Het valse sociale imago van extreemrechts

Betoging tegen extreemrechts na de verkiezingen van mei vorig jaar.

In de peilingen staat het Vlaams Belang op kop in Vlaanderen. De afgelopen dagen kreeg VB-voorzitter Van Grieken meermaals een uitgebreid platform in de media. Hij probeert zich daarbij steevast een sociaal imago aan te meten: besparingen op zorg zijn uit den boze en er moeten meer middelen komen, zegt hij. Productie van mondmaskers moet in eigen regio gebeuren en de globalisering moet eindelijk stoppen.

Artikel overgenomen vanop blokbuster.be

Daarmee speelt Van Grieken in op de zwakke punten van zijn N-VA-concurrenten die blijven vasthouden aan een besparingslogica die onder meer in de zorgsector zo rampzalig is gebleken. Sommige media stellen het VB hierdoor voor als ‘economisch links’. Dat is nonsens. Van Grieken stelt uitdrukkelijk dat de basis voor hem de vrije markt is. Dezelfde vrije markt die ons besparingen en globalisering bracht.

Dat is de reden waarom Van Grieken en zijn partij steevast moeten zoeken naar zondebokken, van de Franstaligen tot de migranten. Op een ogenblik dat de 10% rijksten ongeveer evenveel vermogen hebben als de 90% anderen in dit land, stelt Van Grieken dat er zelfs geen premie voor het zorgpersoneel van af kan omdat… de Waalse zorgsector teveel kost. De superrijken meer laten bijdragen, omschrijft hij als afgunst. Vandaar ook de tegenstem in het parlement toen een rijkentaks werd voorgesteld. In 2014 waren de 10% rijksten goed voor 42,6% van het vermogen, in 2017 was dit al 47,2%. Maar voor het Vlaams Belang zijn het de migranten en Waalse werklozen die profiteren…

Het Vlaams Belang is steevast hypocriet als het op sociale voorstellen aankomt. Bij stemmingen over het minimumloon of rond een loonwet waarbij loonsverhogingen onmogelijk gemaakt worden, stond de partij steeds aan de kant van de bazen. Toen in 2014 geprotesteerd werd tegen het asociaal beleid van de regering-Michel (optrekken van de pensioenleeftijd, indexsprong …) keerde het Vlaams Belang zich tegen… het protest! Er was een actie aan het ABVV-kantoor en de bedenker van de Facebook-campagne ‘Wij staken niet mee’ werd sindsdien parlementslid voor het Vlaams Belang. Die campagne stelde zich uitdrukkelijk achter het besparingsbeleid van de Zweedse regering.

Het gaat niet om uitschuivers, maar wel degelijk om de partijkoers van het Vlaams Belang. Zo pleit extreemrechts voor “soepeler overuren”, “soepeler interimarbeid” (“waarvoor geen toelating meer nodig hoeft te zijn van de vakbonden en die ook in de overheid inzetbaar moeten zijn”), “beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd” (letterlijk: “De sociale hangmatcultuur moet verdwijnen”), “afslanken van de overheid” … Dit zijn standpunten uit 2012-2014. Voordien werd nog verder gegaan in neoliberale richting. In de intussen ter ziele gegane ‘Financiële en Economische Commentaren’ van het Vlaams Belang werd in 2006 bijvoorbeeld nog gepleit voor de afschaffing van de indexering van de lonen. Er werd ook regelrecht opgeroepen om hard te snoeien in de publieke uitgaven: “Om de begroting niet te laten ontsporen, rest er dus maar één optie: een aanzienlijke structurele vermindering van de uitgaven. Besparingen dus. En hiervoor zal voldoende politieke moed nodig zijn.” Neen, het was geen donderslag bij heldere hemel toen het Vlaams Belang zich in 2014 keerde tegen het vakbondsprotest tegen het asociale besparingsbeleid van de regering-Michel.

Nu probeert Tom Van Grieken zich echter een sociaal imago aan te meten. Dat is vooral ingegeven uit electorale overwegingen: het besef dat het neoliberale beleid van N-VA, waar ook het Vlaams Belang jaren voor gepleit heeft, onpopulair is. Niet dat het Vlaams Belang tot inkeer is gekomen en afscheid nam van de eerdere standpunten. Een jaar geleden stond Van Grieken te trappelen om het neoliberale beleid op Vlaams niveau mee vorm te geven. De huidige Vlaamse regering, zonder Vlaams Belang, begon meteen te besparen op zorg, welzijn, cultuur, openbaar vervoer … Dit beleid droeg volgens Van Grieken de stempel van zijn partij.

Het sociale is niet het enige terrein waarop het Vlaams Belang de regel van twee maten en twee gewichten hanteert. Eind april schreef VB-voorzitter van Grieken: “Anderhalve maand zitten we intussen in lockdown. Althans, wij, de burgers die zich wel aan de wet houden. Want wat iedereen wel verwacht had, is uiteindelijk waarheid geworden: een deel van de bevolking vond dat de regels voor hen niet gelden.” Nu blijkt dat dit ‘deel van de bevolking’ onder meer zijn partijgenoot Van Langenhove omvat. Het verzet van Van Grieken tegen de globalisering weerhoudt zijn partij er niet van om in Antwerpen 10.000 mondmaskers te verdelen die Dewinter op de kop kon tikken via zijn contacten in China en Rusland… Eigen politiek gewin eerst.

Als het Vlaams Belang vandaag probeert om zich sociaal voor te doen, dan is het omdat extreemrechts hoopt te scoren op de kap van de enorme sociale problemen. Het doel is niet om het ongenoegen te richten tegen het huidige kapitalistische systeem, neen: de vrije markt is ook voor Van Grieken heilig. Het doel is om haat en verdeeldheid te zaaien. De sociale problemen zijn voor Van Grieken slechts een excuus om uit te halen naar migranten, Walen, Brusselaars, “linkse ratten”, vakbonden …  We mogen ons daar niet aan laten vangen: de sociale problemen aanpakken, betekent actief strijden tegen het kapitalistisch systeem van toenemende ongelijkheden en spanningen. Dat doen we best met alle werkenden en al wie het moeilijk heeft samen. Verdeeldheid op basis van racisme, seksisme of homofobie verzwakt onze strijd. Geen enkele sociale verworvenheid is bekomen op basis van verdeeldheid: het was eengemaakte strijd van alle onderdrukten die ons zaken als sociale zekerheid, betaald verlof, indexering van de lonen, bescherming op het werk … heeft bezorgd.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie