Algemene staking nu!

Eerste reactie door Socialismo Revolucionario (CWI in Spaanse staat) zoals gisteren gepubliceerd – er komt in de loop van deze week een uitgebreider artikel. 

De Spaanse staat heeft de leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor “opruiing” en de “misdaad” van het organiseren van een democratisch referendum over Catalaanse onafhankelijkheid. Zeven pro-onafhankelijkheidsleiders en politici werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van 10 tot 12 jaar elk, met 2 extra straffen tot 9 jaar, en 3 andere tot 1 jaar en 8 maanden gevangenisstraf elk!

Dit is een zeer ernstige gebeurtenis, die zich midden in een algemene verkiezingscampagne in de hele Spaanse staat afspeelt en die bijna ongekend is in de recente geschiedenis van West-Europa. De conservatieve PP-leider, Pablo Casados, roept nu al op tot een effectief verbod op Catalaanse onafhankelijkheidspartijen en andere antidemocratische, Spaans-nationalistische maatregelen.

De enige mogelijke reactie van de Catalaanse jeugd en arbeidersklasse is het organiseren van een algemene staking ter verdediging van de democratische rechten en het recht van het Catalaanse volk om over zijn eigen toekomst te beslissen.

Een nieuwe fase in de onafhankelijkheidsbeweging is bereikt en er is geen weg meer terug. De linkerzijde, de arbeidersbeweging en de sociale bewegingen moeten zich moeten verenigen en zich verzetten tegen het antidemocratische regime. Dit is niet het moment om te spreken over ‘respect voor de wet’, maar van een arbeiders- en volksopstand tegen het kapitalistische en Franquistische systeem.

De aanval op de democratische rechten van Catalonië is een aanval op de hele arbeidersklasse van de Spaanse staat en er moet een duidelijk antwoord komen: een algemene staking in Catalonië en een oproep aan alle organisaties van de arbeidersklasse van de Spaanse staat om solidariteit te betuigen – in actie, niet alleen in woorden.

De leider van de politievakbond bij de Mossos d’Esquadra (Catalaanse regionale politie) verklaarde dat “de politie zeer alert is.” De studenten hebben de klaslokalen al verlaten en blokkeren enkele hoofdwegen. De politie controleert tickets bij de ingang van de luchthaven omdat ze bang zijn voor een beweging die lijkt op die van Hongkong. Een driedaagse studentenstaking is uitgeroepen voor woensdag.

Helaas is het standpunt van Pablo Iglesias abstract en utopisch en vertegenwoordigt het een andere ernstige en historische fout: “Iedereen zal de wet moeten respecteren en het vonnis moeten aanvaarden.” Hij voegt eraan toe dat het van nu af aan “tijd is om de mouwen op te stropen en te werken aan het herbouwen van bruggen tussen een verdeelde Catalaanse samenleving en een deel van de Catalaanse samenleving en de Spaanse samenleving.” Hij heeft het over zoeken naar “de weg naar verzoening.”

Hoe kan er ‘verzoening’ zijn met rechtse politieke partijen die mensen opsluiten vanwege hun ideeën? De Spaanse staat probeert het Catalaanse volk en iedereen die het recht op zelfbeschikking en onafhankelijkheid verdedigt te criminaliseren. Dit is onaanvaardbaar en links en de vakbonden moeten zich tegen dit onrecht verzetten. Er kan geen respect zijn voor een rechtssysteem dat het volk onderdrukt.

Links moet een heel duidelijk beeld hebben van wat er in Catalonië op het spel staat. Antidemocratische en  maatregelen uit de tijd van Franco worden nu al genomen tegen de jeugd van Altsasu en zullen in toekomstige gevechten tegen de hele arbeidersklasse worden gebruikt, tenzij er meteen een duidelijk antwoord komt.

Het is de Franco-staat die voor de rechter moet worden gebracht. Politieke gevangenen moeten vrijkomen, het recht op zelfbeschikking moet verdedigd worden. Daartoe moeten we ons voorbereiden op een strijd die op straat zal gevoerd worden.

  • Steun de 72 uur durende studentenstaking!
  • Voor een algemene staking in Catalonië!
  • Organiseer solidariteitsacties in de hele Spaanse staat en internationaal!
  • Bevrijd de Catalaanse politieke gevangenen!
  • Verdedig democratische rechten!
  • Voor het recht op zelfbeschikking!
  • Voor een Catalaanse socialistische republiek!
  • Voor een vrije en vrijwillige confederatie van de volkeren van de Spaanse staat en het Iberisch schiereiland, als onderdeel van een socialistische confederatie van Europa!