In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.


Kom naar het Zomerkamp van ALS, ROSA en LSP!

Om de wereld te veranderen, moeten we haar eerst begrijpen. Neem daarom deel aan het jaarlijkse zomerkamp van de Actief Linkse Studenten, de ROSA-campagne en de Linkse Socialistische Partij. We wisselen er politieke discussie en marxistische vorming af met ontspanning en sport om ons voor te bereiden op de acties en campagnes die we zullen lanceren.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Het kamp vindt plaats van woensdagavond 1 juli tot maandagmiddag 6 juli. Iedereen is welkom: scholieren, studenten, werkenden, gepensioneerden,… Het is mogelijk één of enkele dagen te komen – voor werkenden voorzien we een speciaal programma in het weekend – maar uiteraard is iedereen uitgenodigd voor de hele duur van het kamp. Er is mogelijkheid in tent of een van de slaapzalen te overnachten. Tijdens het weekend worden babysit en kinderanimatie voorzien.

Inschrijvingen: via mail of via de link op het FB-event en onze sites. Meld bij inschrijvingen of je speciale voedingswensen hebt (veggie, halal, …) en of er kinderen meekomen. Betaling op rekeningnr BE86 5230 8092 4650 met vermelding “kamp 2020 + naam”. Voorverkoop tot 15 mei.


Waarom ik lid werd

“Ik ben lid geworden nadat ik op 15 maart 2019 een klimaatstaking had georganiseerd op de Koninklijke Sterrenwacht van België waar ik werk. Het was bij die gelegenheid dat ik mijn kameraad Valerie ontmoette die me vertelde over LSP. Daarna werd ik snel in contact gebracht met leden van de afdeling in Namen. Na een paar vergaderingen besloot ik lid te worden.

“Ik ben geboren in een linksgezinde familie (mijn ouders waren leraren en voormalige maatschappelijk werkers). De uitdrukking die ik het vaakst uit de mond van mijn vader heb horen klinken, is: “we leven in een samenleving…” waarmee hij de meeste analyses over vele onderwerpen begint. Ik ben dus opgegroeid met het uitgesproken idee dat “sociale constructies” aan de basis liggen van fenomenen in onze samenleving.

“Daar was ik me nooit echt van bewust, tot ik rond mijn 25e begon te genieten van het lezen van kranten en het verslinden van filosofieboeken. Dankzij die lectuur had ik de indruk dat ik eindelijk woorden en ideeën kon zetten op gebeurtenissen en indrukken die al die tijd op mij hadden ingewerkt. Ik begon te twijfelen aan de onpartijdigheid van de reguliere pers en begon te zoeken naar de beste manieren om toegang te krijgen tot zo neutraal mogelijke informatie. Tussen toen en nu had ik er nooit aan gedacht om lid te worden van een politieke partij en ik was zelfs geen lid van de vakbond. Ik had de indruk dat zulke groepen te star waren om vrij te kunnen denken.

“Het was de combinatie van de jongerenbewegingen rond klimaat en de gele hesjes in Frankrijk en België die me de sprong deed wagen. Ik las toen toevallig het ‘Communistisch Manifest’ van Marx en Engels, na het zien van een video erover op internet. Toen was ik overtuigd door het idee dat wat we in flexibiliteit verliezen door lid te worden van een politieke groepering, we winnen in soliditeit en organisatie. Na een discussie met LSP-leden uit Namen, ben ik eindelijk lid geworden en daar ben ik erg blij mee.

“Ik heb al veel geleerd van de partij en ik weet dat ik nog veel meer zal leren. Maar wat het leukst is, is om te ontdekken dat we trots zijn om deel uit te maken van de grote familie van arbeiders en ons langzaam maar zeker bewust te worden van onze gemeenschappelijke kracht.”

Jérémy (Namen)


In actie

Het was een drukke actieweek. Enkele verslagjes.

Stand op de antifascistische actie van maandag

Maandag werd in Antwerpen actie gevoerd tegen een Europese meeting van extreem-rechts. Leden van LSP speelden een actieve rol in de mobilisatie en organisatie van het protest dat met 400 aanwezigen de verwachtingen overtrof. Op het protest zelf namen enkele LSP-leden het woord. We verkochten 11 exemplaren van ons maandblad en haalden tientallen euro’s steun op met badges en ander materiaal. Onze militanten haalden contactgegevens op van jongeren en werkenden die willen meewerken aan een sterke antifascistische betoging in maart. Dan is er de jaarlijkse NSV-betoging, dit jaar in Antwerpen. Zaterdag was er een eerste bijeenkomst om die betoging op poten te zetten. Wie daarbij wil helpen, is zeker welkom! Hier een link naar het verslag van Het Laatste Nieuws over de actie. 

Actie sociaal werkers dinsdag

Dinsdag was het protest van sociaal werkers indrukwekkend: ze waren met duizenden bijeen in Brussel. LSP verdeelde 500 pamfletten en verkocht 7 exemplaren van ons maandblad. LSP-leden die syndicaal actief zijn in de sector speelden een rol in het animeren en politiseren van het protest.

Woensdag was er een snel georganiseerde protestactie tegen seksisme aan de Ugent. KVHV Gent, de organisatie waar Dries Van Langenhove in actief was, nodigde Jeff Hoeyberghs uit om zijn meest controversiële prietpraat te laten verkondigen. Eigenlijk vooral om zijn schandalig seksistische uitspraken te komen herhalen. “Hoeyberghs: rot op, KVHV: weg ermee!” riepen de ruim 60 betogers die op 24 uur tijd gemobiliseerd werden. In Het Nieuwsblad verscheen een verslagje van de actie. 

Donderdag was er in Brussel een actie tegen de Vlaamse regering. Vanuit de culturele sector, de openbare omroep maar ook uit andere sectoren trokken mensen naar het Martelarenplein waar een professionele VRT-ploeg de boel animeerde. Velen kwamen even langs om hun steun te betuigen. LSP had een stand en verdeelde een paar honderd pamfletten.

Zaterdag was er in Brussel een actie tegen politiegeweld in Griekenland. LSP ondersteunde deze actie van Griekse militanten. We reageerden ook specifiek tegen de dreigende vervolging van twee leden van Xekinima, onze Griekse zusterorganisatie. Zij werden net als andere militanten in Griekenland het slachtoffer van politiegeweld en willekeurige vervolging.