Actie voor het kantoor van de Hongkongse kamer van koophandel in Brussel

Nathan Leung Lai Pong, een lid van Socialist Action (onze zusterorganisatie in Hongkong), werkte als geoutsourcet personeelslid voor HSBC, een van de grootste banken ter wereld. Hij werd aan de deur gezet wegens zijn deelname aan de algemene staking van 3 september en zijn oproep om een democratische vakbond in de bankensector op te zetten.

Het CWI (Committee for a Workers’ International, de internationale organisatie waartoe LSP behoort) eist dat HSBC dit schandalige ontslag intrekt. Het ontslag is onderdeel van een bredere campagne van vervolging en repressie tegen werkenden en van aanvallen op vakbondsrechten in Hongkong. Het is een onderdeel van de staatsrepressie tegen de massale democratiebeweging van de afgelopen maanden.

Grote bedrijven maken gebruik van de repressie tegen de protestbeweging door de lokale overheid en het Chinese regime om de rechten van werkenden op de werkvloer te ondermijnen. Ze vrezen het inspirerende effect van de massastrijd op de strijdbaarheid van werkenden, het radicaliseren van de vakbonden in Hongkong en een groter verzet tegen de heerschappij van het kapitaal in de stad.

De zaak van Nathan is symptomatisch voor het beleid van big business in Hongkong. Er is solidariteit nodig van werkenden, activisten, syndicalisten en mensenrechtenactivisten. Zoals Nathan stelde: “Nu de Chinese dictatuur Hongkong rechtstreeks controleert, zullen niet alleen de vrijheid van meningsuiting en de vakbondsrechten van personeelsleden van HSBC, maar van alle werkenden in Hongkong verder worden bedreigd. We moeten ons gezamenlijk organiseren en verzetten tegen de gecombineerde onderdrukking van de Chinese staat en het grootkapitaal.”

Samen met de campagne ‘Stop Repressie in Hongkong’ organiseert het CWI vandaag acties aan kantoren van HSBC en andere acties. We doen dit in New York, Vancouver, Montréal, Londen, Manchester, Berlijn, Brussel, Gent, Wenen, Athene, Thessaloniki, Sana’a, Krakow, Dublin, Stockholm, Taipei, … We betuigen hiermee onze solidariteit met Nathan en met al wie afgedankt of vervolgd wordt in Hongkong. We verzetten ons tegen de antivakbondshouding van HSBC en van het Chinese regime. Tegelijk tonen we onze steun aan de strijd van de werkenden en jongeren die voor democratische rechten opkomen en een betere toekomst in Hongkong en China.

Wie aan één van ons raakt, raakt ons allen. Internationale solidariteit is belangrijk!

Solidariteitsbericht vanop een meeting van de Actief Linkse Studenten in Gent