Een andere wereld is mogelijk, een socialistische samenleving is noodzakelijk!

Stukje uit het socialistisch programma van LSP rond de coronacrisis. Lees hier het volledige programma

 

Kapitalisme is een ziek systeem, we hebben een andere maatschappij nodig. Het just-in-time principe dat onder het kapitalisme gehanteerd wordt om te besparen op stocks maakt de bevoorradingsketen kwetsbaar. Het doorwegen van de commerciële en economische belangen maakt dat gezondheid op de laatste plaats komt. We kunnen de organisatie van de economie niet aan deze hebzucht overlaten!

Om een democratische controle en beheer op de productie en distributie mogelijk te maken, moeten we de economische hefbomen in publiek bezit nemen. Dit zou de arbeiders die de rijkdom produceren in staat stellen om op democratische wijze te beslissen hoe hun kennis en arbeidskracht kan worden gebruikt.

De nationalisaties die nu door rechtse regeringen voorgesteld worden, onder meer in Frankrijk of Italië, zijn slechts pogingen om de verliezen naar de gemeenschap door te schuiven. Nadien zullen de meest winstgevende delen opnieuw geprivatiseerd worden. Dat zagen we ook met de banken na de crisis van 2008.

Wij pleiten voor een ander type van nationalisatie: met name onder democratische controle en beheer van de gemeenschap. Door de sleutelsectoren van de economie in publieke handen te nemen, wordt een rationele planning mogelijk. Dan kunnen de beschikbare middelen worden afgestemd op de noden en behoeften van de bevolking met respect voor de planeet. Dit kan na zorgvuldig onderzoek van de beschikbare middelen en alle huidige technische mogelijkheden. Een dergelijke aanpak zou het mogelijk maken om verspilling, onnodige productie en geprogrammeerde veroudering te voorkomen en tegelijkertijd een soepele groene transitie mogelijk te maken. Het zou de basis leggen voor een andere samenleving, een democratische socialistische samenleving.

Dan wordt echte internationale samenwerking op basis van solidariteit mogelijk. Vandaag falen alle internationale instellingen. Het wordt duidelijk dat al deze instellingen gericht zijn op de belangen van de grote bedrijven. Ze verdedigen de hebzucht van de superrijken en botsen daarmee op de solidariteit van de meerderheid van de bevolking. Kijk maar hoe de Europese Unie er niet eens in slaagt om een beetje steun te organiseren aan de meest getroffen landen en regio’s. Laat staan dat er ernstige hulp komt voor neokoloniale landen waar het zorgstelsel nog een pak rampzaliger is dan bij ons.

Kenmerkend voor grote crisissen is dat de meningen in een razend tempo veranderen. Terwijl we nog maar aan het begin staan, leert deze pandemie ons al hoe uiterst kwetsbaar het kapitalisme is, hoe belangrijk de publieke sector en een internationale aanpak is. Eind 2019 was er wereldwijd een golf van bewegingen en opstanden. Die woede is niet verdwenen, ze zal nog versterkt worden door deze zorgcrisis.

Woede op zich volstaat niet. Om de verandering die we absoluut nodig hebben tot stand te brengen, moet deze worden georganiseerd en gekanaliseerd rond een programma en een strategie gericht op de machtsovername door de arbeidersklasse, de enige sociale kracht die in staat is de hele economie plat te leggen door te staken en die ook in staat is de economie op een andere basis weer op gang te brengen. Zo kunnen we voor eens en voor altijd komaf maken met de kapitalistische parasieten die zich voeden met onze uitbuiting.

Dit vereist een internationale aanpak. Daarom is LSP aangesloten bij International Socialist Alternative, een wereldpartij die in zo’n 30 landen is georganiseerd en op alle continenten vecht tegen het kapitalisme, een systeem waar de elite haar geld telt terwijl wij onze doden tellen. Ben je het eens met de voorstellen in dit document? Sluit aan en neem deel aan de strijd voor een socialistische samenleving!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie