Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van opvallende nieuwtjes of feiten. We publiceren ook berichten die op diverse linkse socialistische blogs verschenen.


De Leeuw (ABVV) zit als SP.a’er zelf in coalitie met N-VA

De N-VA van Denderleeuw reageert gepikeerd op de uitspraken van Rudy De Leeuw over het asociale karakter van het programma van deze partij. N-VA zit in de coalitie in Denderleeuw. Deze wordt geleid door SP.a die de burgemeesterpost in handen heeft (Georges Couck is burgemeester) en omvat ook CD&V. N-VA eiste dat SP.a afstand zou doen van de uitspraken van haar lokale voorzitter. Rudy De Leeuw is naast ABVV-voorzitter ook voorzitter van SP.a-Denderleeuw. Hij waarschuwt op nationaal vlak voor een coalitie met N-VA terwijl zijn partij er op regionaal en lokaal vlak mee in coalitie zit. Dat ondermijnt de geloofwaardigheid van de campagne tegen het asociale N-VA programma.


De Grauwe over de Amerikaanse geldinjectie

In De Morgen van vorig weekend stelde Paul De Grauwe over de geldinjectie door de Fed: “Het Amerikaanse beleid is een schoolvoorbeeld van een beleid dat erop gericht is de interne problemen naar het buitenland uit te voeren. Daar schuilt een groot gevaar in. De rest van de wereld zal niet bij de pakken blijven zitten. Vele landen zullen tegenmaatregelen nemen om te beletten dat de Verenigde Staten hun eigen problemen als een hete aardappel doorspeelt naar de anderen. Wat ik het meeste vrees is dat veel landen protectionistische maatregelen zullen nemen, hun grenzen af zullen sluiten. Dat gebeurde ook in de jaren dertig. Het leidde tot een nieuwe neerwaartse spiraal. Zullen we de lessen uit het verleden leren? Of zullen we dezelfde fouten begaan als toen? Ik hou mijn hart vast. “

De reden voor de injectie is de slabakkende economie en die situatie is voor De Grauwe “niet verwonderlijk”. Hij schrijft: “De groei die de Amerikaanse economie kende voor de crisis, was artificieel hoog. Ze was gedreven door een buitensporige consumptiedrift die mogelijk werd gemaakt door heel goedkoop krediet. Nu zitten de Amerikaanse consumenten met een torenhoge schuld die ze moeten afbouwen. Dat zal nog jaren duren.” (Bron: De Morgen, zaterdag 6 november)


Berlusconi onder vuur in eigen partij

De homofobe en seksistische opmerkingen van de Italiaanse premier Berlusconi worden ook in zijn eigen partij op kritiek onthaald. Parlementsvoorzitter Fini vroeg de premier om af te treden. Berlusconi raakte in opspraak omdat hij een minderjarig meisje uit de politiecel haalde. Het meisje was aanwezig op een seksfeest dat ook door de premier was bezocht. De premier verklaarde dat het beter is om “mooie meisjes leuk te vinden dan om homoseksueel te zijn.” Een 74-jarige met een minderjarig meisje doet eerder aan pedofilie denken. Als Berlusconi dan toch ontslag zou nemen, kan hij nog altijd in Westvleteren terecht.


Paus maakt duidelijk waarom hij Léonard heeft aangesteld

Met het vorige bericht zaten we al bij oude mannen die in Italië wonen. De overgang naar de paus is dan gemakkelijk te maken. Benedictus was afgelopen weekend in Spanje om er nogmaals enkele controversiële uitspraken te doen. De Belgische bisschoppen hebben nog niet gereageerd op die uitspraken, zij zullen immers zwijgen tot kerstmis. De paus halde uit naar de Spaanse abortuswetgeving, het homohuwelijk,… De natuurlijke orde is voor de paus verbonden met “de onlosmakelijke liefde van een man en een vrouw”. Betekent dit dat Benedictus geen probleem heeft met het gedrag van pakweg Berlusconi? Met zijn controversiële uitspraken maakte de paus duidelijk waarom hij tegen de wil van de Belgische katholieke kerk in Léonard als aartsbisschop aanstelde, beiden zitten immers op een zelfde ultraconservatieve en provocatische lijn. Niet verwonderlijk dat zelfs Ahmadinejad al begin oktober een voorstel deed om een “heilige alliantie” te vormen in de strijd tegen de secularisering.


VS: een bananenrepubliek

Express.be schreef vorige zondag: "Wanneer de 1% rijkste inwoners van een land meer dan 20% van het nationaal inkomen van een land verdienen, mag zo’n land als een banenrepubliek worden bestempeld, schrijft Nicholas D. Kristoff in de New York Times. Spijtig genoeg mogen nu ook de Verenigde Staten aan dat lijstje worden toegevoegd, want dat land heeft nu een meer onevenwichtige inkomensverdeling dan traditionele bananenrepublieken als Nicaragua, Venezuela of Guyana. De 1% rijkste Amerikanen bezaten in 2009 24% van het nationaal inkomen; in 1976 was dat amper 9%. CEO’s van Amerika’s grootste bedrijven verdienden in 1980 gemiddeld 42 keer zoveel als een gewone werknemer; in 2001 was dat al 531 keer. De meest opvallende statistiek is misschien wel deze: tussen 1980 en 2005 verdween meer dan 80% van de totale Amerikaanse inkomenstoename in de zakken van de 1% rijkste Amerikanen." (Bron: Express.be op zondag 7 november)


Nederlandse journalist: Brusselse politie liegt

De Nederlandse journalist Arnold Karskens reageerde geschokt op de wijze waarop hij werd behandeld door de Brusselse politie. Hij maakte een reportage over het lot van de illegale asielzoekers in Brussel. Aan het station Brussel-Noord was hij erbij toen de politie enkele illegale wegjoeg. Omdat Karskens daar beelden van had, werd hij opgepakt en enkele uren vastgehouden. De politie wiste de foto’s en verklaarde achteraf dat Karskens de asielzoekers had opgehitst. Karskens vraagt zich af of het de bedoeling is dat ons land de concurrentie met pakweg Birma aangaat… > Lees hier zijn opiniestuk op de site van De Standaard


Geen geld meer voor bouw van scholen

Sinds 15 september is het geld voor 2010 voor de bouw van scholen op. Het agentschap van de Vlaamse regering dat de rekeningen moet betalen, doet dit niet meer sinds 15 september. De scholen moeten dan maar overbruggingskredieten zoeken. Het gaat om 35 miljoen euro. De aannemers willen hun geld, de scholen komen in de problemen. Het agentschap verklaarde dat er een onverwachte toename was in de ingediende vorderingen, maar uiteraard hangt dat samen met het aantal dossiers dat in het verleden werd goedgekeurd. In 2008 werden extra veel dossiers goedgekeurd onder minister Vandenbroucke. De begroting volgde evenwel niet. Resultaat: de middelen zijn op en de scholen moeten maar zien hoe ze de middelen zelf op tafel leggen…

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig