CWI wordt International Socialist Alternative (ISA)

We lanceren internationalsocialist.net, de nieuwe website van International Socialist Alternative (voorheen Committee for a Workers’ International). We zullen daar op regelmatige basis degelijke socialistische analyses, nieuws en perspectieven over gebeurtenissen aanbieden, maar ook verslagen brengen van activiteiten van ISA-secties doorheen de wereld. Met deze nieuwe website kondigen we ook onze nieuwe naam aan: International Socialist Alternative. Daarover werd een beslissing genomen op ons 12de Wereldcongres dat tussen 27 januari en 1 februari werd gehouden.

 

 

 

Internationaal was 2019 een jaar van onrust en protest, waarin miljoenen mensen opkwamen voor een betere wereld. Ze zoeken allemaal een alternatief op de toenemende en steeds groter wordende rampen van het kapitalisme. Wij zijn ervan overtuigd dat het alternatief op het falende kapitalisme uit socialisme bestaat.

Miljoenen jongeren marcheerden voor klimaatrechtvaardigheid. Frankrijk heeft de langste stakingsbeweging sinds 1968, het jaar van de revolutie, in de verdediging van de pensioenen. In heel Latijns-Amerika dwongen algemene stakingen en massamobilisaties de regeringen om geplande besparingen terug te trekken. De heldhaftige strijd van de Hongkongse jongeren doet de dictatuur van Xi Jinping op zijn grondvesten schudden. In Noord-Afrika en het Midden-Oosten hebben werkenden dictators ten val gebracht. Vrouwen blijven strijden tegen onderdrukking en geweld, ze staan vooraan in heel wat strijdbewegingen.

De revoltes van de massa’s botsten op brutale repressie in Bolivia, Iran, Hongkong, Chili en elders, waar dictaturen, heersende klassen en elites er alles aan deden om aan de macht te blijven en het kapitalistische systeem te verdedigen. Een kenmerk van de recente bewegingen is evenwel hun vastberadenheid en doorzettingsvermogen, sommige bewegingen gaan maandenlang door en er wordt heldhaftig gereageerd op repressie.

In 2019 besloot een minderheid van het Committee for a Workers’ International om de organisatie te verlaten midden een intensief debat. Dit was politiek gezien een conservatieve strekking die een tijdlang voorbijging aan recente ‘nieuwe’ massabewegingen en het belang van cruciale kwesties voor marxisten zoals klimaat en de milieustrijd, vrouwen en de feministische beweging en antiracisme. Ze beweerden op te komen voor een focus op arbeidersstrijd en de vakbonden, maar waren in werkelijkheid ook op dat vlak niet meer mee.

De meerderheid van leden en afdelingen van het CWI zijn daarentegen met succes tussengekomen in de genoemde strijd en bewegingen met een strijdbaar internationalistisch socialistisch programma. Zo heeft onze gecoördineerde campagne in 25 landen tussen 20 en 27 september in de wereldwijde klimaatstaking tienduizenden jongeren en arbeiders bereikt.

Deze meerderheid van het CWI heeft nu zijn naam veranderd in International Socialist Alternative, met afdelingen en leden in meer dan 30 landen. ISA een revolutionaire marxistische internationale, die zich organiseert en voorbereidt op de vele strijdbewegingen die in het verschiet liggen. In 2019 hebben we reeds enkele historische stappen gezet.

Socialisme aan opgang bezig

In Seattle nam Socialist Alternative het op tegen de rijkste man ter wereld, Jeff Bezos, en won. Ons raadslid, Kshama Sawant, speelde een cruciale rol in het winnen van een minimumloon van 15 dollar per uur in de eerste grote stad in Noord-Amerika. 15 dollar heeft zich nu verspreid over het continent. Bij de verkiezingen in november 2019 gaven bedrijven 4,5 miljoen dollar uit om Sawant te verslaan; ze werden zelf verslagen. Een massale campagne van onderuit op basis van gesprekken met mensen op straat en aan de deuren won. De verkiezing werd gewonnen op basis van wat Sawant de afgelopen jaren betekende in de strijd met werkende mensen en huurders om overwinningen te behalen.

De overwinning van Sawant maakt deel uit van de groeiende golf van steun aan socialisme in de VS. Jongeren hebben een positievere kijk op socialisme dan op kapitalisme. De jongeren in Groot-Brittannië hebben met een overweldigende meerderheid voor Corbyn en zijn anti-besparingsbeleid gestemd. De groeiende steun voor Sanders met zijn uitspraak “er moeten geen miljardairs zijn” zorgt voor angst onder de rijken.

De arbeidersklasse heeft keer op keer gestreden om de wereld te veranderen. We hebben veel hervormingen afgedwongen, maar de kapitalistische klasse regeert nog steeds over de planeet. Er zijn vele revolutionaire gevechten geweest, maar op één na – de Russische revolutie – zijn ze allemaal verslagen of hebben ze slechts gedeeltelijk overwonnen. Wat ontbreekt is een revolutionaire partij, vergelijkbaar met de bolsjewieken in Rusland, die internationalistisch is qua benadering, politiek en organisatorische vorm.

De Russische Revolutie was wereldwijd een sprankel hoop, waarbij gelijke rechten voor vrouwen, LGBTQ-mensen en onderdrukte nationaliteiten werden veroverd. Ze won democratische rechten, de controle van de arbeiders, een kortere werkweek voor de volksgezondheid, huisvesting en onderwijs. Tragisch genoeg werd zij geïsoleerd door de nederlagen van de revoluties in Europa, die leidden tot de stalinistische dictatuur.

Wij willen een nieuwe wereldwijde revolutionaire kracht opbouwen die de arbeidersklasse zal helpen het kapitalisme omver te werpen. Een revolutie in de wereld van vandaag, met moderne technologie en communicatie, en een opgeleide arbeidersklasse maakt dat een ontaarding zoals het stalinisme geen kans maakt. Een internationale planeconomie met volledige democratische controle zal de weg vrijmaken voor volledige rechten en gelijkheid, voor een systeem dat voldoet aan de behoeften van iedereen en tegelijkertijd zorgt voor de planeet.

Nieuwe tijd, nieuwe naam

Hoewel we ons ervan bewust zijn dat een voormalige minderheid van leden, die onlangs onze rangen heeft verlaten, zonder enige basis de naam CWI claimt, moet worden benadrukt dat de organisatie die voorheen bekend stond als het CWI nu haar naam heeft veranderd in International Socialist Alternative. Dat gebeurde tijdens een wereldcongres dat volledig in overeenstemming met de statuten van de organisatie is georganiseerd.

Overal ter wereld zijn we betrokken in strijd voor degelijke jobs, tegen racisme, voor de verdediging van democratische rechten en voor het verzet tegen besparingen. We zijn trots op onze staat van dienst – het verslaan van Thatcher in de strijd tegen de Poll Tax in Groot-Brittannië, de 40.000 sterke antiracistische mars in België in 1992, onze cruciale rol in de abortusoverwinning in Ierland in 2018.

We zijn zowel een nieuwe als een rijpende internationale. Het verleden erven we, de toekomst bouwen we op. Onze nieuwe naam weerspiegelt onze vastberadenheid om onder jongeren, vrouwen en arbeiders op te komen voor een toekomst op een leefbare planeet waar de menselijke waardigheid zal gedijen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie