Zaterdagnamiddag kwamen ongeveer 600 mensen bijeen in het Brusselse St.Gillis om te protesteren tegen de Turkse inval in Rojava, in het noorden van Syrië. Enkele LSP-leden namen deel aan deze actie, net zoals ze dit vrijdag deden bij een gelijkaardige actie in Luik.

In Luik waren er ongeveer 250 aanwezigen na een oproep door de politieke coöperatieve Vega, Vert Ardent, het Luikse solidariteitscomité met Rojava, JOC, Action Antifasciste Liégeoise, Ecologie Sociale Liège, Front Antifasciste 2.0 (waaraan LSP meewerkt), Action autonome Liège en LSP.

Een 40-tal jongeren kwam de actie provoceren met Turkse vlaggen, maar ook materiaal van de MHP, een extreemrechtse Turkse partij. De jongeren kwamen met verwijten en brachten het symbool van de Grijze Wolven, een neofascistische organisatie die met de MHP verbonden is. Er werd zelfs op de protestactie tegen de Turkse invasie in Rojava gechargeerd toen de toespraken begonnen, maar de aanvallers werden afgeweerd.

Het doel van dit geweld was uiteraard om de Koerden het zwijgen op te leggen, maar ook om steun aan het verzet tegen de oorlog in de kiem te smoren. Door Rojava aan te vallen, richt Erdogan zich niet enkel tegen de Koerden: het is een aanval op elke feminist, antifascist, linkse militant, syndicalist.

Naast de Koerdische vertegenwoordigers werd uiteindelijk enkel gesproken door een gemeenteraadslid van Vega. Nadien zorgden de confrontaties met jonge extreemrechtse tegenbetogers ervoor dat geen verdere toespraken gehouden worden. Er waren op de protestactie ook een gemeenteraadslid van Ecolo (Sarah Schlitz) en een provincieraadslid van de PTB (Rafik Rassâa) aanwezig die ongetwijfeld ook hun solidariteit met de strijd in Rojava zouden betuigd hebben, net als LSP en andere aanwezige groepen. Er komen overigens nieuwe acties waarop hopelijk heel wat verschillende organisaties en groepen hun steun zullen betuigen om aan te tonen dat de Koerden niet alleen staan.

 

Brussel:

 

Luik: