LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.


60 op meeting over strijd bij Forges de Clabecq

In het midden van de jaren negentig vond een grote sociale beweging plaats in Waals-Brabant: de strijd van de arbeiders van Forges de Clabecq. Deze beweging ontwikkelde toen het bedrijf failliet ging. De strijd had een veel bredere invloed. Duizenden mensen hebben zich bij deze strijd aangesloten met eisen die al snel verder gingen dan het veiligstellen van de jobs bij Forges de Clabecq.

ABVV-delegee Silvio Marra speelde een belangrijke rol in deze strijd. Hij vertelt over deze ervaring van solidariteit en dit hoofdstuk in de geschiedenis van de arbeidersbeweging in zijn boek “Moi, Silvio de Clabecq, militant ouvrier”. Dat boek heeft hij geschreven met een kameraad, Françoise Thirionet. Ter gelegenheid van de uitgave van het boek organiseerde LSP een avond met Silvio om zijn boek voor te stellen en in te gaan op het belang van deze ervaring voor de huidige strijd.

Bijna zestig mensen waren aanwezig. Sommigen van hen waren er om zich het verleden te herinneren, maar er waren ook enkele jongere mensen om te leren van het verleden van de arbeidersklasse om zich voor te bereiden op de sociale strijd die komt. Dit soort uitwisseling tussen generaties van de arbeidersklasse is uiterst belangrijk omdat, zoals Marx zei: “Hij die de geschiedenis niet kent, gedoemd is tot het herbeleven ervan.”


Voorbereiding 8 maart

We beginnen aan de campagne naar 8 maart. De internationale vrouwendag is de voorbije jaren opnieuw een dag van strijd geworden in ons land. Campagne ROSA speelde een belangrijke rol daarin. Zo lag deze campagne aan de basis van de eerste strijdbare mars tegen seksisme op 8 maart in Gent. Deze mars kreeg een jaar later navolging in verschillende steden. Ook dit jaar willen we een succes maken van de nationale betoging in Brussel. De internationale vrouwendag valt op een zondag, waardoor mobilisatie naar Brussel gemakkelijker is. In verschillende steden voeren we actief campagne. De voorbije week was er onder meer in Brussel een actievergadering om onze campagne te plannen. Hieronder een foto van de bijeenkomst in Brussel.


Deze week: meetings met Ginger!

Ginger is een Amerikaanse socialiste uit Minneapolis. Ze was de lead organiser van de 15NOW-campagne in Minneapolis – die leidde tot een overwinning – en werkte mee aan de herverkiezing van Kshama Sawant in Seattle.


Grieks zomerkamp

Wie er al aan deelnam, gaat graag terug als het enigszins kan. Het Griekse antifascistische zomerkamp is al lang een belangrijke afspraak in onze internationale werking. Deze week werd bekend dat de 27e editie zal plaatsvinden van 7 tot en met 16 augustus. Meer info volgt later.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie