INEOS Phenol: arrogante directie lokt langdurige staking uit

INEOS Phenol. Foto: Wikimedia Commons

Bij INEOS Phenol in Kallo wordt sinds 9 januari gestaakt. De aanleiding is het ontslag van ACLVB-delegee Chris De Wachter. De directie wilde deze vakbondsafgevaardigde nog snel afdanken voor het begin van de nieuwe beschermingstermijn voor kandidaten en verkozenen bij de sociale verkiezingen in mei. Dit ontslag leidt tot protest, maar het ongenoegen bij de 180 personeelsleden zit dieper. De arrogante opstelling van de directie maakt dat het beleid en de stijl van het management onder vuur liggen.

De delegee heeft een lange onberispelijke staat van dienst in het bedrijf en wordt door zijn collega’s gesteund. Die weten natuurlijk ook dat als de directie ermee wegkomt om een kritische vakbondsafgevaardigde zomaar aan de deur te zetten, vervolgens niemand meer veilig is in het bedrijf. De directie weigert evenwel om de afdanking in te trekken of de delegee minstens te betalen tot aan zijn vervroegd wettelijk pensioen. Er wordt integendeel op schandalige wijze gebruik gemaakt van de ‘soldenperiode’ voor het afdanken van delegees.

De directie eist momenteel meer flexibiliteit van het personeel in de vorm van een grotere polyvalentie waarbij operators in beide delen van het bedrijf kunnen ingezet worden. Daar is heel wat ongenoegen over, maar ook hierover is de directie niet bereid tot toegevingen. Er werd enkel voorgesteld om deze verplichte polyvalentie een paar maanden uit te stellen. De klachten over de managementstijl wil de directie aanpakken door een psychologe in te schakelen om met de operatoren te spreken… Zo wordt het probleem van de arrogante managementstijl nogmaals in de verf gezet. Het vakbondsfront stelt vast dat het vertrouwen in de huidige vertegenwoordigers van de directie helemaal weg is.

In een brief aan de personeelsleden schreef de directie: “Het komt ons voor dat het hele bedrijf in de greep gehouden wordt door een beperkte groep mensen die zich tegen de vooruitgang van de fabriek blijven verzetten, en dit om onbegrijpelijke redenen.” Voor de directie zijn de eigen werknemers blijkbaar een ‘beperkte groep mensen’ die het allemaal niet snappen. Om de druk verder op te voeren, dreigt de directie het personeel af: “Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat we hiermee in een diepe crisissituatie gekomen zijn ten aanzien van de toekomst van de site.”

Grote baas Jim Ratcliffe van INEOS staat bekend voor zijn anti-vakbondsopstelling. Dat is in de Belgische vestigingen van het bedrijf niet anders. Nu INEOS twee nieuwe installaties bouwt in de Antwerpse haven – controversiële projecten die desalniettemin miljoenen euro’s overheidssubsidies krijgen – neemt het gewicht van de groep in de chemische sector van ons land toe. Hans Casier, CEO van INEOS Phenol en INEOS Nitriles, is sinds 2018 voorzitter van de patroonsfederatie Essenscia. Het belang van het huidige conflict bij INEOS Phenol in Kallo gaat verder dan dit enkel die vestiging.

Het is de arrogante opstelling van de directie die tot de staking heeft geleid. Na meer dan twee weken blijft de staking bijzonder goed gedragen door het personeel. Komende woensdag is er een solidariteitspiket: van 6 tot 9u aan Geslecht 1, 9130 Beveren.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist