Op zondag 15 december is er in Brussel een betoging georganiseerd door mensen van Latijns-Amerikaanse afkomst. Het gaat om een mars in solidariteit met het verzet op het Latijns-Amerikaanse continent. Daar is er massaprotest tegen het neoliberale beleid in onder meer Chili, maar ook in andere landen zijn er grote bewegingen. Er waren reeds verschillende solidariteitsacties in ons land, maar nu worden deze bijeengebracht in één mars tegen het neoliberalisme. LSP onderschrijft deze actie. 

De open aderen van Latijns-Amerika, eerst was er het koloniaal imperialisme, daarna het interventionistische imperialisme van de Verenigde Staten en het IMF (Internationaal Monetair Fonds).

Tussen kogels en bloed veranderden ze Chili in een neoliberaal laboratorium, een gedroomd model voor de eigenaars van kapitaal, ze privatiseerden alles van het land tot het water, reduceerden het beeld van de staat als garantie voor sociale rechten tot een onderdanige staat. De vakbonden werden ontbonden en natuurlijke bronnen werden verkocht aan de hoogste bieder. Het bbp (bruto binnenlands product) steeg, maar ook de niveaus van ongelijkheid en uitbuiting.

Ze schilderden het af als een rolmodel, een voorbeeld voor de rest van het continent. Sommigen vielen in deze val, andere landen verzetten zich nog steeds. De waarheid is dat de onzichtbare hand nooit werkte, het heeft alleen de rijken rijker gemaakt en de armen armer.

De gebeurtenissen van de sociale mobilisatie die de afgelopen tijd plaats vinden, zowel in Chili als in andere Latijns-Amerikaanse landen en in de wereld, tonen een diepe onvrede tussen burgers en de instellingen die hen regeren in dit neoliberale systeem. Chili, Colombia, Ecuador, Brazilië, Frankrijk, Libanon, Argentinië, Perú, … Wat hebben deze landen allemaal gemeen?

Een diepe onvrede met het heersende systeem. Een opleiding van slechte kwaliteit voor een veel te hoge prijs, slechte kwaliteit van gezondheid, ellendige pensioenen en hoge werkloosheid zijn aanwijzingen dat er een duidelijke slijtage is in de manier waarop macht wordt verdeeld in onze samenleving van de 21ste eeuw. We kunnen vaststellen dat er een globale samenleving is die niet langer bereid is om misbruik en repressie van instellingen die al tientallen of zelfs eeuwen macht hebben te blijven tolereren. Het model waardoor een minderheid van mensen het grootste deel van de middelen bezit loopt ten einde. Dit proces gebeurd vaak op een heel agressieve manier en met veel repressie, maar ze hebben al zoveel weggenomen van de mensen dat ze ook hun angst hebben weggenomen.

Vandaag heeft de liberale dreiging Europa al bereikt en dreigen ze de sociale rechten en garanties te vernietigen waar arbeiders eeuwen lang voor hebben gevochten.

Facebook evenement