LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.


Socialisme.be onder vuur

Het was een lastige week voor deze website. In de nacht van zondag op maandag werden we gehackt waardoor bezoekers omgeleid werden naar een commerciële site. Het lek dichten lukte wel, maar we botsten vervolgens op andere technische problemen. Aangezien we het archief van duizenden artikels willen behouden, hebben we doorgewerkt tot we een tijdelijke stabiele oplossing hadden. Dat is de site waar je nu naar kijkt. We werken verder en zullen onze site optimaliseren in de nabije toekomst. We waren vier dagen amper of moeilijk bereikbaar waarvoor onze verontschuldigingen. Langs deze weg ook een dankwoord aan de kameraden die na hun werkuren deze week een extra job erbij namen om tot deze tijdelijke oplossing te komen.


Nieuwe krant: februari-editie van De Linkse Socialist

De politieke crisis houdt aan, nochtans zijn de gevestigde partijen het eens over de ‘noodzaak’ van sociale afbraak (zie pagina 2). Het besparingsbeleid van de afgelopen jaren zorgt voor enorme tekorten en een crisis in onder meer de zorgsector. Op regionaal vlak zijn er al regeringen en daar wordt bespaard. Dit zorgt voor protest tegen de Vlaamse regering (zie pagina 6), maar ook in Brussel zijn er aanvallen (zie pagina 3).

Eén van de uitdagingen voor de arbeidersbeweging de komende maanden wordt de verdediging en uitbreiding van de sociale zekerheid. De betoging van 28 januari is een nuttige en noodzakelijke stap om de strijd aan te gaan (dossier over de sociale zekerheid op pagina’s 8 en 9). Een volgende afspraak na deze betoging is ongetwijfeld de internationale vrouwendag, met de mogelijkheid van een sterke nationale betoging. Campagne ROSA speelt een rol in het opbouwen van een sterkere vrouwenbeweging en specifiek in de uitbouw van een socialistisch-feministische vleugel daarin (zie pagina 15).

In onze strijd kunnen we inspiratie opdoen uit de historische beweging in Frankrijk (pagina 10). De golf van opstanden eind 2019 zet zich door. Er is niet alleen het Franse protest, ook in Iran houden de acties aan en dit ondanks de oorlogsdreiging. Eén van de problemen voor Trump om zomaar over te gaan tot een volledige oorlog met Iran is de situatie in de VS zelf: daar is er een groeiende steun voor socialistische ideeën. We spraken hierover met Ginger Jentzen van Socialist Alternative (pagina 7), die eind februari op meetings in ons land spreekt.

De noodzaak van socialisme komt scherp naar voor in de klimaatcrisis. Wie dacht dat het klimaatprotest zou voorbijgaan, vergist zich. Helaas achterhaalt de brandende actualiteit elke poging om de klimaatkwestie naar de achtergrond te verdringen. Op pagina 14 gaan we in op de Australische branden en de noodzaak om het protest door te zetten.

Inhoud:

  1. Sociale afbraak stoppen door strijd
  2. Politieke crisis: geen enkele regering zal sociale crisis aanpakken tenzij onder massale druk
  3. Brussel: water duurder en dan moet de begrotingscontrole nog volgen… || Depenalisering abortus – geen overwinning mogelijk zonder strijd
  4. Na de geslaagde spoorstaking van 19 december: een tijdelijk bestand || Poetshulpen in actie voor meer loon || Racisme. “Vuur maakt geen onderscheid”
  5. Sociale verkiezingen: VBO in de aanval, laten we terugvechten || Interview met Silvio Marra. Arbeiders Forges de Clabecq eisen betaling van achterstallige lonen
  6. Asociale Beke richt sociaal kerkhof aan || Nederlandstalig onderwijs: geen elite-onderwijs, maar degelijk onderwijs voor iedereen || Onzekerheid onder VRT-personeel
  7. Kan Bernie Sanders het politieke establishment verslaan? Interview met Ginger Jentzen van Socialist Alternative
  8. Sociale zekerheid onder vuur – strijd nu beginnen organiseren
  9. Vervolg dossier
  10. Frankrijk: historische protestbeweging tegen Macron en zijn kliek
  11. Iran tussen oorlog en opstand
  12. Uit de archieven van de klassenstrijd: Lucie Baud, pionier in de strijd van vrouwelijke textielarbeiders || De vraag van de maand: Waarom stemmen zoveel Vlamingen rechts?
  13. Partijnieuws
  14. Klimaatprotesten doorzetten! Het kapitalisme zet de planeet in brand || Racisme verzwakt onze strijd. Antifascisten organiseren in verzet
  15. Hoe Campagne ROSA de strijd aanging met het seksisme van KVHV en Jeff Hoeyberghs || Protest na homofoob geweld in Gent
  16. Socialisme populair in de VS

Heb je nog geen abonnement? Dan is het hoog tijd om daar verandering in te brengen! Maandblad ‘De Linkse Socialist’ brengt elke maand een portie strijdlectuur: analyses, verslagen, voorstellen voor de strijd, … Vertrouw niet op de gevestigde media, beperk je niet tot online lectuur maar koop en lees elke maand ‘De Linkse Socialist’! 


Meetings met Amerikaanse socialiste Ginger Jentzen

Wordt Bernie president? Socialisme populair in de VS – overwinningen in de Fight for $15

We spreken er over met Ginger Jentzen

Ginger is een Amerikaanse socialiste uit Minneapolis. Ze was de lead organiser van de 15NOW-campagne in Minneapolis – die leidde tot een overwinning – en werkte mee aan de herverkiezing van Kshama Sawant in Seattle.

  • GENT – Woensdag 19/02 – 19u00, Auditorium 387, UGent, (Blandijnberg) Facebook evenement
  • BRUSSEL – Donderdag 20/02 – 19u00, ULB-Solbosch H130X
  • BRUGGE – Vrijdag 21/02 – 19u00, Hollandse Vismijn, Vismarkt 4  Facebook evenement
  • ANTWERPEN – Zaterdag 22/02 – 14u00, UA, Gebouw R, Rodestraat 14
  • LEUVEN – Zondag 23/02 – 11u00, Jeugdherberg Blauwput, Martelarenlaan 11A
  • LUIK – Zondag 23/02 – 16u00, L’Aquilone
  • BERGEN – Maandag 24/02 – 19u00, UMons Warocqué, Salle 110

Verkiezingscampagne in Ierland

LSP militanten Jeremiah en Navid zijn in Ierland om campagne te voeren. Er zijn daar vervroegde parlementsverkiezingen en de Socialist Party heeft twee verkozen posities te verdedigen. Een internationalistische organisatie neemt zo’n uitdaging ernstig en bijgevolg besliste LSP om enkele leden en organisatoren naar Ierland te sturen om de Socialist Party te ondersteunen.

De campagne zelf is niet evident: de vorige verkiezingen vonden plaats na een succesvolle beweging tegen de poging om een watertaks in te voeren waarna de linkerzijde een opmerkelijk goed resultaat haalde. Dat herhalen zal niet eenvoudig zijn, maar uiteraard proberen we om opnieuw verkozenen in het parlement te halen.


Wereldcongres CWI

Van maandagochtend tot en met zaterdagavond is er het 12de wereldcongres van het CWI, de internationale organisatie waarvan LSP de Belgische afdeling is. Afgevaardigden van onze afdelingen in een 30-tal landen vergaderen een week over de politieke, sociale en economische situatie in de wereld en de opbouw van een revolutionaire marxistische internationale organisatie. LSP is geen Belgische organisatie, maar de Belgische afdeling van een internationale organisatie. Aangezien het kapitalisme internationaal georganiseerd is, moet ook de strijd ertegen internationaal gebeuren en zal een socialistische alternatief internationaal zijn. De politieke resoluties en verslagen van het wereldcongres hopen we spoedig nadien online te publiceren.
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie