Afgelopen vrijdag waren er een miljoen betogers in de Chileense hoofdstad Santiago. Wereldwijd is er grote solidariteit met deze beweging tegen Pinera en het rechtse beleid in Chili. Dertig jaar na het einde van de dictatuur van Pinochet is er geen einde gemaakt aan de neoliberale fundamenten. Het resultaat is een grote ongelijkheid en ellende voor de meerderheid van de bevolking.

In verschillende landen zijn er solidariteitsacties. Het feit dat er een grote Chileense diaspora is – ook een resultaat van de bloedige dictatuur onder Pinochet – draagt daaraan bij. In Brussel was er zaterdag een grote actie aan het Centraal Station. Een 500-tal mensen was daarop aanwezig. Er was een minuut stilte voor de dodelijke slachtoffers van het politiegeweld. Die repressie doet denken aan de donkerste dagen van de dictatuur. Op de actie in Brussel werden daarnaast slogans geroepen om de woede te onderstrepen en de massabeweging te steunen.

Militanten van LSP waren aanwezig. Enkele leden waren betrokken bij het organiseren van de actie. Daarnaast kwamen we tussen met een pamflet en we verkochten 21 exemplaren van ons maandblad.

 

Fotos : Boris 


Fotos : Marina