Haal wetenschappelijk onderzoek uit de greep van de winstlogica

Stukje uit het socialistisch programma van LSP rond de coronacrisis. Lees hier het volledige programma

De Amerikaanse bioloog Jonas Edward Salk heeft het eerste poliovaccin uitgevonden. Salk heeft zijn vaccin nooit gepatenteerd om het breder beschikbaar te maken. Toen hem in een interview werd gevraagd wie het patent had, antwoordde hij: “Wel, de mensen zou ik zeggen. Er is geen octrooi. Zouden we de zon kunnen patenteren?”

Deze overwegingen zijn het tegengestelde van de aanpak van de multinationale farmaceutische bedrijven die zich in de race voor een vaccin tegen het coronavirus hebben geworpen. Ze hopen elk om de kip met de gouden eieren te vinden voor de concurrentie dit doet. Tussen 2000 en 2018 hebben 35 farmaceutische reuzen samen wereldwijd een nettowinst van 1.900 miljard dollar gemaakt! De Amerikaanse farmaceutische groep Gilead Sciences zag zijn aandelen in de beginfase van de wereldwijde coronaviruscris met 22% (het equivalent van 12 miljard dollar) stijgen omdat het erop lijkt dat een van zijn producten, aanvankelijk ontwikkeld tegen Ebola, de symptomen van Covid-19 kon behandelen. De beweegredenen van de farmaceutische groep zijn geen mysterie: de groep aarzelt niet om tot 2000 dollar te vragen voor een maand behandeling tegen HIV in de Verenigde Staten. Ook in tijden van pandemie stoppen de bedrijven hun zoektocht naar winsten niet.

Vandaag staat het wetenschappelijk onderzoek op farmaceutisch gebied op een kruispunt. Het is opgedeeld in een publiek en een privaat deel en wordt in de tang genomen door de logica van besparingen en winst.

De gevolgen van onderfinanciering in de publieke sector en de verplichting om resultaten te behalen die in de private sector kunnen worden benut, vormen een ernstige belemmering voor het bestaande potentieel. De logica van concurrentie op alle niveaus maakt het nog moeilijker. Als we sprongen in de fundamentele en toegepaste farmaceutische kennis willen zien, moeten we het wetenschappelijk onderzoek bevrijden van deze beperkingen. De sequentiebepaling van het volledige menselijke genoom aan het begin van de jaren 2000 heeft de verwachtingen op het gebied van innovatieve moleculen niet ingelost. Vandaag kan alleen de samenwerking en de bundeling van het werk van verschillende onderzoeksteams de wetenschap vooruithelpen.

In België is het schandalig dat een van de grootste farmaceutische bedrijven van het land, GSK, in het begin van het jaar een herstructurering aankondigde die meer dan duizend jobs kan kosten! Dit illustreert hoe problematisch het is om deze vitale sector ten prooi te laten vallen aan de hebzucht van de grote aandeelhouders. Onze gezondheid is voor hen van minder belang dan hun dividenden.

De hele sector moet in publieke handen komen, zodat de werkenden en de bevolking als geheel op democratische wijze kunnen beslissen wat en hoe er wordt geproduceerd. Dit zal de prijzen verlagen, de tekorten aan geneesmiddelen wegnemen en de inspanningen bundelen om nieuwe vaccins te ontwikkelen. Bovendien is het noodzakelijk omdat COVID-19 niet de laatste pandemie zal zijn: in een context van ecologische afbraak en bij gebrek aan planning, is er nu reeds een toename van het aantal pandemieën.

Wij eisen:

  • Massale publieke financiering van wetenschappelijk onderzoek.
  • De intrekking van octrooien en patenten.
  • Steun voor initiatieven om informatie te delen en wetenschappelijke samenwerking te organiseren.
  • Onderzoek en ontwikkeling mogen niet los worden gezien van de productie en distributie van gezondheidsinstrumenten zoals medische apparatuur, geneesmiddelen en vaccins.
  • De nationalisatie onder controle en beheer van de werkenden en de gemeenschap van de farmaceutische en biomedische sector.
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie