De arbeidersbeweging moet standpunt innemen!

Stukje uit het socialistisch programma van LSP rond de coronacrisis. Lees hier het volledige programma

In deze crisis werd het opnieuw aangetoond: zonder de arbeid en inzet van zorgpersoneel, winkelbedienden, chauffeurs, afvalophalers, … draait er niets. Het zijn de werkenden die het beste zicht hebben op hoe er geproduceerd wordt. Het was dan ook op initiatief van onderuit dat op veel plaatsen beschermingsmaatregelen werden ingevoerd of de productie werd stilgelegd.

We mogen niet aanvaarden dat deze crisis wordt aangegrepen om maatregelen rond preventie en bescherming te nemen zonder betrokkenheid van de werkenden zelf. Dit is net een ogenblik waarop organen als het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW), met verkozen vertegenwoordigers van het personeel, een onmisbare en onvervangbare rol te spelen hebben. Als deze crisis niet gaat over preventie en bescherming op het werk, wanneer gaat het daar dan wel over?

Ondemocratische maatregelen zoals het opzijschuiven van CPBW-vergaderingen (die nochtans perfect digitaal kunnen plaatsvinden), moeten ten stelligste verworpen worden. De arbeidersbeweging moet opkomen voor crisiscomités op elke werkplaats, gebaseerd op de CPBW’s, om de nodige beschermingsmaatregelen te bespreken of om niet-essentiële productie stil te leggen. Deze comités moeten ook een centrale rol spelen in de planning van de afbouw van de beperkende maatregelen, het toezicht op de heropstart van productie en alles wat met bescherming van de werkenden te maken heeft.

Tegelijk moeten de vakbonden eisen naar voren blijven schuiven voor de verdediging van de sociale zekerheid, sociale bescherming en de lonen. Zoniet dreigen de gevolgen van deze crisis achteraf opnieuw op de kap van de werkenden en hun gezinnen afgeschoven te worden.

De crisis werd gebruikt om dan toch een federale regering met volle bevoegdheden te vestigen, zelfs indien het een tijdelijke regering zonder meerderheid is. De regering kreeg volmachten. Eerdere ervaringen met regeringen die volmachten kregen, gebruikten die om onpopulaire (lees: bijzonder asociale) maatregelen te nemen. In de jaren 1980 ging het onder meer om indexsprongen, beperking van de publieke uitgaven, daling van de patronale lasten, besparingen op sociale zekerheid. We mogen ons niet laten vangen: ook deze regering zal ons uiteindelijk willen doen betalen voor de crisis.

Voorlopig ligt het moeilijk voor de traditionele partijen om openlijk te spreken over besparingen op de sociale zekerheid, zoals N-VA dit voor deze crisis deed met het voorstel om nogmaals 5 miljard in de sociale zekerheid te schrappen. Wilmès was onder de regering-Michel als minister van begroting mee verantwoordelijk voor 900 miljoen besparingen op zorg en rechtvaardigde dit met de stelling dat er een overcapaciteit was in de ziekenhuizen! De openbare diensten die zo essentieel zijn in de aanpak van deze crisis, werden de afgelopen jaren steeds behandeld als het vuil van de straat en dé plaats waar de staat nog ontvet kon worden. We mogen deze besparingspolitici niet vertrouwen bij de aanpak van de zorgcrisis en de economische gevolgen ervan!

Zowel op syndicaal als politiek terrein moet de arbeidersbeweging standpunt innemen en actief opkomen voor de belangen van de werkenden en hun gezinnen.

 

We eisen:

  • De ontwikkeling van media- en communicatie-instrumenten op basis van werkenden die hun belangen in deze crisis verdedigen en die een grote ruimte laten voor wetenschappers en hun aanbevelingen. De vakbonden hebben de verantwoordelijkheid om in dit proces een rol te spelen.
  • Neen aan ondemocratische maatregelen onder het mom van de zorgcrisis! De werkenden weten best wat er moet gebeuren op hun werkplaats, voor de organisatie van crisiscomités op elke werkplaats om beschermende maatregelen te bespreken en op te leggen, of om niet-essentiële productie te stoppen.
  • Neen aan de volmachten om de werkenden en hun gezinnen te laten betalen voor de crisis! Er is geld genoeg bij de rijken en machtigen. Neen aan besparingen op de sociale zekerheid, zorg, openbare diensten of op de lonen van werkenden!
  • De vakbonden moeten een strijdbare campagne uitwerken met eisen en voorstellen om niet de werkenden, maar de superrijken te laten betalen voor de crisis. Ze kunnen een dergelijke campagne populariseren met propaganda op elke werkvloer en online campagnes en meetings.
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie