In memoriam: Pierre Le Grève (1918-2004)

Op 8 november organiseerde ACOD-Brussel een herdenking van Pierre Le Grève. Le Grève sloot in de jaren ’30 aan bij de trotskistische beweging.

Guy Van Sinoy

Na 1954, tijdens de opgang van de koloniale revolutie, engageerde Pierre zich actief in het netwerk voor hulp aan het Algerijns Nationaal Bevrijdingsfront. Hij was één van de leidende figuren binnen die beweging en de Franse geheime diensten wilden hem daarom uit de weg ruimen. Het is echter ook in deze periode dat hij het (foute) idee ontwikkelde dat een socialistische revolutie enkel nog mogelijk was in de koloniale wereld.

Als militant binnen ACOD-Onderwijs slaagde hij er tijdens de algemene staking van januari 1961 in om de syndikale leiding dooreen te schudden op de algemene vergadering. Gedurende 27 jaar zal Le Grève een strijdbare ploeg aan de top van ACOD-Onderwijs Brussel leiden en ondersteunen.

Uitgesloten door de BSP in 1964 werd hij verkozen als volksvertegenwoordiger van de Union da la Gauche Socialiste tussen 1965 en 1968. Hij werd één van de pijlers van het Vietnam-Comité en richtte later het Comité tegen de Repressie in Marokko op.

Hij heeft ongewtijfeld een aantal politieke vergissingen gemaakt, maar hij was een goed en begenadigd redenaar en een grote persoonlijkheid binnen de arbeidersbeweging. Het was een strijder die zich voluit engageerde en vocht tot hij zijn laatste levensadem uitblies. En dat kan niemand van hem afnemen.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist