Asociale Beke: weg!

  • INVESTEER IN PUBLIEKE BASISDIENSTEN !
  • VOOR MEER SOCIAAL WERK !

Vandaag zijn we samen sterk voor meer sociaal werk! Wij geven niet op, wij gaan verder! De besparingen op welzijn door Wouter Beke leiden tot verschrikkelijke toestanden in onze zorg. Collega’s verliezen hun job, mensen blijven in de kou staan en de wachtlijsten groeien aan.

Pamflet van LSP op de actie vandaag. PDF van dit pamflet

We zouden er ons kunnen bij neerleggen, maar dat doen we niet! Sociaal werkers komen op tegen onrechtvaardigheid: dat is de ziel van onze stiel. Opbouwende acties zijn ons middel om rechtvaardigheid af te dwingen. Bedrijven maakten nog nooit zoveel winst en de ongelijkheid kent extreme hoogtes. Als sociaal werkers eisen we deze middelen op voor publieke basisdiensten!

Stop het sociaal drama

De gevolgen van de besparingen van de Vlaamse regering zijn vandaag al heel concreet. Beke richt een sociaal kerkhof aan. Asociale Beke durft nog zeggen dat vijf miljoen besparen bij de CAW (Centra Algemeen Welzijnswerk) kan zonder hulp af te bouwen! Hij weet niet dat sociaal werkers in de CAW met weinig middelen heel veel hulp en diensten realiseren. Net daarom heeft zo’n besparing onmiddellijk een gigantische impact op de beschikbare hulp! M.a.w er waren al tekorten: veel opdrachten met weinig middelen. We moeten verder opkomen voor wie hulp nodig heeft. Het kan ons allemaal overkomen.

Bij de CAW komen mensen die het diepst in de put van de samenleving gevallen zijn: thuislozen, mensen met beperkte financiële middelen, mensen die overal uit de boot vallen. Dit laatste vangnet zal nu grote gaten vertonen. Naast de sluiting van enkele opvangcentra en een inloopcentrum voor thuis- en daklozen, zullen de psychosociale hulpverlening en financiële hulp (zoals budgetbegeleiding, hulp bij schulden,…) uit de CAW verdwijnen. Vele mensen worden zo voor een tweede maal slachtoffer, na hun uitsluiting door de moordende concurrentie in de samenleving.

550.000 euro voor een kook-app is voor Beke prioritair ten aanzien van het beschermen van kinderen in gevaar (Vertrouwenscentra Kindermishandeling), preventie op vlak van seksualiteit (Sensoa), psychisch welzijn (Centra Geestelijke Gezondheid), …

De lijst van concrete besparingen en concrete slachtoffers is lang! Hulpverleners verliezen hun job. Collega’s die blijven zullen een nog hogere werkdruk ervaren. De uitval zal nog toenemen. Want als sociaal werkers zijn we (gelukkig) niet ongevoelig voor mensen die voor de deur in de kou blijven staan. Het is tijd voor een echte omwenteling in het sociaal werk!

Samen zijn we sterk voor meer sociaal werk

Als sociaal werkers geven we niet zomaar op. Het zou gemakkelijk zijn om de zoveelste keer een besparing te slikken. Genoeg is genoeg! Dat maakten we al duidelijk in december met verschillende stevige acties die de samenleving hebben wakker geschud over deze besparingen. Meer is nodig! Veel collega’s zijn voor de eerste keer bereid om verder te gaan. Het is niet gemakkelijk om je dienst een dag te verlaten, het gaat immers om mensen. Maar strijd loont!

Beke moest al enkele kleine toegevingen doen toen er opschudding bestond over zijn besparingen op onder andere de Zelfmoordlijn. We kunnen de druk opnieuw opvoeren om nog meer resultaten te halen. Na vandaag hebben we nood aan een opbouwend actieplan om tot die resultaten in onze sector te komen. We kunnen deze regering met de rug tegen de muur zetten wanneer we doorzettingsvermogen tonen. We kunnen ook hulpgebruikers hiervoor activeren. De steun van andere sectoren zal toenemen, wanneer we een voorbeeld stellen. Want heel wat andere sectoren zitten in hetzelfde schuitje. Vakbonden en SWAN: maak één actieplan voor meer sociaal werk!

We moeten niet besparen. Gebruik winsten voor publieke investeringen

Het lijkt alsof we het niet mogen en kunnen in vraag stellen: ‘er moet bespaard worden, dus…’. Vanaf nu moet het gedaan zijn met deze drogreden. Er moet helemaal niet bespaard worden. De rijkdom die vandaag geproduceerd wordt, was nog nooit zo groot. Het probleem is dat er een steeds groter deel in winsten blijft plakken bij de allerrijksten. INEOS kreeg van deze Vlaamse regering 16 miljoen subsidies voor aanwerving, ecologisch productie,… voor hun nieuwe (vervuilende) fabriek in Antwerpen. Maar op sociaal werk moet worden bespaard?

Als sociaal werkers hebben we een antwoord: er is voldoende geld voorhanden om te investeren in sociaal werk. Zelf een beperkte belasting op winsten en op rijkdom zou ons al kunnen terugbrengen naar de situatie van enkele jaren geleden. Tekorten kunnen weggewerkt worden of voorwaarde dat er geïnvesteerd wordt in publieke basisdiensten. Het sociaal werk kan in de basisnoden van iedereen voorzien, wanneer het in publieke handen is, met goede werkvoorwaarden en als het democratisch georganiseerd wordt.

Om zoiets af te dwingen, is massaprotest nodig. Zelfs logische eisen botsen namelijk op het systeem. In de VS toont Bernie Sanders momenteel dat het mogelijk is om massale steun op te bouwen rond eisen als algemeen toegankelijke zorg en basisdiensten in publieke handen. Als zo’n beweging in de VS kan, waarom hier niet? Feel the Bern! Social justice now!

Get organized

Genoeg is genoeg! Heb je het ook gehad? Vind je het ook tijd om je te organiseren tegen onrechtvaardigheid? LSP brengt strijdbare sociaal werkers samen in de strijd tegen de Thatcheriaanse regeringen. Wij zijn ervan overtuigd dat er een alternatief op het kapitalisme moet komen. Het sociaal werk kan een belangrijke rol spelen om dit alternatief mee vorm te geven, een samenleving waar de behoeften van allen centraal staan, niet de winsten van een kleine minderheid, kortom: socialisme. Get organized!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie