Geslaagd Socialisme 2010 weekend in Londen

Het Britse Socialisme-weekend van 6-7 november was een schot in de roos. Er waren ruim 900 aanwezigen en bij heel wat sessies moesten er stoelen bij geschoven worden. Veel jongeren, vakbondsmilitanten en activisten tegen de besparingen wilden deelnemen aan de discussies over de strijd tegen de besparingspolitiek van de rechtse Con-Dem-regering en het socialistische alternatief op de massale werkloosheid, besparingen en armoede die de norm zijn onder het kapitalisme.

Verslag door Hannah Sell, foto’s door Paul Mattson

Er waren sprekers van zusterorganisaties van de Socialist Party uit Europa (Griekenland, Frankrijk, Spanje, Ierland en Italië) die hun ervaringen van het verzet tegen de besparingen deelden.

De bewegingen zitten in verschillende stadia in verschillende landen, maar de essentie van de boodschap is dezelfde. De arbeiders in Europa gaan in verzet tegen de nooit geziene aanval op hun levensstandaard.

Er werd op het Socialisme-weekend gesproken door vakbondsleiders van de FBU, PCS en RMT. Zij hadden het over hoe een even vastberaden strijd in Groot-Brittannië zal ontwikkelen.

Terwijl er in de dagen voor het weekend nog 30.000 studenten betoogden in Ierland, was het nuttig om te dicussiëren met vertegenwoordigers van de officiële studentenorganisatie NUS, Socialist Students en Youth Fight For Jobs over de strijd van de Britse studenten tegen de pogingen om de toegang tot het hoger onderwijs te beperken.

De discussies over Groot-Brittannië hadden het niet enkel over de directe campagnes vandaag. Er was ook heel wat belangstelling voor meer historische thema’s zoals de strijd tegen de poll tax, de staking die werd verfilmd in “Made in Dagenham” (deze film verschijnt bij ons pas in februari in de bioscopen) of de sociale onrust voor de Eerste Wereldoorlog.

Er waren ook tal van internationale thema’s, onder meer het conflict in Israël/Palestina, Cuba en Latijns-Amerika, Kazachstan en tenslotte de Amerikaanse anti-oorlogsbeweging.

Het hoogtepunt van het weekend was de centrale meeting op zaterdagavond. Matt Wrack, de algemeen secretaris van de brandweerbond FBU, kreeg heel wat steun toen hij het had over het verzet van zijn vakbond tegen de aanvallen op de arbeidsvoorwaarden en tegen de aanvallen in de media omdat tot staking werd overgegaan.

Alex Gordon, de voorzitter van de RMT, stelde dat de laster in de media door arbeidersmilitanten als een eerbetoon moet worden gezien. Hij riep op tot massale strijd tegen de regering met een nationale betoging voor het einde van het jaar. Hij voegde er aan toe: “We zullen het probleem van de besparingen van de Con-Dem-regering niet oplossen door gewoon de regering te vervangen, ook de leiders van de Labour Party steunen de besparingen.”

Er volgde een sterke toespraak van Cindy Sheehan, een leidinggevende anti-oorlogsactiviste uit de VS. Zij vergeleek Groot-Brittannië met de VS waar zowel de Republikeinen als de Democraten de belangen van de grote bedrijven dienen. Sheehan stelde dat er nood is aan een socialistisch alternatief. Peter Taaffe had het over de noodzaak van onafhankelijke massale arbeiderspartijen in de VS, Groot-Brittannië en de rest van de wereld. Hij stelde dat er een algemene staking van de Britse openbare diensten nodig is als antwoord op de besparingen.

De meeting werd ook toegesproken door Yessenbek Ukteshbayev uit Kazachstan. De arbeidersbeweging in dat land voert een heroïsche strijd tegen de brutale repressie. Tenslotte werd gesproken door Andros Payiatsos van Xekinima, onze zusterorganisatie in Griekenland. Andros bracht een beeld van de zes algemene stakingen die dit jaar plaatsvonden in Griekenland en de groeiende steun voor een socialistisch programma.

Op zondagavond was er eveneens een sterke meeting ter afsluiting van het weekend. Daarbij werd onder meer gesproken door activisten uit Frankrijk en Spanje. Het Ierse parlementslid Joe Higgins en Janice Godrich, de voorzitter van de PCS, besloten de meeting en het weekend.

Het enthousiasme op het Socialisme-weekend bleek ook uit een financiële oproep die werd gedaan door Judy Beishon. De oproep haalde meer dan 27.500 pond op. Gedurende het weekend besloten meer dan 30 aanwezigen om meteen lid van de Socialist Party te worden.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie