Bernie Sanders stevent af op overwinning in de primaries

Maar of hij daarmee ook de presidentskandidaat van de Democratische Partij wordt…

Bij het schrijven van dit artikel, op de vooravond van de voorverkiezing in de staat Nevada, zou Bernie Sanders volgens de gezaghebbende statistische website FiveThirtyEight ongeveer 40% kans hebben om effectief de nominatie van de Democratische Partij binnen te slepen. Ze schatten echter de kans even hoog in dat er tegen de Democratische Nationale Conventie midden juli geen enkele van de kandidaten een meerderheid zal halen in de voorverkiezingen.

Artikel door Fabian (Gent) uit maandblad ‘de Linkse Socialist’

Wat dan exact zal gebeuren op een zogenaamde ‘Contested Convention’ is moeilijk te voorspellen. De ervaring van 2016 leert echter dat de partijleiding, het Democratische Nationale Comité (DNC), de trukendoos zal openen om kost wat kost Sanders de nominatie te ontzeggen. Ook al toont elke geloofwaardige peiling dat hij de beste kandidaat is tegen Trump, zijn ze doodsbang van zijn programma van sociale hervormingen en het vertrouwen dat zijn overwinning zou kunnen losmaken bij brede lagen van werkenden en jongeren, om zich nog harder te gaan organiseren tegen de belangen van big business en Wall Street. Dan liever nog 4 jaar Trump.

Sabotage en geklungel door het DNC

In de primaries in zowel Iowa als New Hampshire haalde Sanders de meeste stemmen maar door ingewikkelde kiessystemen en (soms overduidelijk) valsspelen door partijfunctionarissen haalde Buttigieg meer kiesmannen in Iowa en evenveel in New Hampshire. Het zijn die kiesmannen die op de conventie zullen bepalen wie de kandidaat van de Democraten wordt.

Het chaotische verloop van de primary in Iowa die Sanders’ grotendeels een momentum voor zijn campagne in de media ontnam en de ondemocratische uitkomst ervan hebben alvast veel van zijn aanhangers wakker geschud. Het wantrouwen ten opzichte van het DNC wordt bij elke voorverkiezing groter.

Bloomberg Gamechanger?

Ook de manier waarop Michael Bloomberg, de twaalfde rijkste persoon ter wereld met een vermogen van $61 miljard en voormalig burgemeester van New York, in de race wordt gebracht doet veel wenkbrauwen fronsen. Sinds november gaf hij al meer dan $233 miljoen uit aan digitale en tv-reclame, meer dan het dubbele van de totale campagnebudgetten van alle andere kandidaten samen. Hij slaagt er zo in van zich effectief in te kopen in de race en staat inmiddels tweede in de peilingen, na Sanders, terwijl Joe Biden naar beneden tuimelt.

Het DNC moest nog snel de interne regels over campagnefinanciering veranderen om Bloomberg te laten deelnemen aan de tv-debatten, maar het past binnen de strategie die ze hanteren tegen Sanders. Bij gebrek aan één sterke geloofwaardige kandidaat voor het establishment stuurden ze er een zestal het veld in, waarvan gehoopt werd dat ze elk wel een deel van Sanders’ steun zouden kunnen inpikken.

Op 3 maart – ‘Super Tuesday’ – worden in 16 staten, waaronder enkele zeer grote zoals California en Texas, tegelijk voorverkiezingen gehouden en worden 33% van alle kiesmannen aangeduid door de resultaten van de stemming. De meest recente Californische peiling zet Sanders op 30% van de stemmen en al zijn concurrenten op minder dan 15%. In quasi alle kiesdistricten moeten kandidaten echter meer dan 15% van de stemmen halen om effectief kiesmannen te verzamelen. De strategie van het DNC dreigt dus als een boomerang in hun gezicht terug te keren want Sanders zou er zomaar álle kiesmannen kunnen wegkapen. Ook in andere primaries in maart is dat een reële mogelijkheid. In bijna elke staat leidt hij de peilingen.

Zijn programmapunten als een verhoging van het minimumloon naar $15/u, MedicareForAll, kwijtschelden van studieschulden, etc bovenop het feit dat hij geen ‘corporate cash’ aanvaardt voor zijn campagne, maken van Bernie Sanders de populairste politicus in de VS.

Lesser Evilism

“Pfff. In om het even welk ander land zouden Biden en ik niet in dezelfde partij zitten”, verklaarde Alexandra Ocasio-Cortez – bekendste lid van ‘The squad’, 4 socialistes die recent in het parlement verkozen raakten – wanneer haar gevraagd werd of ze voor Biden zou oproepen als hij de kandidaat zou zijn voor de Democraten.

Ondanks de openlijke vijandigheid en sabotage blijft Sanders zelf volhouden dat hij de uiteindelijke kandidaat van de Democratische Partij zal steunen tegen Trump, als hij het zelf niet haalt. De druk op Sanders van de keuze voor ‘het minste kwaad’ is zeer groot en wordt door een conservatievere laag verwoord met de slogan “Vote Blue, no matter who”. Hillary Clinton bewees in 2016 echter al het failliet van deze tactiek.

Dat er op die conventie ruzie van komt staat vast. Het DNC probeert nog regels te veranderen om de zogenaamde ‘superdelegates’, 700 onverkozen kiesmannen die door het partijapparaat zelf worden aangeduid, al in de eerste stemmingsronde op de conventie mee te laten stemmen om Sanders te kunnen blokkeren. Slechts zeer weinig van Bernie’s aanhangers kunnen echter overtuigd worden om voor Bloomberg of een andere establishmentkandidaat te stemmen. Ook van hen zal er enorme druk komen op Sanders, om bijvoorbeeld als onafhankelijke te kandideren tegen Trump. Die druk zal er des te meer zijn als hij op een duidelijk oneerlijke manier naast de nominatie grijpt.

Nood aan een nieuwe partij

Op 17 februari sprak Kshama Sawant, stadsraadslid in Seattle en lid van Socialist Alternative, op een campagnerally van Sanders in Tacoma, voor meer dan 17.000 toeschouwers. Ze deed er een oproep om met een miljoen Bernie-aanhangers naar de Democratische conventie af te zakken in Milwaukee om Sanders daar te ondersteunen en of Sanders nu wint of verliest een conferentie te organiseren van al zijn aanhangers. Die zouden de basis kunnen vormen van een nieuwe politieke partij “van, door en voor werkende mensen”.

Zelf raakte Kshama verkozenen als openlijke socialiste, onafhankelijk van de Democratische Partij, wat voor veel van haar kiezers net als een pluspunt werd aangevoeld. Die conclusie heeft Sanders voor zijn eigen campagne nog niet getrokken maar de roep naar een nieuwe partij klinkt steeds luider.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie