Kom zaterdag 4 januari om 17u00 naar de Gentse Kouter voor een protestactie tegen LGBTQI+fobie*! We roepen alle Gentenaars op een solidaire stem te laten horen met alle slachtoffers van geweld en discriminatie. Er zal ruimte zijn voor getuigenissen en sprekers. Nodig vrienden uit om deel te nemen aan deze actie!
Neem zeker ook LGBTQI+vlaggen en pancartes mee, zodat onze boodschap ook visueel duidelijk is.
#PrideIsAProtest #FightForPride
Afgelopen week werden twee mannen slachtoffer van LGBTQI+ foob geweld. Beiden werden overgebracht naar het ziekenhuis en liepen verwondingen op. Helaas is dit geen alleenstaand geval.
Verbaal en fysiek geweld maken al te vaak deel uit van het leven van veel LGBTQI+ personen. We mogen voorvallen van LGBTQI+foob geweld niet tolereren: Campagne ROSA organiseerde anderhalf jaar geleden samen met Verkeerd Geparkeerd en Casa Rosa, een actie naar aanleiding van een gelijkaardig voorval van LGBTQI+foob geweld. Zo gaven we samen met de honderden aanwezigen een duidelijke boodschap: dat we geen enkele vorm van LGBTQI+foob geweld zullen accepteren. We gingen het engagement aan om telkens opnieuw op straat te komen bij een voorval van geweld. De slachtoffers hadden de moed hun verhaal publiek te maken en op te roepen tot solidariteit. Wij beantwoorden hun oproep met actie en een solidaire boodschap.
Haat wórdt gezaaid
LGBTQI+fobie is niet eigen aan de mens, of een bepaalde culturele groep. Het is diepgeworteld in onze samenleving. Gewone mensen tegen elkaar opzetten is een veelgebruikte tactiek van de rechtse en conservatieve heersende klasse. Een N-VA verkozene weigerde zich te distantiëren van de LGBT-vrije zones die hun Poolse fractiegenoten in het Europese Parlement, Recht en Rechtvaardigheid, ‘ proberen invoeren. Theo Francken plaatste vorig jaar nog een facebookpost waarin zich opwond over “mannen die zich schminken, hun wenkbrauwen epileren of een sacoche dragen”. Hij stelde zich de vraag of de wereld aan het doordraaien was. Zo stellen ze LGBTQI+ personen voor als ‘abnormaal’ en minderwaardig, en rechtvaardigen ze discriminatie op de arbeidsmarkt, op de woningmarkt en in het dagelijks leven. Sommigen interpreteren dit soort boodschappen als een vrijgeleide tot geweld.
Structurele oplossingen zijn nodig.
Onderzoek aan de UGent uit 2016 toont aan dat ongeveer een kwart van de holebi’s al een zelfmoordpoging deed. Om dit probleem aan te pakken zijn concrete en structurele maatregelen nodig. Massale investeringen in onderwijs voor degelijke seksuele opvoeding, geld voor opvangcentra voor LGBTQI+personen en iedereen die daar nood aan heeft, sociale diensten voor LGBTQI+ personen en hun omgeving, genoeg degelijke sociale huisvesting om discriminatie op de woningmarkt tegen te gaan… Het zijn enkele van de structurele maatregelen die zouden kunnen worden genomen, ook op lokaal niveau.
*fobie, haat, discriminatie ten aanzien van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, queer, interseks mensen etc. etc.