Brazilië. Tegenover populistisch rechts en extreemrechts is er haast geboden!

Van Trump over Bolsonaro tot Viktor Orban: de opmars van rechts populisme, traditioneel rechts en extreemrechts is het meest verontrustende bewijs van de dreiging die het kapitalisme vormt voor onze sociale verworvenheden en de rechten die decennia geleden zijn afgedwongen, in eerdere golven van feministische en arbeidersstrijd.

Uittreksel uit een artikel van LSR, onze zusterorganisatie in Brazilië

De Braziliaanse president Bolsonaro – die ooit tegen een parlementslid zei: “Ik zal je nooit verkrachten omdat je te lelijk bent” – verbergt zijn schaamteloze vrouwenhaat en racisme niet, noch zijn banden met het fascisme en paramilitaire milities. Het is niet verrassend dat zijn aantreden als president een sfeer heeft gecreëerd die geweld tegen zwarten, LGBTQI+ en vrouwen – vooral arme en werkende vrouwen – verergert. In 2018, het jaar van de verkiezingscampagne, is het aantal vrouwenmoorden in Brazilië met meer dan 4% gestegen. Het aantal gevallen van verkrachting die in datzelfde jaar werden gemeld, steeg met 4,1% en meer dan de helft van de slachtoffers waren meisjes jonger dan 13 jaar. De cijfers geven ook aan dat elke twee minuten een vrouw het slachtoffer is van huiselijk geweld.

In deze context van groeiende sociale crisis is het niet verwonderlijk dat vrouwen, vooral onder de jongeren, gepensioneerden, werkenden, zwarten en armen, voorop lopen in de strijd tegen Bolsonaro. De openlijke steun van Bolsonaro voor de hebzucht van bedrijven, wat de kosten ook mogen zijn, wordt geïllustreerd door de privatiseringen en de vernieling van het Amazonegebied.

De enige manier om extreemrechts te bestrijden en te verslaan is het opbouwen van een linkse massabeweging die de confrontatie aangaat met het kapitalisme, het systeem dat de voorwaarden schept voor sociale problemen en vervreemding. Er dreigt een nieuwe recessie, die de kapitalistische politieke en economische elite zeker niet zal nalaten te gebruiken om de onzekerheid die werkenden en jongeren treft en de extreme klassenongelijkheid, die het huidige kapitalisme kenmerkt, te verdiepen.

We strijden voor een feministische socialistische vleugel in de bewegingen tegen seksisme. Daarmee bedoelen we een duidelijke breuk met feministische stromingen die de belangen van het kapitalistische establishment en de economische elites behartigen. In onze collectieve strijd willen we solidariteit ontwikkelen en een front vormen met de arbeidersklasse, de armen en de onderdrukten van alle geslachten en nationaliteiten in de hele wereld, voor een gezamenlijke strijd tegen het kapitalisme en voor de opbouw van een massabeweging van de arbeidersklasse en de onderdrukten voor een socialistische transformatie van de samenleving.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie