In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.

[divider]

Nieuwe krant: De Linkse Socialist 390 – december/januari

De crisis van ongelijkheid, repressie en falende openbare diensten die wereldwijd tot protest leidt, is ook bij ons aanwezig. Op federaal vlak blijven de partijen naar elkaar kijken, zelfs indien het er steeds meer op lijkt dat een regering zonder N-VA wordt overwogen. We mogen niet wachten tot er een federale regering is om onze bekommernissen en eisen op tafel te leggen. Er zijn dringend meer publieke middelen nodig voor degelijke pensioenen, kwaliteitsvolle zorg, cultuur, onderwijs, openbaar vervoer, … Daarbij zal gewoon wat politieke moed niet volstaan: de kapitalistische hebzucht zit in dit systeem ingebakken. Kijk maar naar de farmaceutische sector waar we in deze krant een dossier over publiceren. De tekorten en de dure prijzen moeten we aanpakken door op te komen voor een sector in publieke handen. Onze strijd voor verandering botst op obstakels, maar we kunnen winnen. In de VS haalde de socialiste Kshama Sawant het in de lokale verkiezingen in Seattle van de miljoenen die door Amazon en anderen in de campagne tegen haar gegooid werden. Ook in de VS schuift Bernie Sanders naar links op in zijn retoriek, een uitdrukking van wat leeft onder de bevolking. Bij ons hebben we naast de obstakels van de burgerij ook de kwestie van verdeeldheid en extreemrechts. Ook daar gaan we actief tegen in. Onze nieuwe krant is voor de maanden december en januari, maar ondertussen zullen we op socialisme.be uiteraard dichter op de actualiteit inspelen.

 1. Wachten op regering? Actie nodig nu! Voor onze zorg, pensioenen, cultuur, lonen, onderwijs
 2. Van ongenoegen naar overwinningen door offensieve strijd
 3. Naar een federale regering zonder N-VA? || Verplichte gemeenschapsdienst: Vlaamse regering blijft dwangarbeid voor werklozen op tafel leggen
 4. NMBS: enkel ticket naar afgrond? Of strijden voor degelijke openbare dienst? || Stop de besparingen op de kap van cultuur || Aan een beweging bouwen om de €14/u te winnen || Na 5 dagen staking in Brugman ziekenhuis, mogelijke overwinning
 5. Vervolg pagina 4
 6. Tekorten en dure prijzen. Geneesmiddelen en vaccins: de markt maakt ons ziek!
 7. Vervolg pagina 6
 8. Kshama Sawant herkozen ondanks miljoenen van Amazon en big business tegen haar
 9. Bernie Sanders zet klassenstrijd en socialisme op de agenda
 10. De wereld in verzet
 11. Latijns-Amerika opnieuw in opstand tegen het neoliberalisme…
 12. Kinderen van het verzet. Begin van eerherstel voor heldhaftige verzetsstrijders? || Arben Dawitian. Van het Rode Leger naar de Rode Affiche
 13. Partijnieuws
 14. Generatie crisis? Generatie strijd! || 2019 was het jaar van de klimaatstakingen. Deze strijd is nog lang niet voorbij || Stop de brandstichters! Actief antifascistisch verzet nodig
 15. Vervolg pagina 14
 16. Wereld in opstand. Massastrijd voor andere samenleving

[divider]

Grote betoging tegen geweld op vrouwen

De nationale betoging tegen geweld op vrouwen was een groot succes. Onze militanten hebben van de betoging gebruik gemaakt om mee het stevige blok van campagne ROSA vorm te geven. Daarnaast hadden we een stand aan begin- en eindpunt waar de badges, armbandjes, kranten, … de deur uitvlogen. We verkochten net geen 100 exemplaren van ons maandblad en haalden honderden euro steun op met divers materiaal. Arne was topverkoper met 18 kranten, Casper haalde het meeste strijdfonds op: ruim 40 euro. Ook belangrijk: een 40-tal betogers liet zijn of haar contactgegevens na om verder samen te werken. Bedankt aan alle leden en sympathisanten om van de betoging en de interventie van campagne ROSA zo’n succes van te maken!

Foto: Liesbeth

[divider]

Steun ROSA met een permanente opdracht!

Om de campagne ROSA zo goed mogelijk te kunnen voeren, is geld nodig. Campagne ROSA lanceert een oproep voor permanente opdrachten om haar werking zo efficiënt mogelijk te kunnen uitbouwen. Afhankelijk van de middelen waarover je beschikt, kan dat een PO van 5, 10, 20 euro of meer zijn. Versterk zo de socialistisch feministische vleugel van de vrouwenbeweging!

BE54 5230 8095 8497 op naam van ROSA

[divider]

Geslaagde meeting over strijd tegen besparingen op cultuur

Maandag was er een geslaagde meeting van de Actief Linkse Studenten in Gent over de strijd tegen de besparingen op cultuur. Op de foto: Wolf (ALS’er en masterstudent architectuur) trekt de discussie op gang over verzet tegen besparingen in de cultuursector. Een 40-tal aanwezigen nam aan de discussie deel.

[divider]

Waarom ik lid werd

“Er zat altijd wel al een activist met een mening verscholen in mij. Verontwaardigd over alles wat ik in de wereld rond mij zag gebeuren. De klimaatbeweging heeft die activist in mij eindelijk geactiveerd en ervoor gezorgd dat ik ging zoeken wat ik ermee kon doen. Gewoon meelopen in de mars en verder niets doen, zag ik niet als een optie. Ik liet mijn gegevens achter bij verschillende organisaties, maar vond LSP en ALS de meest interessante omdat ik echt betrokken werd en iets kon doen en zeggen. Toen ik wist dat jullie ook de mars tegen seksisme op 8 maart organiseerden vond ik het nog interessanter, want ik had door dat het niet slechts over klimaat ging bij LSP, maar over het volledige systeem. De scherpe analyses, concrete actievormen en revolutionaire visie gaven de doorslag om me aan te sluiten bij LSP.”

Smilla (scholiere uit Gent)