota en Minneapolis.

“Dit gebeurt in de beste tradities van de Amerikaanse arbeidersbeweging – wie aan één van ons raakt, treft ons allen. De strijd tegen racisme en onderdrukking maakt deel uit van de strijd voor economische rechtvaardigheid voor de arbeidersklasse en de strijd op de werkplaatsen.

“In haar bericht over de moord op George Floyd, zei de lokale politiechef Best: “Vanwege het hoge opleidingsniveau van de politie in Seattle, onze inzet voor desescalatie en onze staat van dienst op het gebied van het beperken van het gebruik van geweld, heb ik er vertrouwen in dat zoiets niet zou gebeuren in onze stad.” Meent ze dat echt?

“Dit is een politieafdeling met een lange en beruchte staat van dienst op het gebied van systematisch geweld tegen gekleurde gemeenschappen, arme mensen, daklozen en mensen die geconfronteerd worden met psychische aandoeningen. Politiechef Best zegt dat een moord zoals die op George Floyd niet zou voorkomen in onze stad. Wel, het is gebeurd en blijft gebeuren in onze stad. En geen enkele agent of verantwoordelijke is vervolgd, omdat het politieke establishment en de bureaucratie van de stad hand in hand gaan met de politietop.

“Charleena Lyles. Een zwangere zwarte vrouw, die bekend stond om haar geestelijke gezondheidsproblemen, werd neergeschoten en gedood door politieagenten in het bijzijn van haar kinderen.

“Che Taylor werd neergeschoten en gedood door een recidivist die al een iemand van de inheemse gemeenschap had gedood.

“Shaun Lee Fuhr was een 24-jarige man die slechts enkele weken geleden op brute wijze in het hoofd werd geschoten en gedood terwijl hij zijn baby in zijn armen hield.

“Burgemeester Durkan, die op televisie haar medeleven met George Floyd betuigde, leidt momenteel de aanklacht om de Consent Decree (waardoor bestraffing van agenten mogelijk is) af te schaffen. Op een ogenblik dat bespaard wordt op sociale programma’s, probeert de burgemeester om het project van de bouw van een politiebunker ter waarde van 160 miljoen dollar nieuw leven in te blazen. En in dit alles zal ze schandalig genoeg de steun hebben van de meerderheid van de gemeenteraad, tenzij we terugvechten.

“Laten we dus niet vergeten dat we, om gerechtigheid te winnen voor George Floyd en alle andere slachtoffers van racistisch politiegeweld, geen vertrouwen kunnen stellen in hetzelfde politieke establishment dat ons hier heeft gebracht. Het laten groeien van deze protesten tot een krachtige en voortdurende beweging met duidelijke eisen, is de meest haalbare manier om de systeemveranderingen te winnen die nodig zijn om een einde te maken aan de voortdurende realiteit van politiegeweld. We hebben hierbij behoefte aan actieve solidariteit en een brede multiraciale beweging – we hebben activisten nodig in deze strijd, geen passieve bondgenoten.

“We eisen de onmiddellijke arrestatie en vervolging van de vier politie-agenten  die betrokken waren bij de moord op George Floyd.

“Hier in Seattle zeggen wij ‘nee’ tegen het opheffen van het Consent Decree over de politie van Seattle! Voor een gekozen gemeenschapsraad van toezicht met volledige macht over het aannemen, ontslaan, dagvaarding, en beleid en disciplinaire procedures.

“Geen terugkeer van de politiebunker en het sluiten van de jeugdgevangenis! Verhoog de financiering voor programma’s waarin de lokale gemeenschap betrokken is.

“Geen uithuiszettingen tijdens corona: annuleer de huur, hypotheek en energiefacturen tijdens de crisis.

“Belast Amazon en de grote bedrijven om te investeren in betaalbare huisvesting, jobs en onmiddellijke maatregelen voor alle werkenden in Seattle die inkomen hebben verloren als gevolg van het Coronavirus en de recessie. We weigeren om besparingen op werkende mensen te accepteren terwijl de rijken rijker blijven worden. Geen besparingen op sociale voorzieningen of onderwijs – werkende mensen kunnen en willen niet betalen voor deze crisis van het kapitalisme!

“Acht jaar na de moord op Trayvon Martin en zes jaar na de moorden op Mike Brown en Eric Garner, gaan de racistische politiemoorden door in het hele land. Terwijl bedrijven als Amazon een recordomzet realiseren tijdens de lockdowns, sterven er meer zwarte mensen aan Covid-19 en worden ze meer het slachtoffer van werkloosheid dan gelijk welke andere groep. Er zijn tegenwoordig meer werklozen dan op enig ander moment, en veel te veel essentiële werknemers worden door hun werkgever in gevaar gebracht, omdat ze niet de juiste beschermingsmiddelen krijgen en geen risicoloon genieten.

“Floyd’s moord is een ijzingwekkend voorproefje van de reactie van de staat tijdens een steeds diepere economische crisis, die er al toe heeft geleid dat bijna 40 miljoen mensen werkloos werden. Onze strijd is nog maar net begonnen.

“Malcolm X zei: ‘Je kunt geen kapitalisme hebben zonder racisme.’ Om duurzame verandering te bekomen, moet de strijd tegen het politieracisme en het politieke establishment gecombineerd worden met de strijd tegen het kapitalisme zelf.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie