Vlaams Blokkers steunen Bush. “Ik heb een boon voor cowboys”, aldus De Man

Moesten ze het niet ernstig menen, zou het een bijzonder geslaagde mop zijn. We hebben het over de redenen die enkele Vlaams Blokkers aanhalen waarom ze al dan niet (maar voornamelijk wel) voor Bush zouden stemmen in de VS. ‘De Morgen’ vroeg voor haar editie vandaag alle parlementsleden naar een korte reactie over de presidentsverkiezingen.

Uit de bevraging blijkt dat een overgrote meerderheid van Vlaamse parlementsleden voor Kerry kiest, ook al zijn er enkelen die het voor Nader opnemen. Bush krijgt de steun van enkele CD&V’ers (Stefaan De Clerck, zouden de familiebanden tussen boer Clerck en de familie Bush meespelen?) en VLD’ers (Herman De Croo zal wel sympathie hebben over iedere conservatieveling met een eigen ranch), maar voornamelijk uit de hoek van het Vlaams Blok.

Bij het Vlaams Blok is er een vrij grote eensgezindheid. Een aantal parlementsleden antwoordt dat ze zich niet bezig houden met iets als Amerikaanse verkiezingen (of ze zien grootse complotten zodra ze opgebeld worden door De Morgen), maar de overgrote meerderheid geeft aan dat ze Bush steunen.

Eén van de uitzonderingen is neofiet Jurgen Verstrepen die de partijlijn blijkbaar nog niet goed beheerst en zowaar begint te janken over meningsvrijheid. Jan Penris zou voor Kerry stemmen omdat de oorlogspolitiek van Bush de veiligheidskosten in de Antwerpse haven doet opdrijven. Gerda Van Steenberge spreekt zich eveneens uit tegen Bush: "Ik ben Bush niet goed gezind en dat heeft onder andere met zijn uiterlijk te maken."

Maar een meerderheid van partijkopstukken laat niets aan onduidelijkheid bestaan. "Ik heb een boon voor cowboys" meent Filip De Man. Zijn collega Marie-Rose Morel daarentegen wantrouwt Bush, want "hij is teveel een cowboy". Morel zal zich ook nog wat aan de partijlijn van het Vlaams Blok moeten aanpassen. Cowboy De Man moet haar misschien eens onder handen nemen?

Een aantal parlementsleden raakt vooral opgewonden door het ethisch-conservatief profiel van Bush: "Hij heeft in de VS voor een neoconservatief reveil gezorgd waardoor het land tien jaar voor ligt op Europa" (Gerolf Annemans) en "Eerder Bush, want hij overtuigt me op ethisch vlak" (Johan Deckmyn). Dat ze dan nog eens komen zeggen dat het Blok geen voorstander is van standpunten als "de vrouw aan de haard" of discriminatie van holebi’s.

Terwijl Dewinter de aanpak in Irak niet correct vindt (de vijand is het islamfundamentalisme, niet het terrorisme), zou hij toch voor Bush stemmen: "Op een populaire manier zegt Bush wat de Amerikanen denken." Dat standpunt maakten Dewinter en zijn Antwerpse Vlaams Blok eerder duidelijk toen ze voor het stadhuis manifesteerden met een spandoek dat de slogan "Bush heeft gelijk, stop islamterreur" droeg.

Anderen vinden het oorlogsbeleid van Bush net zijn sterkste kant. "Ik vind dat Bush vier jaar goed geregeerd heeft. Elf september heeft hij krachtdadig beantwoord", aldus Mathieu Boutsen. Jean Geraerts voegt daaraan toe: "Ik vind Bush’ beleid zelfs nog iets te zwak. Terroristen zouden nog meer bestreden moeten worden." Daarmee ‘outen’ de Blokkers zich eindelijk als voorstanders van de oorlog.

Delen: Printen: