Op 7 november zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Seattle. Dat lokale gebeuren kreeg de afgelopen weken nationaal belang. Verschillende nationale media, waaronder Teen Vogue (zie: een opiniestuk van Kshama in Teen Vogue) of The Nation, brachten artikels over de strijd in het derde district van Seattle. Nationale politici als Elizabeth Warren en Bernie Sanders spraken zich op Twitter uit over die kiesstrijd. De reden voor deze aandacht is de harde strijd tussen de kandidaten van Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld, en zijn bedrijf Amazon aan de ene kant, en progressieve kandidaten aan de andere kant.

Vooral in het derde kiesdistrict pompt Amazon veel middelen. Daar is de progressieve kandidaat Kshama Sawant van Socialist Alternative, het raadslid dat niet boog voor de chantage van Amazon om een taks op grote bedrijven in te trekken. Die taks was noodzakelijk om middelen te genereren voor investeringen in betaalbaar wonen. Een bijdrage aan de gemeenschap leveren, is echter niet wat Bezos en Amazon voor ogen hebben.

De wraakcampagne van Amazon is echter zo arrogant dat het tegenstand oproept. Het bedrijf stak meer dan 1 miljoen dollar in de campagne. Het maakt voor iedereen duidelijk dat er een strijd is over wie de stad bestuurt: Amazon of de bevolking. De campagne van Kshama Sawant vecht op alle mogelijke manieren terug. Er werd al een recordbedrag aan giften uit het district zelf opgehaald: Kshama telt meer donateurs in het district dan haar tegenkandidaat, Egan Orion, er in totaal telt. Dat mensen die geregistreerd staan als donateur voor Trump nu geld pompen in de campagne van Orion is ook veelzeggend. Kshama profileert zich als de kandidaat die niet te koop is.

De campagne van Kshama wordt vooral op straat en aan de deuren gevoerd. Er zijn veel campagnemoment, met enkele grotere momenten waarbij tientallen activisten tegelijk de straat optrekken om kiezers te overtuigen. De nationale aandacht en de vele steunberichten helpen daar natuurlijk bij.

Sarah Nelson, van de vakbond van vliegpersoneel, schreef een betoog om voor Kshama te stemmen: “Ondanks verzet door sommige van de machtigste bedrijven ter wereld, werd Seattle de eerste grote stad die het minimumloon van 15 dollar per uur invoerde. Dit werd mogelijk gemaakt door toenmalig pas verkozen raadslid Kshama Sawant. Van daaruit verspreidde de maatregel zich naar tientallen steden, staten en provincies in Noord-Amerika met ongeveer 22 miljoen werkenden die 68 miljard dollar aan loonsverhogingen afdwongen dankzij de strijd voor 15 dollar.” Nelson ziet in deze strijd de voorbode van de hernieuwde opgang van arbeidersstrijd met de afgelopen periode onder meer de golf van onderwijsacties en de staking bij GM.

Het establishment wil de opgang van strijdbare socialisten en van een zelfbewuste arbeidersklasse stoppen. Daartoe richt het zich tegen woordvoerders als Kshama Sawant. Niet enkel Amazon mengt zich in deze campagne, ook vastgoedontwikkelaars en anderen pompen geld in zogenaamde ‘kiesfondsen’ (PAC’s). Dat zijn anonieme fondsen die in tegenstelling tot individuen niet beperkt zijn door een plafond voor giften. De fondsen besteden vervolgens het opgehaalde geld naar eigen goeddunken. Alles samen hebben PAC’s van grote bedrijven tot 4 miljoen dollar bijeengebracht voor de verkiezingen in Seattle.

De uitkomst van de kiesstrijd in het derde district is onzeker. De vele middelen worden uiteraard gebruikt om leugens en twijfel te zaaien. Bovendien is het district zelf slachtoffer van de gentrificatie van de stad: armere mensen worden verdreven om plaats te maken voor luxe-projecten. De strijd om de zetel te behouden in het derde district wordt op het scherp van de snee gevoerd. Socialist Alternative werpt zich in deze strijd vanuit het besef dat het van nationaal belang is. Een overwinning op Amazon zou de opgang van nieuwe linkse boegbeelden en socialistische campagnes in heel het land versterken. Een groeiende interesse in socialistische ideeën in de VS, het hol van de kapitalistische leeuw, zal niet enkel in dat land gevolgen hebben.