#JusticeForGeorgeFloyd. Solidariteit komt ook in ons land op straat

Naar aanleiding van de zoveelste racistisch geïnspireerde moord door de politie in de VS zijn er al dagenlang massale protesten bezig. Het was de moord op George Floyd, een Afro-Amerikaanse man die 9 minuten lang gestikt werd met een knie in zijn nek, die de vonk gaf.

Verslag door David, foto’s door Jean-Marie

Het verzet in de VS leidt ook tot solidariteitsacties, van Berlijn tot Londen maar ook in Gent. Op initiatief van Campagne ROSA, Blokbuster en de Actief Linkse Studenten en Scholieren is er 1 juni een actie doorgegaan op het Sint-Pietersplein. Er waren afspraken gemaakt met de politie, zelfs indien toelating niet mogelijk was.

Op anderhalve meter van elkaar werden de Corona-maatregelen gerespecteerd, mondmaskers werden uitgedeeld en ontsmettingsalcohol was er voor iedereen aanwezig. Het was een groot succes, het was een strijdbare actie met 500 aanwezigen. Het Sint-Pietersplein stond vol en slogans werden luid mee gescandeerd.

Het laat zien dat er een enorme verontwaardiging is rond het politiegeweld. In de VS, maar evengoed in België is dit een probleem met Adil en Mawda die nog vers in het geheugen zitten. De strijd is nog niet gestreden, en solidariteitsacties zoals deze zijn een goede aanzet om de strijd verder te bouwen. Tegen politiegeweld, tegen racisme en tegen het systeem dat het in stand houdt: het kapitalisme.

  • All Four! De onmiddellijke arrestatie en berechting van de moordenaars van Floyd. Stop de repressie tegen actievoerders.
  • Sociale oplossingen voor sociale problemen. Investeer in onderwijs, gezondheidszorg en degelijke lonen in plaats van politierepressie. Belast de rijken in plaats van te schieten op de armen.
  • Malcolm X zei: “Geen kapitalisme zonder racisme.” We moeten strijden een kapitalistisch systeem van economische uitbuiting voor de meerderheid en winsten voor een kleine minderheid, willen we duurzame verandering bekomen.

Video vanop de actie:

Foto’s door Jean-Marie:
[embed-google-photos-album https://photos.app.goo.gl/LWFFvywCLshwmEgQA]

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie