De rechtse partij Nieuwe Democratie zit al 6 maanden in de regering. In deze korte periode heeft zij een aantal sociale en democratische rechten aangevallen, de repressie tegen met name jongeren opgevoerd en een conservatieve ideologische campagne op vele niveaus gelanceerd, waaronder het herschrijven van de geschiedenis in schoolboeken, het bespreken van de mogelijkheid om priesters te laten onderwijzen op openbare scholen en het vervangen van enkele schoolvakanties door verplicht bezoek aan de kerk. Het is in de context van deze conservatieve en reactionaire bocht dat ook LGBTQI+ rechten worden aangevallen.

Door Giannos Nikolaou, Xekinima (ISA in Griekenland)

Eind 2019 heeft de regering de grondwet herzien – een parlementair proces dat slechts eens in de vijf jaar zou moeten plaatsvinden. Tijdens dit proces stelde de belangrijkste parlementaire oppositiepartij, SYRIZA, voor om het 5e artikel van de Grondwet te wijzigen om discriminatie op basis van ras, taal of religie, of op basis van seksuele voorkeur of genderidentiteit te verbieden. De regering van Nieuwe Democratie stemde tegen dit voorstel en nam in feite een standpunt in tegen de LGBTQI+-rechten!

Voor veel LGBTQI+-activisten en linkse mensen was dit een schok. Het was echter voorspelbaar.

Een aantal parlementsleden en kaderleden van de rechtse regeringspartij hebben in het verleden in het openbaar homofobe opmerkingen gemaakt. Gerasimos Giakoumatos, een parlementslid van de Nieuwe Democratie in de vorige legislatuur, zei tijdens een interview dat “homoseksualiteit een besmettelijke ziekte is”. Om zijn bewering te staven, deed hij beroep op zijn professionele loopbaan als huisarts en op onderzoek dat hij zogenaamd persoonlijk had gedaan!

In 2017 stemde Nieuwe Democratie tegen het recht van transgenders (inclusief minderjarigen vanaf 15 jaar) om van geslacht te veranderen op hun identiteitskaart zonder dat ze de autoriteiten een psychiatrische evaluatie en een medische verklaring hoeven te overleggen om aan te tonen dat ze fysiek van geslacht zijn veranderd. Premier Kyriakos Mitsotakis sprak, toen hij nog een gewoon parlementslid was, in de plenaire vergadering van het parlement over het wetsvoorstel om een verhaal te vertellen dat hij zogenaamd van een dokter had gehoord. Het absurde en belachelijke verhaal, dat zogenaamd bewees waarom het wetsvoorstel verkeerd was, ging over een tiener die zijn dokter vroeg om zijn geslacht te veranderen omdat een vreemdeling hem had geadviseerd dat te doen!

Er zijn tientallen vergelijkbare voorbeelden die de houding van Nieuwe Democratie ten opzichte van LGBTQI+-mensen en hun rechten tonen.

De stem tegen het opnemen van een verbod op discriminatie op grond van seksuele voorkeur of genderidentiteit in de grondwet geeft groen licht aan LGBTQI-fobie, discriminatie en geweld.

Geweld tegen LGBTQI+-mensen is verre van zeldzaam in Griekenland. Tussen 2014 en 2015 werden 140 gevallen van geweld of discriminatie gemeld aan de organisatie “kleurrijke jongeren”. Deze incidenten waren alleen afkomstig uit de prefectuur van Attika, de grotere regio Athene, en omvatten alleen die gevallen die officieel aan de organisatie zijn gemeld. Ze geven slechts een glimp van het probleem.

Kenmerkend is ook de moord op activist en tekenaar Zak Kostopoulos in 2018. Zak werd achtervolgd door een nog onbekende aanvaller en probeerde zijn toevlucht te zoeken in een juwelierszaak in het centrum van Athene. De eigenaar sloot hem op in de winkel en belde de politie. Toen ze aankwamen, sloot de politie zich aan bij de eigenaar en sloeg Zak op klaarlichte dag dood, in het openbaar. De politie en de media probeerden Zak voor te stellen als een drugsverslaafde die de eigenaar van de winkel wilde beroven. Echter, video’s die waren gemaakt en latere bloedtesten toonden aan dat de politie en de winkeleigenaar liegen en dat ze een moord hebben gepleegd.

Een grondwettelijk verbod op discriminatie van LGBTQI+-mensen zou een belangrijke stap zijn in de strijd voor gelijke rechten en zou ook het leven van LGBTQI+-mensen positief beïnvloeden. Zo heeft een studie in Denemarken en Zweden aangetoond dat het toestaan van het homohuwelijk het aantal zelfmoorden onder homo’s en lesbiennes aanzienlijk vermindert.

Natuurlijk zijn wetten die LGBTQI+-rechten vastleggen verre van voldoende om alle problemen op te lossen. We moeten voortdurend strijden tegen genderstereotypen, conservatieve en LGBTQI-fobische ideeën in de samenleving, discriminatie en geweld tegen LGBTQI+-mensen.

Om deze strijd succesvol te laten zijn, moet het deel uitmaken van de strijd tegen het systeem als geheel. Het kapitalisme, ondanks het ‘progressieve’ masker dat het soms draagt in verband met dergelijke kwesties, baseert zijn bestaan onder andere op discriminatie en cultiveert ideeën en praktijken die de arbeidersklasse verdelen – de klasse die de macht heeft om dit systeem omver te werpen en een maatschappij zonder armoede, discriminatie en uitbuiting op te bouwen, een socialistische maatschappij.