Duizend op betoging voor Bernie in Boston

Slogans als “hey hey ho ho, billionaires have got to go” en “not me, us” weerklonken in het financiële district van Boston toen afgelopen zaterdag duizend aanhangers van Bernie door de stad betoogden. De betoging en meeting was georganiseerd door Socialist Alternative. We wilden de kracht van de beweging van werkenden en jongeren achter de campagne van Bernie op straat brengen. Deze beweging is nog aan het groeien.

Door Andi Cuny, Socialist Alternative Boston

“Dit is een goede uitdrukking van een beweging van onderuit. Bernie heeft de kracht van de mensen achter zich,” zei Sarah Frazier, een onthaalmoeder die haar dochter meebracht naar de meeting.

Er waren delegaties studenten van lokale hogescholen, bouwvakkers, vakbondsverantwoordelijken en heel wat andere mensen die hun steun aan Bernie kwamen betuigen. “Bernie Sanders heeft onze steun, we hebben geen PAC’s nodig,” stond op een protestbord (PAC is een anoniem kiesfonds om met middelen van grote bedrijven de verkiezingscampagne te sturen). Een ander bord stelde: “Kom op voor iemand die je niet kent.”

Carey Howard, een gezondheidswerker en lid van Socialist Alternative die tijdens de meeting sprak, kreeg een stevig applaus en gejuich toen ze opriep om deze zomer met een miljoen mensen naar Milwaukee te trekken om Bernie te steunen tegen eventuele ondemocratische manoeuvres tijdens de Democratische Nationale Conventie.

Ze merkte op dat Bernie-aanhangers voorbij de huidige kiescampagne de arbeidersbeweging moeten blijven opbouwen om algemene gezondheidszorg af te dwingen, naast een Green New Deal, gratis hoger onderwijs en andere eisen.

“Onze strijd gaat om een verschuiving weg van de gevestigde politiek die de miljardairs dient op de kap van de rest van ons,” merkte ze op. “We moeten blijven bouwen aan een sterke socialistische beweging om het programma van Sanders af te dwingen en om een einde te maken aan het door winstbejag gedreven kapitalisme.”

Gewone mensen horen niet in dezelfde partij als Joe Biden of Michael Bloomberg, zei Carey. Daarom is een nieuwe partij nodig: een partij zonder de invloed van de grote bedrijven en volledig beheerd en gecontroleerd door de werkende klasse.

De mars en de meeting vonden plaats op een ogenblik dat de leiders van de Democratische Partij er alles aan proberen te doen om de groeiende beweging van werkenden en studenten achter de eisen van Bernie te stoppen. Ze doen dit met meedogenloze aanvallen in de gevestigde media en een verandering van de eigen regels op het laatste moment om Bloomberg te laten deelnemen aan de debatten. Veel mensen op de actie zeiden dat deze campagnecyclus de werkelijke aard van het partij-establishment van de Democraten heeft blootgelegd.

“Ik denk niet dat [de Democratische leiding] zich bezighoudt met de waarden van werkende mensen. Ik denk dat ze zich meer zorgen maken over hun donoren. Maar als we naar buiten komen en in voldoende grote aantallen gaan stemmen, kunnen ze echter niet aan onze beweging voorbij,” zei Frazier.

De betogers wezen op de dure gezondheidszorg, de verpletterende studentenschulden en de klimaatcrisis als enkele van de belangrijkste motivaties om voor Bernie te stemmen.

Chris Joazard, een student aan de Universiteit van Massachusetts, die betrokken is bij de campusgroep voor Bernie op zijn faculteit, zei dat er tactieken nodig zijn zoals stakingen om de eisen van de campagne van Bernie effectief af te dwingen. Joazard zei dat hij er zeker van is dat Bernie, met zijn belofte om de “hoofdorganisator” te zijn, de enige kandidaat is die effectief de strijd zal aangaan voor Medicare for All, een kwijtschelding van de studentenschuld en een leefbaar loon. “Bernie is de enige die echt voor de bevolking vecht,” zei hij.

De betoging en meeting waren een krachtige vertoning van organisatie van onderuit. Activisten van Socialist Alternative, Democratic Socialists of America, studentengroepen uit de hele stad en anderen verdeelden 10.000 flyers en hingen 1.500 posters op om te bouwen naar het evenement. Al met al liet het zien dat werkenden en studenten bereid zijn om Bernie te volgen als hij zegt “niet ik, wij”. Ze doen dit door het opbouwen van een massabeweging om terug te vechten tegen onderdrukking en voor het afdwingen van de verandering die we nodig hebben.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie