Home / Internationaal / Midden-Oosten en Noord-Afrika / Solidariteitsactie met de massale opstand in Libanon

Solidariteitsactie met de massale opstand in Libanon

Afgelopen zaterdag kwamen bijna 300 mensen bijeen aan het Centraal Station in Brussel om de huidige massale opstand in Libanon te steunen. De Libanese mobilisaties die meer dan 10 dagen geleden begonnen, volgen op decennia van neoliberale politiek in het land. De politieke partijen die sinds het einde van de burgeroorlog in 1990 aan de macht zijn, hebben een sektarisch klimaat in stand gehouden, ondersteund door de Libanese grondwet, om het oude adagium van “verdeel en heers” toe te passen.

Door Ammar (Brussel)

Na de wereldwijde economische crisis en de politieke crisis tussen Libanon en Saoedi-Arabië eind 2017, werd de instroom van financiële middelen in het land steeds schaarser. Corrupte politici vonden toen alleen maar een manier om zichzelf te blijven verrijken door de belastingen op de mensen aanzienlijk te verhogen. Na de zoveelste belastingverhoging is het Libanese volk in opstand gekomen.

Dit is de eerste keer in de hedendaagse geschiedenis van Libanon dat een dergelijke beweging wordt waargenomen: het is een beweging die zich bevrijdt van de religieuze barrières die de leiders van het land sinds de onafhankelijkheid proberen te handhaven.

Deze beweging eist het volledige aftreden van de regering en het einde van de huidige politieke klasse. Het vereist ook een nieuw politiek systeem dat niet langer gebaseerd is op religieus sektarisme. Dit gaat gepaard met tal van economische en sociale eisen: verbetering van de water- en elektriciteitsinfrastructuur in het hele land, een billijker progressief belastingstelsel, ziektekostenverzekeringen, enz. Al deze eisen komen rechtstreeks van de beweging die zich niet voor de kar van een gevestigde partij uit het establishment laat spannen. De demonstranten schreeuwen ook regelmatig “sawra, sawra sawra” of schrijven het op hun borden, wat een oproep tot revolutie is.

Het is ook zeer interessant om te zien dat vrouwen een belangrijke plaats innemen in deze beweging, wat tot uiting komt in veel van de eisen van de beweging, zoals de burgerlijke staat en gelijke rechten voor vrouwen en mannen.

Deze eisen hebben weerklank gevonden in Brussel en andere steden in de wereld. LSP ondersteunt deze opstand en de vele andere die momenteel wereldwijd plaatsvinden, zoals in Chili, met de ambitie om hun heersende klasse omver te werpen en een rechtvaardigere samenleving te creëren.