Home / Sociaal / Ecologie / Linkse socialisten wereldwijd tussengekomen in klimaatacties

Linkse socialisten wereldwijd tussengekomen in klimaatacties

Verslag door Nikolas Wagner (Sozialistische Linkspartei, Oostenrijk)

De klimaatbeweging heeft zich als een lopend vuurtje over de hele wereld verspreid. De beweging is een uitdrukking van het gevoel van urgentie en de roep naar ernstige maatregelen om de klimaatcrisis aan te pakken. Op vrijdag 20 september was de meest recente golf van klimaatstakingen. Internationaal waren er naar schatting 4 miljoen betogers, veel meer dan de 1,4 miljoen tijdens de eerste grote staking in maart.

Leden van de nationale afdelingen van het CWI (Committee for a Workers’ International, de internationale organisatie waarvan LSP de Belgische afdeling is) namen actief deel aan deze actiedag, net zoals ze dit zullen doen op 27 september. Dan zijn er immers nog acties voorzien. We namen niet alleen deel aan de betogingen, we brachten ook ons perspectief naar voren: de groeiende klimaatcrisis is inherent verbonden met en gecreëerd door het kapitalistisch systeem, er is een strijd voor socialisme nodig om tot een milieuvriendelijke samenleving vrij van uitbuiting te komen.

Vanuit het oosten naar het westen…

Australië

Het protest begon in het uiterste oosten van de wereld. Leden van de Socialist Party in Australië betoogden in Melbourne. Ze waren niet alleen: er waren honderdduizenden klimaatactivisten in een recordopkomst. Enkele uren later volgde het protest in Israël/Palestina. Leden van de Socialistische Strijdbeweging namen deel aan protestacties in Tel Aviv, Jeruzalem en Haifa, waar ons materiaal heel goed onthaald werd. Onze militanten organiseerden een actiecomité aan de universiteit van Tel Aviv waarbij op 30 studenten aan een eerste bijeenkomst deelnamen om het begin van het academiejaar voor te bereiden.

Israël/Palestina

In Moskou was het protest niet zo groot, ondanks de toename van jongerenactivisme de afgelopen maanden. Dit kwam deels omdat de autoriteiten het protest beperkten tot een klein gebied aan het uiteinde van de stad. Leden van Socialistisch Alternatief in Rusland namen deel aan het protest en discussieerden met veel aanwezigen. Op het spandoek van Socialistisch Alternatief: “Verander het systeem, niet het klimaat. Een democratische planeconomie kan de planeet redden.”

Rusland

… naar de Europese Unie

Leden van Xekinima in Griekenland merkten op dat de omvang en het klassenkarakter van de protesten waren verbeterd. Niet alleen nam het aantal demonstranten in Athene toe tot 1.000, ook de samenstelling was anders: ongeveer de helft kwam van een arbeidersachtergrond. Naast de schoolstakingen zelf, was er in de stad Volos ook een betoging van 250 personen tegen afvalverbranding, die al enige tijd milieuproblemen veroorzaakt.

In Praag en Krakau waren er enkele duizenden op de protestacties. Leden van de Socialistickà Alternativa Budoucnost in Tsjechië en Alternatywa Socjalistyczna in Polen deelden honderden pamfletten uit. “Het redden van de aarde betekent het kapitalisme verslaan,” verklaarden ze.

Duitsland

Er waren 1,4 miljoen Duitse klimaatbetogers in het hele land. In Hamburg, waar 100.000 mensen aanwezig waren, was de opkomst zo groot dat het onmogelijk was om de mars te beginnen. Tienduizenden mensen waren aanwezig in andere steden, zoals Bremen en Berlijn, waar leden van SAV (Sozialistische Alternative) deelnamen, en spraken vanaf het podium in Keulen, Kassel en Flensburg. Ze verkochten 4.000 exemplaren van het speciaal geproduceerde blad over de klimaatcrisis en ons programma om deze aan te pakken.

In Wenen, Oostenrijk, was er niet één groot centraal protest, maar meerdere kleinere protesten in alle 23 districten van Wenen en meer dan honderd lokale protesten in de rest van het land om te bouwen naar 27 september. Leden van de Sozialistische LinksPartei (SLP) woonden een staking bij in een volkswijk en later op de dag, als onderdeel van de ‘Workers for Future’ groep, namen we deel aan een discussie en leidden deze tijdens een evenement georganiseerd door de Oostenrijkse vakbondsfederatie. Tenslotte protesteerden we aan het kantoor van het ingenieursbureau Andritz, waarvan de waterturbines in damprojecten een grote bijdrage leveren aan de vernietiging van ecosystemen en de exploitatie van de bevolking over de hele wereld.

Brussel

Elders in Europa waren er 10.000 in Stockholm en 15.000 demonstranten in Brussel, waar onze leden van LSP/PSL een jongerenblok organiseerden. Leden van het pas opgerichte Socialist Alternative in Engeland en Wales namen deel aan de protesten in een aantal steden, onder meer in Coventry waar  onze activisten een leidende rol speelden. Ze leidden een mars, hielden hun eigen toespraken en organiseerden een open mic, waarbij ze veel nieuwe mensen ontmoetten.

Zweden

Aan de andere kant van de Ierse Zee nam de Socialist Party in Dublin deel aan een levendige demonstratie en maakte contact met 100 geïnteresseerde jonge activisten. Ook in Belfast namen we deel aan het protest.

In Afrika…

Verder naar het zuiden, was er in de stad Abuja, Nigeria, een actie met 500 aanwezigen, waaronder activisten van de Democratic Socialist Movement, om hun grieven tegen de klimaatramp te uiten.

Nigeria

In Zuid-Afrika verspreidden leden van de Workers and Socialist Party in zowel Kaapstad als Johannesburg pamfletten: “We moeten vechten voor systeemverandering, waarbij wij, de arbeidersklasse, de economie democratisch controleren en een toekomst voor de meerderheid veiligstellen, niet voor de winst van een kleine minderheid. Wij moeten strijden voor socialisme.”

en de Amerika’s…

In de Verenigde Staten waren leden van Socialist Alternative in heel het land actief. In Chicago, waar 3.000 mensen aanwezig waren, riepen tieners “system change not climate change” en een grote menigte jongeren in Minneapolis had een uitgesproken antikapitalistische stemming, waarbij sommige sprekers het kapitalisme direct als probleem benoemden. Er waren twee klimaatwandelingen in Seattle: een van 4.000 studenten en de andere van 1.500 personeelsleden van Amazon, wat een belangrijke stap in de richting van het betrekken van de werkenden in de strijd tegen de klimaatcrisis betekent.

San Francisco, VS

Een echte Internationale

De volgende dag reisde een gecoördineerd team van leden en sympathisanten uit België, Frankrijk, Zweden, Ierland, Duitsland en Engeland & Wales naar het internationale protest van klimaatactivisten en de gele hesjes in Parijs. De politie gebruikte traangas tegen de 15.000 demonstranten en gebruikte de aanwezigheid van het “zwarte blok” als excuus. Toch zijn we erin geslaagd om nieuwe mensen in Frankrijk te ontmoeten om onze organisatie internationaal op te bouwen.

Frankrijk

Alles bij elkaar genomen, kwamen we uit het weekend met een hernieuwd gevoel van vertrouwen, niet alleen vanwege de inspirerende groei van de beweging tegen de klimaatverandering zelf, maar ook omdat we hebben laten zien hoe we als internationale effectief kunnen tussenkomen in dit wereldwijde protest.

Nu we een nieuwe hoofdstuk in de geschiedenis van onze internationale aanvatten, begrijpen we dat de werkende mensen wereldwijd radicaliseren en mobiliseren tegen de klimaatcrisis. Dat is een deel van de strijd voor een wereld waar de natuur en de mensheid niet langer worden uitgebuit ten voordele van een steeds kleinere minderheid en waar de arbeiders op democratische wijze bepalen hoe ze het beste in hun behoeften kunnen voorzien en ten volle van het leven kunnen genieten.

Vechten voor de toekomst

De komende dagen en weken staan er nog andere protesten op het programma, met name op 27 september, waarbij we energiek zullen blijven aandringen op een effectieve ontwikkeling van de beweging door deze uit te breiden tot een bredere laag van arbeidersklasse en vakbonden, door democratische actiecomités die besluiten nemen over en de acties coördineren op het werk, op scholen en universiteiten, en door te strijden voor het veranderen van het systeem, het afschaffen van het kapitalistische systeem, dat zo veel schade berokkent aan het milieu en dringend moet vervangen worden door een maatschappij gebaseerd op de behoeften en niet op de winst – een democratische socialistische samenleving! Wil je daaraan meewerken? Sluit vandaag nog aan!