Taslima Ramazamova, lid van onze zusterorganisatie in Rusland, legt uit waarom deze zomer de Socialistische Feministische Alternatieve Campagne (SocFemAlt) is opgezet.

interview door Emily 

“Elk jaar worden 14.000 vrouwen in Rusland door hun echtgenoten gedood. Het niveau van geweld tegen vrouwen is bijzonder schokkend. In plaats van het te bestrijden, heeft Poetin een groot deel van dit geweld in 2017 gelegaliseerd, waardoor het nog brutaler is geworden. Met onze SocFemAlt-campagne strijden we voor de criminalisering van gendergerelateerd geweld (geestelijk, lichamelijk, seksueel en economisch). Wij koppelen dit aan een reeks strijdpunten. Wij zijn op dit moment de enigen die de strijd tegen seksisme als een politieke kwestie zien. We eisen onderdak, waar vrouwen die vluchten hulp kunnen krijgen; zoiets is er vandaag niet meer. De sociale uitkeringen, pensioenen en gezinstoelagen zijn in Rusland zeer laag, wat het erg moeilijk maakt om met een gewelddadige man te breken. Het loon van vrouwen is slechts 30% van dat van mannen. Wij eisen dat het minimumloon wordt verdubbeld van 2 naar 4 euro per uur.

“Op 31 augustus hielden we onze eerste betoging. De tweede was op 25 november, ter gelegenheid van de internationale dag tegen geweld op vrouwen. Het was een groot succes met 1.200 aanwezigen, ondanks de enorme moeilijkheden om dit soort betogingen te organiseren gezien de repressie en de aanvallen. Op 25 januari kwamen 60 mensen bijeen op de SocFemAlt-conferentie, hoewel die niet openbaar kon worden aangekondigd. We organiseren een studentenstaking op 6 maart met de journalistenvakbond en de studentenvakbond van de Moskouse Economische Hogeschool in het kader van de Internationale Vrouwendag.

“Een recente uitspraak illustreert dat strijd loont. Een jaar geleden werden de zusters Khachaturyan, toen 17, 18 en 19 jaar oud, beschuldigd van moord, omdat ze geen andere mogelijkheid zagen dan hun vader, die hen misbruikte en mishandelde, te vermoorden. De politie had geweigerd hun klachten in behandeling te nemen omdat, op grond van de bescherming van de gezinseenheid, geweld binnen het gezin werd gedecriminaliseerd. De zaak zorgde voor een reactie in de samenleving en kreeg veel publiciteit in de media. Het vestigde de aandacht op huiselijk geweld in Rusland als een maatschappelijk fenomeen. Dankzij breed gedragen strijd, waarin SocFemAlt betrokken was, bleef het recht op zelfverdediging uiteindelijk behouden. De zusters werden vrijgesproken. Dat moet ons aanmoedigen om de strijd voort te zetten!”

  • Op de conferentie van campagne ROSA en ALS op 28 maart spreekt Aleksandra Aleksejeva van de Russische campagne SocFemAlt