Internationale livestream over arbeidersstrijd wereldwijd in tijden van Corona

Zondag 5 april 20u

Een ongekende gezondheids-, sociale en economische crisis overspoelt de planeet. Dit stelt het kapitalistische systeem aan de kaak. Bazen en rechtse regeringen gaan nog steeds voor de winst, zelfs indien dit werkenden in gevaar brengt. Mensen verliezen hun job of inkomen, sommigen moeten in niet-essentiële werkplaatsen aan de slag blijven, vaak is er onvoldoende bescherming.

Maar werkenden vechten internationaal terug. Stakingen, protesten en arbeidsconflicten zijn land na land ontstaan. De arbeidersklasse is begonnen te laten zien dat zij de sociale kracht is die alles doet draaien, maar ook de kracht die voor verandering kan zorgen zodat onze gezondheid en levensomstandigheden centraal staan.

Op zondag 5 april organiseert International Socialist Alternative (ISA), de internationale organisatie waarvan LSP de Belgische afdeling is, een tweede livestream. Deze week is het met werkenden uit verschillende landen die hun strijd toelichten.

Enkele van de sprekers:

  • RYAN HARTSON uit Chicago (VS). Ryan werkt voor de multinational Instacart uit de distributiesector. Momenteel wordt gestaakt bij Instacart. Ryan probeert zijn collega’s in de vakbond te organiseren. Hij is ook lid van Socialist Alternative.
  • TINOVIMBANASHE GWENYAYA, Zuid-Afrika. Als organisator van de GIWUSA (General Industries Workers Union of South Africa) heeft Tino de afgelopen dagen het voortouw genomen in een golf van stakingen in de zuivel-, voedings- en cosmetica-industrie.
  • PABLO NYNS, vakbondsafgevaardigde bij de brandweer in Brussel (België). In België waren er de afgelopen weken acties in verschillende bedrijven. Pablo kwam zelf onder meer op voor adequate bescherming van de brandweerlieden tijdens de huidige crisis.
  • Een vertegenwoordiger van de nieuw opgerichte VIRUS VAKBOND in Rusland, een initiatief om werkenden te organiseren in de verdediging van hun veiligheid, jobs en werkomstandigheden.
  • AMY FERGUSON, organisator van onthaalpersoneel voor de vakbond Unite in Belfast (Noord-Ierland). Amy organiseert jonge precaire werkenden in Noord-Ierland, waar verschillende acties plaatsvonden om niet-essentiële werkplaatsen te sluiten of om bescherming op het werk af te dwingen.

Er zullen nog sprekers aan toegevoegd worden.

Klik op “gaan” op het Facebook evenement. De meeting zal via livestream gebeuren op het Facebook-evenement, maar ook op YouTube en Twitch.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie