LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.



Internationale solidariteit

De voorbije week nam internationale solidariteit een belangrijke plaats in onze werking in. Maandag voerden we aan de Ierse ambassade een kleine protestactie omdat de regering een vakbond van ambulanciers, NASRA, niet langer wil erkennen. Er waren op hetzelfde ogenblik acties in verschillende landen in Europa en Noord-Amerika. Dit internationaal protest droeg bij aan een actiedag in Ierland zelf op woensdag. Hieronder een foto van het protest in Brussel.

Er waren ook andere belangrijke solidariteitsacties: van het aanhoudende protest tegen de oorlog in Syrië over solidariteit met de bewegingen in Libanon en Catalonië tot solidariteit met het protest in Chili. Maandag was er in Brussel een eerste actie aan de Chileense ambassade, gevolgd door lokale acties in Antwerpen, Namen, Gent en Luik. Zaterdag was er tenslotte een actie aan het Centraal Station in Brussel. Hieronder een foto van de actie afgelopen maandag.

Ondertussen gaan andere protestbewegingen ook verder. Zo wordt al maandenlang geprotesteerd in Hongkong. Onze afdeling daar kreeg deze week te maken met een inbraak en diefstal. Ons lokaal werd overvallen waarbij enkele computers en creditcards werden gestolen. Nochtans waren er ernstige beveiligingsmaatregelen. Hier kan je meer lezen over wat er gebeurde. Er is een financiële oproep van Socialist Action (Hongkong). Wie hen wil steunen, kan ook in ons land bijdragen: stort op BE86 5230 8092 4650  van LSP met als mededeling ‘Hongkong’.

Op een geslaagde meeting in Antwerpen werd woensdag de situatie in Hongkong besproken. Achteraf namen enkele aanwezigen een solidariteitsfoto:



Brussel. Meeting: “Minimum €14/u: een sociale, feministische en antiracistische eis”

28 november, 19.30 uur, Pianofabriek, Fortstraat 35

In België is het minimumloon schandalig laag: 9,65 euro bruto per uur. Een job is geen garantie voor een waardig leven: 230.000 werkenden – of 5% van de beroepsbevolking – worden als arm beschouwd en 15% verdient minder dan 2.300 euro bruto/maand (ongeveer 1.400 euro netto). Deze alarmerende cijfers en de vele aanvallen van regeringen op onze leef- en werkomstandigheden verergeren het fenomeen. Dit alles heeft op vrouwen nog een grotere impact. “Alles stijgt, behalve onze lonen,” aldus de campagne van ACOD-LRB in Brussel.

LSP en campagne ROSA (Reageer tegen Onderdrukking, Seksisme en Asociaal beleid) houden een debat met:

  • Célia Ponce, delegee van CGSP-onderwijs en woordvoerder van ROSA in Brussel. Zij zal spreken over de strijd voor economische onafhankelijkheid van vrouwen
  • Karim Brikci, CGSP-afgevaardigde in het Brugmann-ziekenhuis. Hij zal spreken over de strijd van het personeel van de Brusselse lokale besturen.
  • Anja Deschoemacker, woordvoerder van Gauches Communes en LSP. Zij zal spreken over de opbouw van de noodzakelijke krachtsverhouding om de eis van 14 euro per uur te realiseren..

Leuven. Meeting: “Kapitalisme in crisis: welk alternatief?”

Op dinsdag 5 november houden de Actief Linkse Studenten in Leuven hun openingsmeeting. Thema van de meeting is de crisis van het kapitalisme en de strijd tegen dit systeem. De meeting vindt plaats in de Romaanse Poort, Brusselsestraat 63. Het is in zaal B2.3 te doen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie