Maandag en dinsdag waren er in Brussel solidariteitsacties met de massabeweging in Catalonië. Er waren respectievelijk 150 en 250 deelnemers. Dinsdag nam LSP deel aan de betoging voor de Europese Commissie en de Spaanse ambassade.

Door Boris

Er is duidelijk veel woede en strijdbaarheid na de bekendmaking van de schandalige veroordelingen van de Catalaanse politieke gevangenen. Onze aanwezigheid werd goed ontvangen. Veel mensen bedankten ons voor onze solidariteit en zeiden dat ze de aanwezigheid van N-VA op deze acties niet graag zien, omdat ze die partij als vreemd aan hun beweging ervaren. In tegenstelling tot N-VA verdedigt LSP niet de belangen van de kapitalisten, maar die van de werkende klasse.

De sympathie van een deel van de formele leiding van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging voor de N-VA ondermijnt het begrip bij de werkenden in ons land voor het progressieve karakter van de massastrijd in Catalonië voor democratische rechten en het recht om over hun toekomst te beslissen. De werkenden en jongeren moeten hun solidariteit betuigen met de studenten- en scholierenstaking van 72 uur die vandaag start en met de oproep tot algemene staking op vrijdag in Catalonië.

Het is overigens duidelijk dat dergelijke actiemethoden niet die van de rechterzijde zijn. Terwijl de Catalaanse jongeren zich klaarmaakten om de klassen te verlaten uit protest tegen de aanval op democratische rechten, riep Vlaams minister-president Jambon in Gent de klimaatactivisten op om niet meer te protesteren tijdens de schooluren. De staking is een actiemethode van de arbeidersbeweging. Daarom dat N-VA er een probleem mee heeft.

De Catalaanse beweging in België moet zich ook hier tot de arbeidersbeweging richten voor steun. Ze mag zich niet laten sussen door valse hoop om steun te krijgen van de Europese Unie, die de onderdrukking van het Catalaanse volk steunt.