Bijna twee jaar nadat een stakingsgolf bij supermarktketen Lidl toegevingen van de directie afdwong (zie ons artikel hierover), waren er de voorbije dagen opnieuw spontante acties. Zaterdag werd in Kontich gestaakt, vandaag ligt een vestiging in Deurne Noord plat. De redenen blijven dezelfde: tekort aan personeel en gebrek aan respect vanwege de directie.

Het personeel is het echt beu: hele dagen hard werken voor een laag loon, maar van bovenaf komt er geen respect en is er zelfs desorganisatie. Er wordt niet geluisterd naar het personeel dat nochtans best weet wat de noden van de winkel zijn. De managers kijken daarentegen enkel naar de cijfers: de omzet is het enige wat telt. Het personeelsbestand wordt daaraan aangepast, terwijl de realiteit in een stadswinkel als die in Deurne anders is dan in een winkel met grote parking buiten de stad. In een stadswinkel komen meer mensen voor kleine aankopen, waardoor er meer personeel aan de kassa nodig is. Waar in een winkel buiten de stad een winkelkar vaak goed is voor een aankoop van 100 euro, is dat in een stadswinkel zoals in Deurne gemiddeld minder dan 15 euro. Bovendien kent een stadswinkel vaak een kleinere oppervlakte, zowel in de winkel als het magazijn. Met al die zaken houdt de directie geen rekening.

In Deurne is er veel ongenoegen over de desorganisatie van de leveringen, waardoor het magazijn overvol zit. In Kontich was de druppel die de emmer deed overlopen de overplaatsing van de filiaalmanager, dit een dag voor haar verlof. Filiaalmanagers worden vaak overgeplaatst, wellicht om te vermijden dat ze te dicht bij het personeel staan. In zowel Kontich als Deurne wordt opgemerkt dat bijna twee jaar na de staking van 2018 het personeelstekort nog altijd groot is en dat er geen respect is van de directie.

Er lopen al lang onderhandelingen bij Lidl. Maar dat levert niets op, waardoor het ongenoegen onder het personeel opnieuw tot uitbarsten komt. De managers zijn kwaad op de delegees, het gaat nochtans niet om acties die vanuit de vakbonden georganiseerd zijn. Het zijn spontane acties van het personeel, gesteund door hun delegees. Opmerkelijk aan het piket in Deurne Noord: heel veel klanten steunen het personeel. Ze kennen de problemen van de winkel en weten hoe hard de mensen werken om de winkel te laten draaien. Heel veel steun dus voor de stakers. En vooral: het personeel merkt dat er van die kant meer respect komt dan van de directie.

Straks is er nog overleg gepland aan de stakende winkel in Deurne. De delegees stellen terecht voor om dit overleg in de keuken te houden met alle personeelsleden van de winkel er bij. Die weten immers het best wat de problemen zijn. Ondertussen is er ook ongenoegen in andere winkels waardoor verdere acties niet uitgesloten zijn. Wordt vervolgd.