In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.

[divider]
November-editie van ‘De Linkse Socialist’

De wereld staat op in verzet. Dat lijkt wel een samenvatting te zijn van nieuwsberichten de afgelopen weken. Van Chili over Catalonië en Libanon tot Hongkong: massaprotest staat op de agenda vandaag. Komt daar nog het protest bij van jongeren rond het klimaat of dat tegen seksisme. Deze golf van protest komt nog voor de volgende fase van de economische crisis toeslaat. Het gebeurt bovendien tegen een achtergrond van politieke instabiliteit en toenemende spanningen – waarbij deze aspecten elkaar soms versterken. Een kat in het nauw maakt soms rare sprongen, luidt een gezegde. De oorlog in Syrië is er helaas een voorbeeld van: Erdogan exporteert interne moeilijkheden, maar mogelijk met verdere destabilisatie van de regio en zelfs de mogelijkheid van een terugkeer van islamistische terreurgroepen.

Loopt ons land achter op deze ontwikkelingen van toenemende instabiliteit en groeiend verzet? Inzake politieke instabiliteit alvast niet: de middelen en instrumenten voor het typische ‘Belgisch compromis’ zijn er niet meer. Nieuwe formaties groeien, zowel ter linker als ter rechterzijde. De regionale regeringen voeren het besparingsbeleid verder, wat tot verzet leidt. Zo is er een staking van de Brusselse lokale overheidsdiensten op 7 november. Er is ook het ongenoegen als gevolg van het asociale Vlaamse regeerakkoord. De tekorten blijven zich opstapelen in tal van sectoren. Onze gemeenschap is stilaan kapot bespaard.

Dit werpt vragen op over hoe de arbeidersbeweging en de linkerzijde moet reageren. Het wordt tijd dat we van de verdediging overschakelen op de aanval. Dat dit mogelijk is, zien we met de toenemende interesse in socialistische ideeën in de VS. Maar we moeten het ook concretiseren: wat betekent dit bijvoorbeeld voor bedrijven waar tegen jobverlies wordt gestreden? Hoe kunnen we eisen als nationalisatie populariseren? We maken plaats voor een interview over de strijd op de scheepswerf Harland & Wolff in Belfast om daar dieper op in te gaan.

Met deze krant willen we bijdragen aan de opbouw van verzet. Onze voorpagina is gericht op het klimaatprotest eind november, de achterpagina op de strijd tegen seksisme met onder meer een nationale betoging op 24 november.

Inhoud:

 1. Bestrijd het kapitalisme voor het onze planeet vernietigt. 29/11: Globale actiedag voor klimaat
 2. Preformatie: PS en N-VA praten, maar onderhandelen niet || Extreemrechts actief bestrijden
 3. Tijd om de verdediging in te ruilen voor de aanval
 4. Fight for €14 bouwt op naar staking aan UGent. Interview met ACOD-delegee Tim Joosen || Zorg in strijd. Meer collega’s en meer middelen nodig!
 5. 7 november: staking van Brusselse lokale overheidsdiensten
 6. Arrogante besparingsregering in Vlaanderen: verzet opbouwen || Terwijl meer en beter openbaar vervoer evidente klimaatmaatregel is, maakt regering De Lijn kapot || Italië 1919-1920 (deel 3): bezetting van de fabrieken
 7. Vervolg pagina 6
 8. Wereldwijd protest blijft aangroeien || Waarom van de Klimaattop in Chili niet veel moet worden verwacht || Geen doortastende klimaatmaatregelen op komst met deze regeringen || Wereldwijde golf van repressie illustreert failliet van het systeem || Hoe kan de klimaatbeweging winnen?
 9. Vervolg dossier
 10. Neen aan het Turks offensief tegen Rojava
 11. “Chile despertó”! Chili staat op in massaprotest || Catalonië in opstand na de zware straffen voor politieke gevangenen
 12. “Sorry We Missed You.” Ken Loach klaagt plaag van laagbetaalde onzekere jobs aan || Film: Joker, een reflectie van ‘onze tijd’?
 13. Partijnieuws
 14. Harland & Wolff: Historische strijd in Noord-Ierland redt jobs
 15. Strijd tegen seksisme opvoeren: betoging van 24 november als startpunt in opbouw naar 8 maart || Strijd tegen seksisme mag niet misbruikt worden voor racisme
 16. Strijd mee tegen deze seksistische samenleving. 24/11: Nationale actiedag tegen seksisme

 

[divider]
Deel 2 en 3 van ‘Het Kapitaal’ samen beschikbaar

Onze voorraad van ‘Het Kapitaal. Deel 2’ was uitgeput. Maar goed nieuws: de volgende lading is op komst. Hierdoor kunnen we de allereerste vertalingen van Deel 2 en Deel 3 samen aanbieden. Normaal kosten beide boeken samen 57,45 euro (verzending inbegrepen). We bieden ze samen aan voor 50 € (verzending in België inbegrepen, voor Nederland: + 5€, helaas zijn internationale zendingen duurder). Stort op BE31 5230 8092 5155 van ‘Socialist Press’ met als mededeling ‘Kapitaal 2 en 3’.

[divider]

Gent: meeting 30 jaar na de val van de Muur

30 jaar geleden viel de muur, einde verhaal voor socialisme? Ooggetuige Angela Banckert beweert van niet.

Angela was in 1989 als ooggetuige en redacteur van de marxistische krant ‘Voran’ in Berlijn.
Vandaag is ze nog steeds actief in de strijd voor democratisch socialisme en werkt ze voor de lerarenvakbond in Keulen.

Op de 30e verjaardag zal men in de media focussen op de val van de bureaucratische regimes in Oost-Europa en het streven naar vrijheid van de bevolking. Wat weinig zal worden belicht is dat er maandenlang een massabeweging in Oost-Duitsland op straat kwam om een democratisch socialisme te eisen. Het is slechts bij gebrek aan een klaar idee hoe dit democratisch socialisme te bekomen dat de beweging omgebogen werd in de richting van een herinvoering van het kapitalisme.

Wat is 30 jaar na datum het resultaat voor de gewone bevolking? Wat waren de sterktes van de bureaucratisch geleide planeconomie? Hoe repressief waren deze regimes? Hoe waren deze tot stand gekomen? Waarom winnen socialistische ideeën terug aan invloed? Kunnen we op basis van de lessen van de 21e eeuw een echte democratisch socialistische wereld bouwen? Allemaal vragen die op deze avond aan bod kunnen komen.

Facebook evenement

[divider]

Brussel. Meeting: “Minimum €14/u: een sociale, feministische en antiracistische eis”

28 november, 19.30 uur, Pianofabriek, Fortstraat 35

In België is het minimumloon schandalig laag: 9,65 euro bruto per uur. Een job is geen garantie voor een waardig leven: 230.000 werkenden – of 5% van de beroepsbevolking – worden als arm beschouwd en 15% verdient minder dan 2.300 euro bruto/maand (ongeveer 1.400 euro netto). Deze alarmerende cijfers en de vele aanvallen van regeringen op onze leef- en werkomstandigheden verergeren het fenomeen. Dit alles heeft op vrouwen nog een grotere impact. “Alles stijgt, behalve onze lonen,” aldus de campagne van ACOD-LRB in Brussel.

LSP en campagne ROSA (Reageer tegen Onderdrukking, Seksisme en Asociaal beleid) houden een debat met:

 • Célia Ponce, delegee van CGSP-onderwijs en woordvoerder van ROSA in Brussel. Zij zal spreken over de strijd voor economische onafhankelijkheid van vrouwen
 • Karim Brikci, CGSP-afgevaardigde in het Brugmann-ziekenhuis. Hij zal spreken over de strijd van het personeel van de Brusselse lokale besturen.
 • Anja Deschoemacker, woordvoerder van Gauches Communes en LSP. Zij zal spreken over de opbouw van de noodzakelijke krachtsverhouding om de eis van 14 euro per uur te realiseren.

Evenement  op Facebook