16 oktober was een belangrijke avond voor Bernie Sanders’ campagne. Zijn optreden tijdens het vierde primary debat van de Democratische Partij liet zien dat er nog steeds vuur zit in zijn campagne. In een moment dat sindsdien viraal ging, verdedigde hij zijn recente verklaring dat “miljardairs niet zouden mogen bestaan” door te wijzen op de ondenkbare realiteit dat drie mannen meer rijkdom bezitten dan de armste helft van de Amerikaanse bevolking.

Door Keely Mullen, Socialist Alternative (VS)

Na dit debat kwam het nieuws dat Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar en Rashida Tlaib, de drie jonge progressieve parlementsleden die – samen met Ayanna Pressley, die zich niet voor Sanders uitsprak – “The Squad” vormden, van plan zijn om de campagne van Sanders te steunen. Deze steunbetuigingen komen op een ogenblik dat de gevestigde media en het Democratische establishment de campagne van Sanders op een zijspoor wilden duwen om de campagne in de voorverkiezingen te framen als een strijd tussen Elizabeth Warren en Joe Biden.

Het is begrijpelijk dat de recente hartaanval van Bernie tot enige bezorgdheid onder zijn aanhangers leidt. Ze vrezen dat zijn leeftijd een risico is. Maar de steun van ‘The Squad’ zal ongetwijfeld tot hernieuwd vertrouwen in de jeugdigheid van zijn campagne leiden. Een belangrijk onderdeel van Ilhan Omar’s steunverklaring voor Bernie Sanders was dat zij hem ziet als de beste kandidaat om Trump te verslaan, een punt dat wij al lang naar voren brengen.

Net zo belangrijk als hun steun voor Sanders is het feit dat ze ervoor kozen om Elizabeth Warren niet te steunen. Het is belangrijk om erop te wijzen wat het voor de Democratische Partij betekent dat de drie meest prominente nieuwkomers in het Congres, die consequent botsen met Nancy Pelosi en het partij-establishment, hun gewicht achter Sanders en niet Warren werpen. Terwijl er de afgelopen maanden pogingen zijn ondernomen om het verschil tussen Sanders en Warren te vervagen, heeft Bernie onlangs duidelijk gemaakt dat er wel degelijk belangrijke verschillen zijn tussen hen. In een interview op ABC zei hij: “[Warren] heeft gezegd dat ze tot op het bot een kapitalist is. Ik ben dat niet.” We schreven een artikel in juli dat beschrijft wat wij als de belangrijkste verschillen tussen de twee zien, zowel in termen van hun ideeën en hun strategie om te winnen (zie dit artikel). Bernie Sanders’ programma heeft een nog radicaler karakter ontwikkeld dan het in 2016 had met zijn steun voor algemene huurcontrole, drastische verhoging van de vakbondsvertegenwoordiging in de VS en uitschakelen van de studentenschuld.

De steun van 3/4 van ‘The Squad’ toont het conflict in de Democratische Partij sinds de voorverkiezingen van 2016. Het is een conflict tussen miljoenen gewone mensen die geradicaliseerd zijn door Sanders’ programma voor de werkende klasse – met het voorstel om de studentenschulden kwijt te schelden, een green new deal en een vermogensbelasting – en het establishment van de partij die alle formele machtsmiddelen van de Democraten in handen heeft.

De alliantie tussen Sanders en Alexandria Ocasio-Cortez vormt een enorme bedreiging voor de miljardairklasse en hun vertegenwoordigers in beide partijen. Als ze hun verkozen posities gebruiken als megafoon voor sociale bewegingen en hun rol als “organisatoren in chief” vervullen, kunnen ze miljoenen mensen aanzetten tot strijd tegen ongelijkheid en onderdrukking. Dit binnen de Democratische Partij proberen te bereiken, is echter problematisch: het zal op elke ogenblik botsen met het volle gewicht van het partij-establishment en bijhorend apparaat. Dat is een enorm obstakel voor het winnen van het programma van Sanders en Ocasio-Cortez.

Als Bernie Sanders en Ocasio-Cortez het ernstige menen met hun programma om het machtsevenwicht in de samenleving te verschuiven, moeten ze hun alliantie gebruiken om de basis te leggen voor een nieuwe partij op basis van actieve deelname van gewone mensen en met een gedurfd programma dat vertrekt van de belangen van de werkende klasse en geworteld is in de opbouw van sociale bewegingen. Een dergelijke kracht zou kunnen worden gebruikt om de miljardairklasse en het grootkapitaal echt op de knieën te krijgen.