Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van opvallende nieuwtjes of feiten. We publiceren ook berichten die op diverse linkse socialistische blogs verschenen.


Private markt rukt op in het onderwijs

De impact van private bedrijven die bijlessen aanbieden is groter aan het worden. Bijlessen zijn erg duur waardoor enkel de jongeren met rijke ouders er toegang tot hebben. Het gebrek aan middelen voor individuele begeleiding op school of in het hoger onderwijs duwt jongeren in de richting van private bijlessen. Dinsdag liet De Standaard een woordvoerder van een bedrijf dat bijlessen organiseert aan het woord. De man stelde: “We leven in een competitieve wereld. Kinderen moeten gewapend op de arbeidsmarkt komen.” Een les op de private markt kost zowat 25 tot 30 euro per uur. Voorafgaand wordt 75 euro betaald en gemiddeld wordt tien uur les gevolgd. Dit betekent dat bijlessen volgen al snel meer dan 300 euro kost! (Bron: actieflinks.be op dinsdag)


Jongeren zonder werk

Slechts 26% van de jongeren in het deeltijds beroepssecundair onderwijs had vorige maand een job. Een jaar geleden, in oktober 2009, was 64,8% van de jongeren die tegelijk werken en studeren een job. Nu is dat gedaald tot 45,2%. Dit betekent dat minder dan de helft van de jongeren aan de slag kan.


Oliemultinationals maken opnieuw recordwinsten

Total maakte in het derde kwartaal maar liefst 2,8 miljard euro winst. Dit kwam door de hogere productie en het aanboren van nieuwe olievelden. Eerder maakten ook ExxonMobil en Shell uitstekende winstcijfers bekend: 5,3 miljard euro voor Exxon (55% meer dan vorig jaar) en bij Shell 2,5 miljard euro (+7%). Ook BP maakt terug winst: 1,8 miljard dollar. Enkel Chevron maakte iets minder winst omwille van afschrijvingen. De grotere winsten worden gebruikt om de aandeelhouders cadeautjes te geven.


Werken tot je erbij neervalt

Het idee van werken tot je erbij neervalt, hoeft niet noodzakelijk op de pensioenleeftijd betrekking te hebben. Een Chinese leverancier van Apple kent wel betere methoden. Er werd een giftig schoonmaakproduct gebruikt bij de leverancier van schermen voor de iPhone4. Minstens honderd arbeiders raakten vergiftigd, zestig verblijven al negen maanden in het ziekenhuis. De ergst getroffen arbeiders raakten tijdelijk verlamd. Het bedrijf gaat intussen gewoon door met het gebruik van het product.


Fortis verdubbelt winst

In de eerste negen maanden van dit jaar heeft het vroegere Fortis 569 miljoen euro winst gemaakt. Die winst ging naar moederbedrijf BNP Paribas. Vorig jaar werd in dezelfde periode 223 miljoen euro winst gemaakt. BNP Paribas zelf was in de eerste negen maanden van dit jaar goed voor in totaal 6,29 miljard euro winst. Dat is 40,9% meer in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Voor sommigen is de crisis voorbij…


Ouderen stellen medische zorgen uit

Gelezen in De Standaard: "In vergelijking met cijfers van vier jaar eerder, zijn er nu opvallend meer oudere huishoudens die medische zorg moesten uitstellen. Gemiddeld doet bijna een op de tien oudere gezinnen dat. Logisch ook: hoe armer, hoe vaker men een doktersbezoek voor zich uitschuift. Ook in Brussel komt dit vaker voor dan elders: daar heeft 17 procent van de oudere huishoudens medische zorg uitgesteld. Overigens zeggen vier op de tien van alle ouderen dat de eigen bijdragen voor gezondheidszorgen ‘moeilijk’ passen binnen hun budget. Dat is vooral zo bij alleenstaande oudere vrouwen. Maandelijks geven ze gemiddeld 130 euro uit voor medische zorgen." (Bron: De Standaard, donderdag 4.11)


VB in Gent in twee kampen verdeeld

Het VB heeft iets met splitsen. Het AFF wees er deze week op dat Annemans zijn boek “De Ordelijke Opdeling van België” her en der mocht voorstellen, terwijl de Gentse VB-afdeling zelf niet bepaald op ordelijke wijze zichzelf aan het opdelen is. De Gentse voorzitter, Deckmyn, besloot om twee leden van het koepelbestuur aan de kant te schuiven. Onder hen voormalig parlementslid en Gents boegbeeld Francis Van den Eynde. Die heeft jarenlang tegen de stroom in het VB in Gent uitgebouwd, maar werd eerder uit het parlement weg gewerkt (op vervroegd pensioen gestuurd) en nu wil Deckmyn hem blijkbaar ook uit het koepelbestuur. Opvallend detail is dat de hele discussie open en bloot in de (lokale) media wordt gevoerd.


VB-steun voor Léonard

De Gentse VB’er Tanguy Veys kiest resoluut de kant van zijn goede vriend Deckmyn in Gent. Veys onderging de afgelopen jaren een opvallende metamorfose, de gezette vechtersbaas verloor gewicht en werd een oerconservatieve katholieke huisvader. Samen met zijn kompaan Philippe Van der Sande staat hij vooraan in de verdediging van aartsbisschop Léonard. Van der Sande werd daarover in Het Nieuwsblad aan het woord gelaten: "We hebben de voorbije jaren met lede ogen moeten toekijken hoe de kerk in Vlaanderen zich steeds verder verwijderde van Rome. Met de keuze van de paus voor Léonard als aartsbisschop komt daar nu verandering in, én gelukkig. We waren op den duur een veel te softe kerk geworden, waar mensen snel binnensprongen om te huwen of te dopen. Het ging in de kerk over van alles en nog wat behalve over de echte kerk, over Jezus. Dat Léonard nu zoveel tegenwind krijgt, is omdat kardinaal Danneels en zijn voorgangers al die tijd gezwegen hebben, waardoor Vlaanderen niet meer weet waar de rooms-katholieke kerk eigenlijk voor staat.” Van der Sande is woordvoerder van Dewinter, maar Dewinter sprak zich publiekelijk uit tegen het standpunt van zijn woordvoerder. Hij verklaarde dat religie een persoonlijke kwestie is. De woordvoerder van Dewinter beantwoordde dat standpunt van zijn baas niet. (Bron: Het Nieuwsblad op donderdag)


Vriendelijke economen

Een crisis gaat gepaard met verdeeldheid aan de top. De politieke crisis in ons land is er een uitdrukking van. Maar ook onder topeconomen zit de sfeer niet bepaald goed. Dat leidt al eens tot forse uitspraken over elkaar. De bekende econoom en investeerder Jim Rogers bijvoorbeeld was weinig subtiel in zijn kritiek op Fed-voorzitter Bernanke: “Ben Bernanke begrijpt niets van economie, noch begrijpt hij hoe de valutamarkten in elkaar zitten, hij begrijpt ook niets van financiën. Hij begrijpt blijkbaar alleen hoe je geld moet drukken. Bernanke’s intellectuele carrière is volledig gebaseerd op de gelddrukkunst. Geef de man een drukpers en hij zal sneller drukken dan wie ook ter wereld.” Rogers is ook erg pessimistisch over de VS-economie: ”Tegen 2012 krijgen we een nieuwe recessie, die veel erger zal zijn dan de vorige. Gegarandeerd.” Antwoorden daarop heeft de man echter niet. (Bron: express.be op vrijdag)

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig