Klimaatbetoging in Gent. Foto: Jean-Marie

Gisteren waren er opnieuw wereldwijd acties voor climate justice. Ook in ons land waren er betogingen in Gent, Brussel, Antwerpen, Mechelen, Leuven, Namen. Deze acties hadden niet de omvang van het explosieve protest begin dit jaar toen tienduizenden protesteerden, maar de bezorgdheid en de roep naar verandering blijft groot. Gezien de rampzalige klimaatveranderingen waarop we afstevenen, is dat normaal.

Wel moeten we nagaan hoe we het protest kunnen versterken. Duidelijkheid in onze eisen en methoden zijn daarbij van groot belang. Zoals de Actief Linkse Studenten & Scholieren (ALS) in hun pamflet opmerken: “Een actieve minderheid staat nergens zonder steun van bredere lagen van de bevolking. Dat kan met eisen die aansluiten bij de noden van de werkenden en hun gezinnen: gratis en degelijk openbaar vervoer, energie in publieke handen, meer publieke middelen voor wetenschappelijk onderzoek onder de controle van de gemeenschap en een rationale planning van de economie.” Ook pleit ALS voor het uitbouwen en democratiseren van de beweging met actiecomités en open vergaderingen waar we “initiatieven nemen en discussiëren over de eisen, methoden die het best werken om de beweging verder uit te breiden.”

Video vanop de betoging in Gent:

Wij stellen vier eisen centraal in de klimaatbeweging:

  • Meer, beter en gratis openbaar vervoer!
  • Pak de grote vervuilers aan! Geen winsten op kap van ons klimaat.
  • Massale publieke investeringen in duurzame energie. Haal de energiesector uit private handen!
  • Een ecologisch en democratisch geplande economie waarin de belangen van mens en planeet centraal staan, niet de winsten.

Fotoreportage van de betoging in Gent (door Jean-Marie):

Fotoreportage van de betoging in Antwerpen (door Liesbeth):

Actie in Namen:

Foto van de actie in Leuven: