Italië. ‘Sluit alles af voor het te laat is. Het virus stopt niet aan de bedrijfspoort’

Foto: Wikimedia commons

Reactie door Giuliano Brunetti van Resistenze Internazionali (onze Italiaanse zusterorganisatie)

Na onnodige vertraging heeft de Italiaanse regering uiteindelijk besloten de maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus in Italië op te voeren. Vanaf dinsdag heeft regeringsleider Giuseppe Conte bij decreet bepaald dat alle commerciële activiteiten, met uitzondering van apotheken, kiosken en kruidenierswinkels, worden gesloten. Dit komt bovenop de sluiting van alle studie- en vergaderplaatsen: universiteiten, scholen, sportscholen, bioscopen, bars en theaters. Dit decreet komt in de plaats van het decreet dat het hele land eerst in een oranje zone veranderde en daarna in een rode zone, en dat veel noordelijke regio’s afsloot.

Om de verspreiding van het virus te stoppen, worden we terecht gevraagd om thuis te blijven en contact tot een minimum te beperken. Als we buiten gaan, moeten we een verklaring ondertekenen dat we gezond zijn. We mogen alleen het huis verlaten om te gaan werken, naar de dokter te gaan of om te winkelen (één persoon per gezin).

Wie het huis verlaat zonder goede reden, riskeert een boete en strafrechtelijke vervolging. Honderden mensen zijn al aangegeven door de politie voor het overtreden van de verordening. De politie houdt mensen op straat tegen om te controleren of er serieuze en gegronde redenen zijn om het huis te verlaten. Deze drastische maatregelen zijn zinvol als ze worden genomen voor alle mensen van alle leeftijden en sociale status.

Maar waarom sluiten de bedrijven dan niet? Het feit dat de bedrijven open blijven, toont hoe onderdanig de regering is tegenover de bazen en tegelijk ondermijnt het de andere maatregelen.

Denkt er iemand dat het virus zich niet zal verspreiden via logistieke magazijnen, kantines in bedrijven of op bussen en treinen die we gebruiken om naar het werk te gaan? Waarom mogen we niet buitenkomen als we tegelijk wel naar het werk moeten reizen? Wat is het punt als restaurants worden gesloten maar koeriersbedrijven als Justeat of Deliveroo wel werken? Die koeriers worden bovendien niet eens beschermd met mondmaskers. Waarom is het niet mogelijk om maskers gratis en onmiddellijk uit te delen aan personeel van de handel en die werkenden die moeten blijven werken, zoals chauffeurs of vuilnisophalers?

Deze situatie leidde al tot spontane stakingen voor het recht op gezondheid. Er waren acties bij Fiat in Pomigliano, Pasotti in Brescia, Piaggio in Pontedera, Electrolux in Susegana en Bonfiglioli in Bologna. Andere stakingen zijn gepland bij Fincantieri in Palermo en Vitesco in Pisa. Waarschijnlijk zullen deze stakingen zich verder verspreiden over de volgende dag. De drie belangrijkste metaalbewerkersbonden, FIM, FILM en UILM, eisen dat de productie volledig wordt stopgezet tot 22 maart. In niet-essentiële sectoren zijn er verschillende stakingen van de basisvakbond USB. In de huidige bijzonder ernstige situatie, waarbij de zorgsector op instorten staat, moet al het niet-essentiële werk stoppen.

Om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen, moet al het overbodige werk worden gestopt. Het lucht-, spoor-, zee- en wegvervoer moet nu gestopt worden, tenzij het essentieel is. Gezien de ernst van de situatie, met een zorgstelsel dat dreigt in te storten wat honderden levens kost, moeten we de productie onmiddellijk stopzetten en moeten we onnodige openbare kantoren, fabrieken en bedrijven sluiten. Dit is de enige verstandige beslissing op dit moment.

Tegelijk moet er een quarantaine-vergoeding komen voor de miljoenen werkenden die niet kunnen werken als gevolg van de pandemie en daardoor hun loon verliezen. Het gebruik van het Fonds voor buitengewone uitkeringen moet onmiddellijk worden opengesteld voor iedereen,  los van type contract en los van het aantal gewerkte uren. Er moeten loonaanvullingen zijn voor werkenden met onzekere jobs, bijvoorbeeld in het toerisme en de horeca, en voor zij die voor de epidemie werkten zonder degelijk contract of met een nulurencontract, zeker indien deze werkenden in de toekomst moeite zullen hebben om terug een job te vinden.

Vanaf woensdagavond, met meer dan 12.000 bevestigde gevallen, een cijfer dat lager is dan de werkelijkheid, zou de test voor de ziekte voor de hele bevolking moeten worden voorzien, te beginnen met de mensen die het meeste risico lopen. Tests moeten niet alleen voor de ernstigste gevallen worden gebruikt, wanneer de symptomen van de ziekte al duidelijk zijn en de infectie zich al heeft verspreid. Virusdragers kunnen asymptomatisch zijn en de incubatietijd kan tot twintig dagen duren. Het is daarom noodzakelijk om de gehele bevolking te controleren om de besmette populatie in kaart te brengen, zodat deze niet alleen medisch gezien goed geïsoleerd, behandeld en geholpen kan worden, maar ook voorzien wordt van voedsel en andere noodzakelijke producten!

Deze ernstige crisis, waarbij velen het risico lopen om banen, economische stabiliteit en in sommige gevallen zelfs ons leven te verliezen, met alleen al in Italië meer dan duizend doden, moet op een doortastende en transparante manier worden aangepakt, waarbij de vakbonden en de bevolking in het algemeen bij de besluitvorming worden betrokken.

Daarnaast moeten er meer publieke middelen komen voor de zorgsector. Heldhaftige dokters en verplegend personeel moeten in de best mogelijke omstandigheden de strijd tegen de verraderlijke en onzichtbare vijand van het virus kunnen voeren. Geen enkel ziekenhuisbed, geen enkele spuit, geen enkel medicijn mag onbenut gelaten worden om de gezondheid en de behandeling van de mensen te waarborgen. Private medische voorzieningen moeten onmiddellijk worden opgeëist! Particuliere klinieken en behandelcentra moeten onmiddellijk worden geïntegreerd in de zorgsector en het personeel dat in deze centra werkt, moet dezelfde voorwaarden krijgen als de mensen in het publieke zorgstelsel.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie