Voetbalmaffia trekt naar Rusland…

Sportliefhebbers hadden gemengde gevoelens bij de Belgische en Nederlandse poging om het WK voetbal 2018 te organiseren. Enerzijds is deze hoogmis van de voetbal natuurlijk leuk om te volgen en al helemaal om het van dichtbij te kunnen volgen. Anderzijds wordt steeds meer openlijk duidelijk dat het de FIFA enkel om de poen te doen is. Moesten ze een WK zonder voetbal kunnen organiseren en evenveel winsten maken, ze zouden geen seconde aarzelen.

De voorwaarden van de FIFA voor het organiseren van een WK zijn niet van de poes. De FIFA betaalt uit principe geen belastingen, een voorwaarde waar de Belgische regering dus al voor had getekend! Voor personeelsleden van de FIFA wordt evenmin belastingen betaald en evenmin BTW. De sponsors leggen op welke reclame al dan niet wordt toegelaten in en rond de stadions, alsook welk bier of andere drank er mag geschonken worden in de stadions en de omgeving van de stadions. De bonzen van de FIFA eisen zelfs een vrije rijstrook op de autosnelwegen. Wij zouden op de Brusselse ring wel een paar uur langer in de file staan opdat de bonzen op hun gemak overal kunnen geraken?

Dit weinig aantrekkelijke fenomeen zal in 2018 niet in België en Nederland te zien zijn. De FIFA heeft besloten om het WK 2018 in Rusland te organiseren. In 2022 volgt een kampioenschap in de belangrijke voetbalnatie Qatar. Het lijkt er op dat de FIFA ervan uitgaat dat in deze landen de grootste kansen zijn om het winstcijfer van het WK in Zuid-Afrika, 1,5 miljard euro, te evenaren of liefst op te drijven. Sommige media vragen zich vandaag af of de FIFA gezwicht is voor het geld. Is dat dan ooit anders geweest? Er is een lange geschiedenis van omkoopschandalen en corruptie. Het is geen toeval dat de FIFA en bonzen zoals Sepp Blatter gebruik maken van het Zwitserse bankgeheim om alle stinkende potjes toe te dekken. De FIFA kon wel al op een goed geplaatste verdediger rekenen. Het onbesproken blad Poetin, onbevlekter dan gelijk wie als het op corruptie aankomt, stelde in de media: “De FIFA van corruptie beschuldigen is onaanvaardbaar.”

Natuurlijk heeft de FIFA voor het grote geld gekozen. Dat is nu eenmaal de logica in een bedrijf waar enkel de winsten tellen. Het meest schandalige is natuurlijk dat de FIFA daarbij op legale wijze maffiapraktijken mag gebruiken. Zowel Rusland als Qatar zullen miljarden euro’s investeren in de stadia, maar ook in het verwennen van de FIFA-bonzen. Bovendien werd melding gemaakt van “gunstige belastingsvoorwaarden”, wat de FIFA-bonzen uiteraard wel zien zitten. Die bonzen gaan enkele opwindende jaren tegemoet. Eerst werden jarenlang verschillende landen tegen elkaar opgezet, maar uiteindelijk gaat de keuze naar die landen die met de nodige miljarden over de brug komen. Als die miljarden nu uit dubieuze of minder dubieuze handen komen, zal de FIFA worst wezen. Wie zijn zij om van anderen een schone lei te eisen?

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie