Amerikaans stimuluspakket op maat van big business, verpakt als ‘hulp’ in Coronacrisis

Het stimuluspakket dat Trump vorige week ondertekende heeft betrekking op maatregelen ter waarde van 2,2 biljoen dollar. Om de werkenden te laten aanvaarden dat het grootste deel naar de grote bedrijven gaat, krijgen ze zelf ook wat kruimels. Belastingbetalers die minder dan 99.000 dollar per jaar verdienen zullen tot 1.200 dollar krijgen. Werkloosheidsuitkeringen worden uitgebreid en met maximaal 600 dollar verhoogd. Er komt 130 miljard dollar steun voor de ziekenhuizen en er is 367 miljard dollar gereserveerd voor kleine bedrijven. Dat volstaat niet voor wat de werkenden nodig hebben om door de grootste economische crisis sinds de Grote Depressie te komen. Vorige week alleen kwamen er 3,2 miljoen nieuwe werklozen bij!

Artikel door Joshua Koritz van Socialist Alternative in de VS

Een bedrag van 2,2 biljoen dollar is enorm. Maar de traditionele media vergeten daarbij doorgaans te vermelden dat er daarnaast nog eens 4,2 biljoen dollar aan de grote bedrijven is gegeven! Het komt er eigenlijk op neer dat het grootkapitaal 4,7 biljoen dollar krijgt, terwijl werkende mensen 250 miljard dollar krijgen. Het aandeel voor de gewone werkenden bedraagt slechts 4%.

Dat is een georganiseerde hold-up.

Ook in 2008 werden honderden miljarden dollars uitgedeeld aan bedrijven, zonder dat daar enige verplichting tegenover stond. Tegelijk werden miljoenen Amerikanen uit hun huis gezet. Er werden biljoenen dollars uitgegeven om de banken overeind te houden. In 2020 herhalen Trump, de Republikeinen en de Democraten deze misdaad. Aanvankelijk wilden Trump en de Republikeinen de details van de cadeaus aan big business geheim houden. De Democraten slaagden erin een beperkte controle op te leggen, op dezelfde wijze als dit in 2008 gebeurde. Daarnaast komt er een verbod op het terugkopen van voorraden gedurende een jaar. Deze overwinningen zijn slechts een rookgordijn. Het zal enkel maken dat er meer duidelijkheid kan zijn over de omvang van de cadeaus aan big business.

2008

Na de stimulusmaatregelen van 2008 hebben de lagere belastinginkomsten als gevolg van de toenemende werkloosheid de gevestigde politici ertoe aangezet om extreme besparingen door te voeren. Deze keer zijn de keynesiaanse maatregelen – waaronder rechtstreeks geld geven aan de werkende bevolking – opgestart en zullen ze wellicht moeten doorgezet worden. Dat is niet omdat gevestigde politici plots om ons bekommerd zijn, maar wel omdat ze proberen een nog grotere economische instorting te voorkomen. De favoriete instrumenten van het monetaire beleid van de bazen – het verlagen van de rente en het injecteren van geld op de financiële markten door de Fed – werken niet op dezelfde manier als in 2008.

Evenmin zullen de werkende mensen de besparingen accepteren zoals ze dat na 2008 hebben gedaan – de ervaring van het daaropvolgende “herstel” dat naar de superrijken ging, heeft zijn sporen nagelaten. Als ze in de komende maanden zouden proberen te besparen op bijvoorbeeld de uitgaven voor de gezondheidszorg, kan dat leiden tot een heftig protest van de bevolking. Maar het is uiteraard een illusie te denken dat Trump, de Republikeinen, of gevestigde Democraten van plan zijn om grote bedrijven te laten betalen voor deze stimulusmaatregelen.

“Wat heeft de reddingsoperatie van 2008 ons eigenlijk opgeleverd?” Werkende mensen stellen zich deze vraag als ze horen over de huidige stimulusmaatregelen. Het antwoord is dat het de crisis vooruitgeduwd heeft. De grote banken werden gered, terwijl mensen uit hun huis werden gezet. Twaalf jaar later is geen van de problemen van de wereldeconomie aangepakt. Bijgevolg is de crisis teruggekeerd.

Stimulus of hulp?

De media proberen het stimuluspakket aan de bevolking verkocht te krijgen. De maatregelen voor gewone werkenden worden voorgesteld als een ongekend gul geschenk. Tegelijk wordt het veel grotere bedrag voor big business geminimaliseerd. Fox News heeft het zelfs cynisch over een “Hulppakket”. Er wordt geprobeerd om de enorme cadeaus aan big business voor te stellen als een maatregel om de mensen toe te laten hun huur te betalen of voedsel te kunnen kopen. Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) stelde de leugen aan de kaak: “Er is absoluut geen goede reden waarom de Republikeinen dit massale cadeau aan de grote bedrijven koppelen aan aalmoezen voor de gewone gezinnen.”

Bernie Sanders en AOC maakten een fout door zich niet te organiseren tegen het stimuluspakket, waarmee een grote hoeveelheid publieke middelen naar het grootkapitaal wordt doorgeschoven. Ze hadden offensiever naar buiten moeten komen en actief campagne voeren voor een tegenstem.

Het klopt dat middelen voor kleine bedrijven en werkenden een echte stimulans zijn voor de economie. Maar wat zullen de grote bedrijven met deze stimulans doen? Voor deze maatregelen wisten de kapitalisten al niet wat ze met hun geld moesten aanvangen. Zolang de lockdown doorgaat en de economie verder vertraagt, is het onduidelijk waar deze stimulans uiteindelijk naartoe gaat. In het geval van Boeing waren er blijkbaar specifieke financieringsvoorwaarden: de CEO kondigde aan dat het overheidsgeld enkel zou aanvaard worden indien aan de juiste voorwaarden was voldaan. De Fed injecteert biljoenen in de markten, maar er is weinig tot geen garantie dat dit succesvol zal zijn in het voorkomen van een complete crisis.

Ook de details zijn belangrijk

Het grootste deel van het stimuluspakket gaat naar de grote bedrijven. Maar het omvat ook 130 miljard dollar steun aan de ziekenhuizen (5% van het volledige pakket), 367 miljard dollar aan leningen voor kleine bedrijven, een uitbreiding en verhoging van werkloosheidsuitkeringen, 150 miljard dollar voor lokale overheden en de 250 miljard dollar die rechtstreeks naar de werkenden en hun gezinnen gaat.

Daar houdt het echter niet op. De website Politico meldt een aantal vreemde elementen in het pakket. Zo wordt geld uitgetrokken voor “innovatie van zonnebrandcrème”, hulp bij het uitbaggeren van havens en er komt steun voor casino’s. De New York Times becijferde dat het pakket de vastgoedsector belastingvoordelen voor maximaal 170 miljard dollar kan opleveren.

Niet inbegrepen in het wetsvoorstel? Behandeling voor coronavirus voor wie niet of onvoldoende verzekerd is. Maatregelen om pensioenen te beschermen. Maatregelen voor kinderen die afhankelijk zijn van maaltijden op school. Of ondersteuning van de voedselbanken.

Zelfs de directe steun aan werkende gezinnen is problematisch. Eenmalige betalingen van 1200 dollar per gezin zullen niet volstaan om de huur, rekeningen en voedsel te betalen. Wellicht zal meer hulp nodig zijn. De betalingen zijn bovendien beperkt tot wie vorig jaar belastingen betaalde op basis van inschrijving in de sociale zekerheid. Armen die geen aangifte deden, ‘legale’ migranten en miljoenen werkenden-zonder-papieren zullen dus geen geld krijgen.

Bernie Sanders en anderen stellen dat werkende mensen die onder de lockdown lijden sowieso 2.000 dollar per maand zouden moeten ontvangen om te voorkomen dat ze achterop raken met de betaling van huur, rekeningen of de aankoop van voeding. Hoeveel zou zo’n maatregel kosten? Als alle 330 miljoen mensen die in de VS wonen elke maand 2.000 dollar krijgt, is dat 660 miljard dollar per maand. Vier maanden deze maatregel toepassen, komt neer op 2,64 biljoen dollar. Dat is nog steeds minder dan wat nu meteen beschikbaar wordt gesteld aan de grote bedrijven.

Opnieuw: red de werkenden, niet Wall Street

De grote bedrijven hebben nu erkend wie de “essentiële” werknemers werkelijk zijn. Het zijn de mensen die niet thuis kunnen werken en die nog steeds aan het werk zijn. Vrachtwagenchauffeurs, verpleegkundigen, magazijnmedewerkers, supermarktpersoneel – allemaal worden ze geconfronteerd met de gevaren van COVID-19 zonder adequate persoonlijke beschermingsmiddelen. We hebben behoefte aan een echt hulppakket dat niet gericht is op de superrijken en grootste bedrijven.

Bernie Sanders en AOC hebben zich verzet tegen aspecten van de steunmaatregelen voor grote bedrijven. Sanders haalde uit naar de Republikeinen die een toename van werkloosheidsuitkeringen wilden ontmoedigen. Terwijl Bernie en AOC onder enorme druk stonden om voor het wetsvoorstel te stemmen, omdat een tegenstem zou voorgesteld worden als verzet tegen de broodnodige hulp aan gewone werkenden, was het toch een vergissing om voor te stemmen.

Maar dit is nog lang niet het einde. In de media wordt al gesproken over de volgende stimuleringswet die nodig zal zijn. Bernie en AOC zouden nu campagne moeten voeren om ervoor te zorgen dat de grote bedrijven geen cent belastinggeld meer krijgen. Er is een enorme woede onder de werkende mensen tegen het redden van de miljardairs, tegen het op winst gerichte zorgsysteem en tegen speculatie rond medische benodigdheden. Ook de gewone mensen vragen zich af: hoe zal het land er aan de andere kant van deze crisis uitzien, gezien de economische catastrofe die zich zal blijven voordoen, zelfs als het coronavirus onder controle wordt gehouden? Bernie en AOC moeten oproepen tot een grootschalig programma van openbare werken om de infrastructuur op een groene basis weer op te bouwen. Dit zou miljoenen banen opleveren en een oplossing bieden voor de nog grotere dreiging waarmee we gezamenlijk geconfronteerd worden: de klimaatcatastrofe.

Zoals Socialist Alternative eerder schreef, omvat een onmiddellijk programma voor werkende mensen in deze crisis: voldoende middelen voor gratis gezondheidszorg voor iedereen; een gegarandeerd minimuminkomen van $15 per uur of $600 per week voor de duur van deze crisis; en een bevriezing van alle huur- en hypotheekbetalingen. Alle bedrijven die om steun vragen, moeten in handen van de overheid komen om ervoor te zorgen dat ze voor het welzijn van de maatschappij worden beheerd, niet voor de winst van hun aandeelhouders. De vrije markt heeft gefaald. Trump en de gevestigde politici geven nu biljoenen om de bedrijven te redden. We hebben een socialistisch systeem nodig dat prioriteit geeft aan menselijke gezondheid, veiligheid en noden. Dit systeem van winst moet weg!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie