Eindejaarskwis: ja, dat was 2019

Foto: Wikimedia/commons

Wanneer de bladeren vrolijk uit de bomen dwarrelen, het salon bedolven raakt onder fijne dennennaalden en de wintermarkten de laatste euro uit je zakken proberen te slaan, is het tijd voor enige overpeinzing en bezinning. Over hoe het kapitalisme ons weer een jaar heeft beetgehad. Maar ook: hoe er volop tegen die alles opvretende en toch langzaam afstervende moloch wordt gestreden wereldwijd. Gelukkig hebben wij een eindejaarskwis om uw geheugen op ludieke maar toch half ernstige wijze op te frissen. Doe mee! En sta niet versteld als je er een van strijdbaarheid uitpuilend 2020 mee wint.

1/ Begin dit jaar eiste de klimaatbeweging een grote politieke tol van de CD&V. Minister Joke Schauvliege zag de beweging eerst – vraag ons niet waarom – als persoonlijke steun. Vervolgens werd het protest weggezet als een persoonlijk complot tegen de getergde minister voor klimaatstilstand en verdediging van de winstbelangen van de industrie. Welke instantie had Schauvliege verzekerd dat de klimaatjongens en -meisjes enkel haar carrière wilden dwarsbomen? Wat de instantie zelf ontkende.

a) Madame Soleil
b) Gert Verhulst, ex-compagnon van de sprekende hond Samson
c) De Staatsveiligheid
d) De spionagedienst van vastgoedmakelaar Land Invest
e) De Twitterpagina van Theo Francken

Antwoord: c

2/ Tijdens de zomer ontdekten we dat de fascisten van Vlaams Belang Jongeren nog steeds fascisten zijn. Ze gooiden met urine naar politieke tegenstanders tijdens het zomerfestival Pukkelpop en intimideerden andersdenkenden. Toen die typische vrije meningsuiting van nationalisten in vraag werd gesteld door linkse volksondermijners in de media, organiseerde Voorpost – ordedienst van het Vlaams Belang – een betoging voor hun recht op intimidatie en apengedrag. “Hier is onze pis, wanneer ons recht?” vroegen de demonstranten zich misnoegd af. Welke sociale eisen liet het Vlaams Belang meteen vallen na de verkiezingen van mei om deel te kunnen uitmaken van een besparingscoalitie met de ultraliberale NVA?

a) Allemaal, of wat had je gedacht – ’t zijn rechtse zakkenvullers
b) 1500 euro minimumpensioen
c) 14 euro minimumloon
d) Een maximumfactuur voor rusthuizen

Antwoord: a, b, c en d. Sociale eisen zijn er om stemmen mee te winnen. Besturen doen neofascisten altijd voor het patronaat en de rijkste 1%. Laat je niet vangen.

3/ In 2019 probeerde de filosoof Maarten Boudry ons er opnieuw van te overtuigen dat we enkel op de vrije markt en de wetenschap dienen te vertrouwen om de effecten van klimaatverandering te stoppen. Ondertussen woeden de bosbranden van Australië tot Californië steeds harder en worden de vooruitzichten omtrent het smelten van de ijskappen steeds penibeler. Maar dat kan de neoliberale kerk niet van de wijs brengen. Wie torste er – in weer eens een bizar hersenspinsel – volgens Boudry de meeste schuld voor het uitblijven van maatregelen die klimaatverandering kunnen stoppen?

a) De gewone man en vrouw in de straat
b) Iedereen, behalve de rijkste 1%
c) Exxon Mobil
d) De ijsberen zelf. Ze zouden beter de wetenschappen bestuderen dan futloos op hun krimpende ijsschotsen rond te hangen.
e) Al de soorten die uitsterven: insecten, koala’s en koraalriffen hebben het volgens Boudry zelf gezocht, met hun slecht onderbouwd vooruitgangspessimisme
f) De klimaatstakers
g) Weerman en cryptomarxist Frank Deboosere, volgens Boudry’s bronnen een “sociale rechtvaardigheidskrijger die de weersredactie van de VRT infiltreerde”

Antwoord: f

4/ Bij de SP.a was het ook in 2019 één en al malaise. Jezelf terug een half-links imago proberen aan te meten als je decennialang de neoliberale afbraak met rechtse vrienden erdoor hebt gejaagd, blijkt niet eenvoudig. Voor de voorzittersverkiezingen werd zelfverklaard fuifbeest, Breezer-adept en sociale media-fanaat Conner Rousseau door de gevestigde media omhoog geschreven. Rousseau is inhoudelijk en strategisch zo’n flets establishmentfiguur dat hij “Laat het gras maar groeien” van Sam Gooris zou kunnen playbacken met Marx’ Kapitaal zwaaiend in de hand en enkel op opgetrokken wenkbrauwen zou worden onthaald. Alleen bij De Morgen zijn ze nog bereid om dit soort ongeëvenaarde leegte “fris en direct” te noemen, helaas. Welke van deze uitspraken zijn Conners waarmerk geworden?

a) “Niet fokke me mij gast”
b) “Feeste als de beeste en dan kunde misschien fokke me mij”
c) “Als ekik zo blijf fokke me de werkende klasse ben ekik straks totally en ielegans fucked… op Instagram”
d) “Kabouter Plop rules de sociaaldemocratie. Kapot graaf!”
e) “Heyyyy matekes!!”
f) “Ola bola, gaste! Lekker bonke bonkeu richting historische uitgang”

Antwoord: “a” en “e” waren letterlijke citaten van Conner Rousseau. Al de rest had eigenlijk ook gekund.

5/ De nieuwe Vlaamse regering had nog maar net de Vlaamse canon afgekondigd of ze kortwiekte met een frontale aanval de Vlaamse culturele sector. Keizer Jan Jambon was wel zo gul dat hij de sector zelf over het touw of de broeksriem wou laten beslissen om zichzelf financieel aan op te hangen. Een protestbeweging van de solidaire sector werd opgebouwd. Bart De Wever – icoon van Voka en de rijkste 1% – mag zichzelf graag een volkse culturele smaak aanmeten, om te verdoezelen dat hij de lonen en sociale zekerheid plundert voor de kapitalistische elite. Welke van de volgende culturele uitingen eigende de N-VA zichzelf de afgelopen jaren helemaal toe?

a) Grote belastingfraude bij de multinationals
b) De cultuur van massaontslagen door banken als KBC om nog meer winst te maken
c) De Wever liet zich als verklede Panda tijdens feestjes van de rijkste 1% bespringen door Fernand Huts van Katoen Natie, die hij “mijn meester en baas” noemde terwijl de excentrieke rijkaard hele plukken uit het kostuum van de Vlaamsnationale Panda beet. “De kinky gewoonten van de rijken en machtigen” – straks ook op Vier.
d) De Wever voerde na de verkiezingen een politieke paardans uit met Tom Van Grieken – de bolero der bazenpoepers, zeg maar – van het Vals Belang. Die had hij tijdens de verkiezingscampagne nog vergeleken met iemand die “een drol in een krant rolt en die voor uw deur in brand steekt”. Er zit een draaideurkomedie met de grote industrie in met dat duo. Parlementair theater ten koste van de werkmens.
e) Jan Jambon gaf een prachtig staaltje ‘Baas Gansendonck valt op z’n bek’ prijs tijdens een Zevende Dag-uitzending die hem confronteerde met de slachtoffers van zijn beleid

Antwoord: al deze cultuuruitingen gaf de N-VA volgaarne ten beste. Ze zitten niet in met Brueghel, maar met de bottom line van het kapitaal.

6/ In Seattle werd Jeff Bezos – de glimmende slavendrijver van Amazon – roemloos politiek verslagen in zijn eigen achtertuin. De raad van bestuur van Amazon had van de grote baas de opdracht gekregen om “die kwalijke socialiste van Socialist Alternative die ons, welvaartscheppers, wil belasten flink een lesje te leren”. Aldus Bezos, op de wijze van Koning Arthur en de Orde van Kapitalistische Tempeliers: “Die 15 dollar minimumloon was al erg genoeg. Alsof het geld op onze rug groeit. Denkt dat rode schorremorrie misschien dat onze liefdadigheid voor binnen het bedrijf bedoeld was? Dat nooit!” Waarop de patronale propagandamachine werd fijngemalen door een meer dan 1000 mensen sterke campagne voor de rode Kshama Sawant. Deur aan deur, telefoon na telefoon, werkplaats na jeugdhonk. Hoe heette de tegenkandidaat van Sawant in de strijd voor een gemeenteraadszetel?

a) Hunter Biden, kenner van de Oekraïense energiesector sinds de lagere school
b) Hillary Clinton, die meende dat Sawant een Russische pion was: “Van de strekking Oktoberrevolutie nog wel!”
c) Egan Orion, een Democratisch wasmiddel dat toch niet zo wit wast als gehoopt door de rijke aandeelhouders van Boeing, Google en Amazon
d) Joe Biden, die zich weer eens van stad, dag en politieke uitverkoop voor het kapitaal had vergist

Antwoord: c

7/ Begin december was er antifascistisch protest tegen een meeting met de extreemrechtse Italiaan Matteo Salvini, door het Vlaams Belang naar de Scheldestad overgebracht met een privévliegtuig. Salvini vaarde voor een zaal vol met extreemrechtse maatpakken uit tegen de “Europese elites”. Na de meeting stemden de VB-maatpakken zonder verpinken een PVDA-voorstel weg om het managersloon van parlementairen te halveren. Ook werd duidelijk dat extreemrechts in het Europees Parlement even goed luxueus kan schransen als de meest decadente en snobistische elites zelf. Eigen financiële privileges eerst. Wat deed de Vlaams Belang-top toen in dat Europese parlement werd gestemd over een minimumbelasting voor multinationals?

a) Ze werden heel zenuwachtig en bezopen zich op café met dure champagne
b) Tom Van Grieken belde Fernand Huts van Katoen Natie op om te vragen wat hij in hemelsnaam met deze moeilijke kwestie moest aanvangen
c) Ze bestudeerden de biografie van de Vlaamse CEO André Leysen op zoek naar hints
d) Als je diep in het hol van de bazen kan kruipen, zou het gek zijn als Vlaamsnationalist om dat niet te doen. Zeker wanneer het om multinationals gaat en dus stemde het VB dat voorstel weg.

Antwoord: d

8/ Wereldwijd ontspon er zich in 2019 een revolte tegen het internationale neoliberale kapitalisme in crisis. Massale opstanden en bewegingen in Chili, Ecuador, Libanon, Irak, Iran, Hong Kong, Algerije,… schokten het politieke establishment. In september kwamen daar historisch grote klimaatstakingen bij. In Chili vonden ze dat dat neoliberalisme stilaan wel eens mocht afsterven. In Libanon werd een vrouw die een bewaker van een ministerie strategisch in de ballen trapte symbool voor de prominente rol die vrouwen spelen in deze bewegingen. Wat riep de bewaker in kwestie uit na deze prille kennismaking met ontluikend arbeidersklassefeminisme?

a) “Dat doet me niks!” (met piepstem en weinig kans op een nageslacht)
b) “Rik Torfs heeft mij asiel aangeboden aan de KU Leuven, waar ik mijn thesis over de ontsporing van de #metoo-beweging zal afwerken. Samen met Dries Van Langenhove.”
c) “Rik Torfs heeft Maarten Boudry intellectueel asiel aangeboden in de faculteit Theologie. Neoliberale Theologie.”
d) “Hey, ik ben Jeff Hoeyberghs niet”

Antwoord: Sorry met deze vraag waren geen punten te verdienen. Het was enkel cabaret. Wat Jeff Hoeyberghs’ virale gedaas bij de haatclub KVHV zeker niet was.

9/ In december kwam plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs een tirade afsteken aan de Ugent over man-vrouw relaties, op uitnodiging van het neofascistische KVHV. Het Gentse KVHV had daarvoor al een ex-leider van de Ku Klux Klan – David Duke – uitgenodigd en stond mee aan de wieg van het gewelddadige Schild & Vrienden. Onder het motto: wij duwen, trekken en kloppen graag andere meetings uit mekaar – zoals solidariteitsacties met vluchtelingen – maar raak niet aan onze, ahum, vrije meningsuiting. Jeff voelde zijn publiek goed aan en lanceerde meteen een seksistische tirade die op Beavis & Butthead-achtig gegniffel en gegrom werd onthaald vanwege de elitairen in de zaal. Campagne Rosa organiseerde protest met 70 aanwezigen aan de meeting. Het compileerde de meest gortige uitspraken uit Hoeyberghs haatsessie in een video, die door honderdduizenden werd bekeken. Waarop de brullende seksist volhield de activisten van Rosa – een “goed geoliede, activistische machine” – te zullen aanklagen wegens “laster en eerroof”. Goed geprobeerd! Uit welk tijdsgewricht komen de meeste denkbeelden van Jeff “Conan De Barbaar” Hoeyberghs?

a) De pubertijd van Clovis
b) De eerste helft van de 14e eeuw: 1302 – toen een kuisheidsgordel nog iets betekende
c) De kapitalistische reactie na de crisis van 2008 die verdeel-en-heers – seksisme en racisme – ten top moet drijven om de aandacht van de crisis van het systeem af te leiden
d) De penopauze van Jeff: altijd lastig als ineenzakkend testosteron, massieve haaruitval en uitdeinend overgewicht je uit je normale doen als plastisch chirurg brengen en je dan maar in je eigen vlees begint te snijden tijdens publieke meetings met extreemrechtse studenten

Antwoord: c

10/ Volgens Vlaams Belang-kopstuk Dries Van Langenhove getuigen schooluitstappen naar het nazikamp Breendonk van “zelfhaat”. Wie heeft er in zijn wildste fantasieën nog niet linksen en andere “jodenvrienden” tot de dood gefolterd? Wie kikkert er niet op van de gedachte om namens het blanke ras grote kuis te houden onder syndicalisten, verzetslieden, beroepsbetogers, feministen en andere afwijkingen van de Arische norm? De Ernst Röhm der modern-Vlaamse padvinderij ziet er geen graten in. Welke tweet moest Van Langenhove als de gesmeerde bliksem verwijderen omdat hij er het Belang als bondgenoot van de rijken en vadsig deelnemer aan neoliberale poenschepperij mee te kijk zette?

a) “Communist @RaoulHedebouw vindt het niet kunnen dat de Bpost CEO meer verdient dan een gewone werknemer. Pvda wil liever geen bedrijven en totale armoede.”
b) “Met die 500.000 euro afscheidspremie kan Bpost CEO Koen Van Gerven tienduizenden gele sokken kopen om zijn Vlaamse identiteit kracht bij te zetten. Links is jaloers op alles wat sjiek is en goede smaak en standing heeft.”
c) “Als we lang genoeg wachten, sijpelt die 500.000 euro naar beneden. Werknemers die op het Belang stemmen zullen nog even geduld moeten uitoefenen.”
d) “Ik huiver en beef voor de dag dat afscheidspremies, toplonen, laat staan de winsten – eerlijk verdiend door de toplaag van ons volk – publieke eigendom worden onder democratische controle van de werkenden en jongeren, in de bedrijven, scholen en wijken. Met een getrapt systeem van verkiesbaarheid en afzetbaarheid van onderuit zoals LSP, Blokbuster en Rosa het wel eens naar voren brengen. Brrr!”

Antwoord: a

Prettige feesten aan alle arbeiders!

(pd)

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie