America Latina Desperto!

Zondag kwamen in Brussel meer dan 350 mensen samen om een solidariteitsboodschap te brengen voor alle Latijns-Amerikaanse volkeren die strijden tegen repressie en tegen het neoliberale beleid van rechtse regeringen gesteund door het Amerikaanse imperialisme. Het spandoek vooraan stelde: “Latijns-Amerika staat op en is strijdbaar.”

De Chileense gemeenschap lag aan de basis van het initiatief en was talrijk aanwezig. Er waren heel wat protestborden met slogans als “Grondwetgevende vergadering nu” of “Piñera moet weg”, naast Chileense vlaggen en verschillende vlaggen van de inheemse Mapuche bevolking. Er waren verder ook leden van andere gemeenschappen in strijd. Er waren Colombianen uit solidariteit met de nationale staking en voor het vredesakkoord, maar ook mensen van Ecuadoriaanse, Boliviaanse, Braziliaanse of Mexicaanse afkomst. Ze werden ondersteund door heel wat Belgische activisten, Italianen van de linkse formatie Potere al Popolo en gele hesjes. Samen gaven ze een boodschap van internationale solidariteit met al wie in strijd is tegen extreemrechts, het neoliberalisme, geweld en repressie. Feministische eisen waren sterk aanwezig, onder meer uit protest tegen misbruik en geweld door autoritaire regimes tegen betogers.

De strijdbare betoging trok door het stadscentrum van Brussel om het ontslag te eisen van neoliberale regeringen, de vrijlating van politieke gevangenen en internationale solidariteit met gemeenschappen in strijd. De betoging sloot af aan het Luxemburgplein waar er een voorstelling was van het feministische lied tegen geweld op vrouwen: “Un violador en tu camino” (‘Een verkrachter op je pad’). Deze betoging en actiedag was een eerste stap naar de opbouw van een front van solidariteit tussen verschillende Latijns-Amerikaanse groepen in strijd.

Leve de klassenstrijd in Latijns-Amerika! Voor de opbouw van een Latijns-Amerikaanse federatie op socialistische en democratische basis!